top of page
stuur een bericht voor informatie
Gemiddeld is 50 tot 65% van het energieverbruik voor verwarmen. Besparen begint met goede isolatie. Een warmtepomp of warmtenet verwarmt duurzaam. Ook all-electric verwarming, een hybride systeem met CV ketel voor hele koude dagen of een houtkachel met duurzaam hout kan passend zijn.

duurzaam verwarmen

Het verwarmen van tapwater is gemiddeld 15 tot 25% van het energieverbruik tijdens een verblijf. Een duurzame manier van verwarmen is een zonneboiler. Ook kan de  warmtepomp of andere duurzame warmtebron gebruikt worden.

duurzaam verwarmd water

​Tijdens een verblijf is gemiddeld 20-25% van je energieverbruik voor elektriciteit.  Wat is nu duurzamer dan direct je eigen stroom? Zoals zonnepanelen of windturbine bij je ECO logies. Ook een postcoderoos of stroom van een kleine lokale energiecoöperatie is passend.

eigen lokale stroom

Duurzame gebouwen zijn zeer goed geïsoleerd en hebben vaak triple glas, warmteterugwinning en CO2 gestuurde ventilatie. Tot wel 35% van het warmteverlies is door ventilatie en douche water. In een passiefhuis is zelfs de warmte van de zon vaak voldoende.

minimaal warmteverlies

Ook waterbesparing en regenwater recycling bespaart energie. Regenwater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet. Regenwaterinfiltratie of een eigen waterzuivering kan ook helpen tegen de toenemende droogte in Nederland en België. 

waterbesparing

Bij ecologisch bouwen wordt de natuurlijke omgeving zo min mogelijk aangetast. Vaak worden er duurzame materialen toegepast. Ook circulair bouwen is groen, dit betekent dat gebouwen of materialen zijn hergebruikt of in de toekomst kunnen worden hergebruikt.

groen bouwen

Een ECO logies heeft (h)eerlijk eten en drinken. Bijvoorbeeld voor ontbijt, koffie, thee of wijn. Hiervoor kunnen producten uit de regio of eigen tuin gebruikt worden of biologische en ecologische producten. Ook fairtrade, vegetarisch en veganistisch is passend.

eerlijk en lokaal eten

Een ECO logies heeft een duurzaam interieur. Bijvoorbeeld door het gebruiken van ecologisch linnengoed. Ook hergebruikte meubels of nieuwe meubels gemaakt van circulaire materialen. Het gebruik van duurzame natuurlijke materialen kan ook passend zijn.

duurzaam interieur

Een ECO logies streeft naar minder afval. Bijvoorbeeld door geen kleine of juist natuurlijk afbreekbare verpakkingen te gebruiken. Een hele korte keten is het composteren op eigen erf. Een ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan, dit verschilt per gemeente.

minder afval

Voor de meeste schoonmaakklussen zijn er goede ecologische schoonmaakmiddelen beschikbaar. De keuze is reuze. Een ECO logies gebruikt dan ook zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen.

eco schoonmaak

Hoe duurzaam jouw mobiliteit is bepaal je zelf, maar een ECO logies kan hier wel bij helpen met een laadpaal voor je elektrische auto. Ook een goede OV verbinding of breng- en haalservice van een station maakt het verschil.

duurzame mobiliteit

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale economie. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

betrokken en gastvrij

Voor de verbouwing van de oude buurtsuper hebben Annemiek en Maarten zoveel mogelijk natuurlijke materialen gebruikt. Ook zijn oude balken en planken uit het pand hergebruikt. Binnen is de B&B afgewerkt met hout, natuurlijke lijnolieverf, klei, leem stuc en muurverf op basis van leem. Vlas,  leem en hout zorgen voor een uitmuntend binnenklimaat en goede isolatie. Het platte dak is een groendak voor extra isolatie. Ook liggen er speciale luchtzuiverende dakpannen op het dak. 


Het water voor de douche wordt met de zon opgewarmd en als de zon niet schijnt, neemt de warmtepompboiler het over. De B&B wordt verwarmd met een centrale houtketel. De eigen elektriciteit komt van de 32 zonnepanelen. Het regenwater wordt opgevangen in regentonnen of komt in de bodem via grindputten. Annemieke en Maarten streven naar zo weinig mogelijk afval en gebruiken eco schoonmaakmiddelen.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

INSPIRATIE BLOG

Heerlijkheid Wolfheze

VIDEO

duurzaam en

energieneutraal

overnachten

in eigen land

Heerlijkheid Wolfheze

LOCATIE

toon locatie

VIDEO

Annemieke en Maarten hebben een passie voor de natuur, niet gek in de prachtige omgeving van de Veluwe. Ze vertellen je dan ook graag waar je de mooiste wandelingen of fietstochten kunt maken.


Net buiten het dorpje Wolfheze ligt het gelijknamige natuurgebied. Hier vind je   één van de oudste bossen van Nederland. De kronkelende Heelsumse Beek loopt prachtig door het heidegebied. Dit gebied wordt al meer dan duizend jaar bewoond en heeft veel historie. Wil je ook een dagje naar de stad? Vanaf Wolfheze ben je ook zo in Arnhem.

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden

Een plek waar ontmoeten voorop staat

Aan de rand van de Veluwe, in een klein dorpje, ligt B&B De Heerlijkheid Wolfheze. Annemiek en Maarten hebben samen met allerlei mensen uit de buurt een oude vervallen buurtsuper onherkenbaar verbouwd. Een plek waar ontmoeten voorop staat. Annemiek en Maarten zien deze mooie plek als cadeau en willen dit graag met anderen delen.


De B&B heeft twee ruime kamers, Mus en Zwaluw, beide kamers hebben een luxe badkamer ensuite met regendouche. Een luxe tweepersoons boxspring met bedlinnen van biologisch katoen zijn heerlijk comfortabel. Je kunt ook kiezen voor een jersey dekbedovertrek, een deken die voelt als een heerlijk zachte pyjama.


Je krijgt een heerlijk biologisch ontbijt met producten uit de buurt, de eitjes zijn van de kippetjes op het erf. Annemieke en Maarten eten met de seizoenen en gooien zo min mogelijk eten weg. De Heerlijkheid Wolfheze heeft ook een vergaderruimte, een praktische maar warme plek met alles wat je nodig hebt voor een heidag of workshop. 

Wolfheze, Gelderland, Nederland

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

stuur een bericht voor informatie

max 5 personen, 2 kamers

vanaf €110 per nacht

verhuur per nacht

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

bed & breakfast, vergaderlocatie

Heerlijkheid Wolfheze

ᐊᐊ gevonden

125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

BEKIJK OOK

Hoeve in het Sterrebos

Empe, Gelderland

1

1

1

SELECTIES

duurzaam vergaderen

de duurzaamste plekjes om te vergaderen en te overnachten

de duurzaamste plekjes om te vergaderen en te overnachten

eco b&b's

de mooiste en duurzaamste eco b&b’s van Nederland en België

de mooiste en duurzaamste eco b&b’s van Nederland en België

(h)eerlijk eten

bij deze duurzame plekjes draait het om eerlijk en heerlijk eten

bij deze duurzame plekjes draait het om eerlijk en heerlijk eten

duurzame doeners

van eco pioniers tot inspirerende duurzame doeners

van eco pioniers tot inspirerende duurzame doeners

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page