top of page
stuur een bericht voor informatie
Gemiddeld is 50 tot 65% van het energieverbruik voor verwarmen. Besparen begint met goede isolatie. Een warmtepomp of warmtenet verwarmt duurzaam. Ook all-electric verwarming, een hybride systeem met CV ketel voor hele koude dagen of een houtkachel met duurzaam hout kan passend zijn.

duurzaam verwarmen

​Tijdens een verblijf is gemiddeld 20-25% van je energieverbruik voor elektriciteit.  Wat is nu duurzamer dan direct je eigen stroom? Zoals zonnepanelen of windturbine bij je ECO logies. Ook een postcoderoos of stroom van een kleine lokale energiecoöperatie is passend.

eigen lokale stroom

Ook waterbesparing en regenwater recycling bespaart energie. Regenwater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet. Regenwaterinfiltratie of een eigen waterzuivering kan ook helpen tegen de toenemende droogte in Nederland en België. 

waterbesparing

Bij ecologisch bouwen wordt de natuurlijke omgeving zo min mogelijk aangetast. Vaak worden er duurzame materialen toegepast. Ook circulair bouwen is groen, dit betekent dat gebouwen of materialen zijn hergebruikt of in de toekomst kunnen worden hergebruikt.

groen bouwen

Een ECO logies heeft (h)eerlijk eten en drinken. Bijvoorbeeld voor ontbijt, koffie, thee of wijn. Hiervoor kunnen producten uit de regio of eigen tuin gebruikt worden of biologische en ecologische producten. Ook fairtrade, vegetarisch en veganistisch is passend.

eerlijk en lokaal eten

Een ECO logies streeft naar minder afval. Bijvoorbeeld door geen kleine of juist natuurlijk afbreekbare verpakkingen te gebruiken. Een hele korte keten is het composteren op eigen erf. Een ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan, dit verschilt per gemeente.

minder afval

Voor de meeste schoonmaakklussen zijn er goede ecologische schoonmaakmiddelen beschikbaar. De keuze is reuze. Een ECO logies gebruikt dan ook zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen.

eco schoonmaak

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale economie. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

betrokken en gastvrij

De tiny houses zijn circulair gebouwd en goed geïsoleerd. Door de grote ramen wordt de warmte van de zon binnengehaald. De tiny huisjes worden verwarmd met infrarood spiegels. Er is eigen elektriciteit van zonnepanelen op het terrein.


Het afvalwater wordt zelf gezuiverd met een helofytenfilter. De gebruikte schoonmaakmiddelen en afvalzakken zijn biologisch afbreekbaar. Het afval wordt gescheiden en compostbakken staan direct naast de tiny huisjes. Aldert en Nynke zorgen ook voor een broodmand met lokale producten van de warme bakker. 


De natuur krijgt de ruimte, het gras is lang, bladeren blijven liggen en struiken worden niet gesnoeid. Ideaal voor insecten en vogels. Soms laat zelfs de ijsvogel zich even zien! Op deze manier willen Aldert en Nynke bijdragen aan betere biodiversiteit.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

INSPIRATIE BLOG

Ljeppershiem

VIDEO

duurzaam en

energieneutraal

overnachten

in eigen land

Ljeppershiem

LOCATIE

toon locatie

VIDEO

Ljeppershiem ligt aan het water, je kunt hier zwemmen, varen en suppen. De Noardlike Fryske Wâlden is een coulissenlandschap. Dit Nationaal Landschap heeft veel elzensingels en voelt intiem aan. Je kunt hier prachtig fietsen en wandelen, zoals in de bossen van Driesum en Veenklooster.


Ook het Nationaal Park Lauwersmeer is in de buurt. Vroeger was hier de Lauwerszee, in 1969 is een dijk gebouwd en ontstond het Lauwersmeer. Op de oude zeebodem is nu een prachtig en ruig landschap ontstaan. Ook een dagtocht naar Ameland en Schiermonnikoog is mogelijk.Het waddengebied aan vaste wal is minsten even bijzonder met kleine terpdorpjes en vergezichten. Een bezoek aan het ‘elfsteden’ stadje Dokkum is ook zeker de moeite waard. Met een half uurtje rijden ben je in Leeuwarden en Groningen. Voor kids is er Sanjesfertier en Aquazoo.

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden

De Friese natuur binnen en buiten beleven

In de jaren 70 werden hier fierljepwedstrijden gehouden. Ljeppershiem betekent dan ook letterlijk ‘springers erf’. Het was een plek om te ontspannen en te genieten. Mensen kwamen van heinde en ver naar Westergeest. Nu hebben Aldert en Nynke zich over deze mooie plek ontfermd om er ‘lytse huskes’ te bouwen.


Aldert heeft zelf de tiny huisjes ontworpen en gebouwd. Het zijn er nu drie; De Pols, De Schans en de Ljepper. Aan het vierde huisje wordt al gewerkt. Elk huisje heeft een eigen sfeer. Nynke doet de styling. Er zijn veel natuurlijke materialen gebruikt. De ruimte binnen is goed doordacht, alle ruimte wordt benut.


De tiny huisjes hebben grote ramen om buiten naar binnen te halen. Voor het comfort is er een ruime badkamer en zijn er kwalitatieve boxspring bedden. Ook lange gasten kunnen hier onbekommerd genieten.


Buiten is het genieten van de natuur, de rust, het water, de ijs- weidevogels. Op Ljeppershiem mag het gras langer groeien, met mooie kleurrijke bloemen.

Westergeest, Fryske Wâlden, Fryslân

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

stuur een bericht voor informatie

max 3 personen, 4 tiny houses

vanaf €90 per nacht

verhuur per nacht, minimaal 3 nachten

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

tiny house, vakantiewoning

Ljeppershiem

ᐊᐊ gevonden

125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

BEKIJK OOK

Woodhouse Limburg

Sippenaeken, Wallonië

1

1

1

Kreeksuite

Kortgene, Zeeland

1

1

1

SELECTIES

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page