top of page
stuur een bericht voor informatie
Gemiddeld is 50 tot 65% van het energieverbruik voor verwarmen. Besparen begint met goede isolatie. Een warmtepomp of warmtenet verwarmt duurzaam. Ook all-electric verwarming, een hybride systeem met CV ketel voor hele koude dagen of een houtkachel met duurzaam hout kan passend zijn.

duurzaam verwarmen

Het verwarmen van tapwater is gemiddeld 15 tot 25% van het energieverbruik tijdens een verblijf. Een duurzame manier van verwarmen is een zonneboiler. Ook kan de  warmtepomp of andere duurzame warmtebron gebruikt worden.

duurzaam verwarmd water

Duurzame gebouwen zijn zeer goed geïsoleerd en hebben vaak triple glas, warmteterugwinning en CO2 gestuurde ventilatie. Tot wel 35% van het warmteverlies is door ventilatie en douche water. In een passiefhuis is zelfs de warmte van de zon vaak voldoende.

minimaal warmteverlies

Bij ecologisch bouwen wordt de natuurlijke omgeving zo min mogelijk aangetast. Vaak worden er duurzame materialen toegepast. Ook circulair bouwen is groen, dit betekent dat gebouwen of materialen zijn hergebruikt of in de toekomst kunnen worden hergebruikt.

groen bouwen

Een ECO logies heeft (h)eerlijk eten en drinken. Bijvoorbeeld voor ontbijt, koffie, thee of wijn. Hiervoor kunnen producten uit de regio of eigen tuin gebruikt worden of biologische en ecologische producten. Ook fairtrade, vegetarisch en veganistisch is passend.

eerlijk en lokaal eten

Een ECO logies heeft een duurzaam interieur. Bijvoorbeeld door het gebruiken van ecologisch linnengoed. Ook hergebruikte meubels of nieuwe meubels gemaakt van circulaire materialen. Het gebruik van duurzame natuurlijke materialen kan ook passend zijn.

duurzaam interieur

Een ECO logies streeft naar minder afval. Bijvoorbeeld door geen kleine of juist natuurlijk afbreekbare verpakkingen te gebruiken. Een hele korte keten is het composteren op eigen erf. Een ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan, dit verschilt per gemeente.

minder afval

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale economie. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

betrokken en gastvrij

Bianca en Edword hebben het oude schoolgebouw in 2008 circulair verbouwd met duurzame materialen. Ook voor het interieur is er veel hergebruikt door het upcyclen van meubelen. Met hun ontwerpbureau zetten Bianca en Edword zich al jaren in voor hergebruik van oude materialen. Ze  vertellen je graag over welke keuzes zij gemaakt hebben in het ecologisch verduurzamen en hergebruiken van een oud pand.


Voor minimaal warmteverlies is er een warmteterugwin systeem en er is een pelletketel. In 2021 is de oude school verder verduurzaamd met heatpipes, warmtepomp en zonneboilers voor verwarming van het gebouw en warm tapwater. Op het erf vind je natural horsemanship paarden, geiten, en kippen. De mest wordt gebruikt voor het nieuw aangelegde voedselbos. In de oude proeftuin van de landbouwschool is nu een permacultuur moestuin. Metslawier is verrassend goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

INSPIRATIE BLOG

BinnenInn

VIDEO

duurzaam en

energieneutraal

overnachten

in eigen land

BinnenInn

LOCATIE

toon locatie

VIDEO

Met twintig minuten fietsen sta je op de dijk met prachtig uitzicht over de Waddenzee. Bij helder weer kun je Ameland en Schiermonnikoog zien liggen. Een absolute topper is om te gaan wadlopen en het wad te voet te verkennen. Prachtige uitzichten en vele mooie vogels gegarandeerd! Ook in het nabijgelegen Lauwersmeer Nationaal Park kun je eindeloos wandelen. Het Lauwersmeer is een Dark Sky Park, zonder lichtvervuiling kun je er vele bijzondere vogels spotten. Het meest noordelijke elfsteden stadje Dokkum is zeker een bezoek waard. Een mooi historisch stadje met oude grachten. Bianca en Edword vertellen graag over de (ecologische) uitstapjes die je verder nog kunt maken.

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden

Stijlvolle lofts in een jaren vijftig landbouwschool

In de oude landbouwschool in het dorpje Metslawier zijn nu vijf stijlvolle appartementen, die ook samen als groepsaccommodatie gehuurd kunnen worden. Het oude terpdorpje ligt niet ver van de Waddenzee en het Lauwersmeergebied. Bianca en Edword hebben echt iets bijzonders gemaakt van deze oude school. Alle appartementen of lofts hebben een zithoek met hangbank, eettafel, badkamer en een klein keukentje. Elk appartement heeft een masterbedroom op de vide. Voor kinderen is er een slaapplek in een bedstee, boomhut of stapelbed. Twee appartementen zijn extra groot en hebben slaapplekken voor vier kinderen.


Ook is er een grote gezamenlijke luxe keuken en een heerlijke woonkamer. Ideaal als je met meerdere gezinnen hier samen wilt verblijven of voor spontane ontmoetingen. Het schooltje uit de jaren vijftig ligt rondom een gezellig binnenpleintje. Ieder appartement heeft openslaande deuren naar deze binnentuin. Op het erf zijn er boerderijdieren om te knuffelen en skelters en fietsjes voor eindeloos speelplezier.

Metslawier, Waddengebied, Fryslân, Nederland

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

stuur een bericht voor informatie

max 24 personen, 5 appartementen

vanaf €325 voor een weekend

verhuur per (lang) weekend / midweek / week

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

appartement, vakantiewoning, familiehuis, groepsaccommodatie

BinnenInn

ᐊᐊ gevonden

125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

BEKIJK OOK

Bed en Breakfast Marrum

Marrum, Fryslân

1

1

1

Tuk aan de Vliet

Leiden, Zuid-Holland

1

1

1

SELECTIES

vintage en circulair interieur

prachtige vintage interieurs en stijlvol hergebruikt materiaal

prachtige vintage interieurs en stijlvol hergebruikt materiaal

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page