Cookie en Privacybeleid

Voor de beste gebruikservaring gebruiken we cookies. Uiteraard gaan we zorgvuldig om met je gegevens. 
Meer weten?

FAQ

Waarom boeken via ECO logies?


Duurzame eco-vakanties zijn er in vele tinten groen. Het waaiert al snel uit in meer en minder belangrijke aspecten. Wij maken het je makkelijk door mooie plekjes te zoeken die comfortabel, duurzaam en (grotendeels) energieneutraal zijn! Iedere ECO logies scoort hoog op duurzaamheid met solide maatregelen. Tijdens een verblijf wordt er weinig of geen energie verbruikt. Ecologische schoonmaakproducten worden gebruikt en lokale producten voor ontbijt. Afvalscheiding is vanzelfsprekend en wellicht is ook circulair gebouwd.
Waarom aanmelden voor ECO logies?


Doe mee met ECO logies! Samen zijn we online beter te vinden en kunnen we gericht de aandacht trekken van de juiste doelgroep. We maken het makkelijk om ook andere ECO logies te boeken en elke keer onbekommerd te genieten. De media bericht graag over duurzame vakanties en dat wordt de komende jaren alleen maar meer. Samen zijn we zeer interessant voor de media, een goede voedingsbodem om alle ECO logies te promoten.
Hoe werkt aanmelden?


Vul het aanmeldformulier hieronder in, je ontvangt daarna zo snel mogelijk een reactie met meer informatie.
Ik weet een mooi en duurzame plekje!


Ken jij een mooi duurzaam en -grotendeels- energieneutraal plekje dat goed past bij ECO logies? Laat het ons weten door het aanmeldformulier hieronder in te vullen. Wij nemen dan vrijblijvend contact op met de eigenaar.
Hoe zit dat, duurzaam en grotendeels energieneutraal?


Grotendeels energieneutraal? Ja, want het ene jaar is het andere niet. In een jaar met veel zon en weinig kou is het makkelijker om energie over te houden. Ook is het nog lastig om zomers zelf voldoende energie op te slaan voor de winter. Als een ECO logies verwarmd wordt met biogas of een houtkachel, is dit strikt gesproken klimaatneutraal of CO2 neutraal. Echter, klimaatneutraal is een heel breed begrip, ook compensatie elders op de wereld valt hier onder. Voor ECO logies staat energieneutraal voor wat je zelf op je eigen plekje kunt doen. Iedere ECO logies heeft zelf solide maatregelen genomen op het gebied van duurzaamheid en een goede energieprestatie. Ook als een ECO logies niet helemaal energieneutraal is.
Welke criteria hanteert ECO logies?


ECO logies hanteert twaalf heldere criteria, zes voor een laag energieverbruik en zes voor overige duurzaamheid. ECO logies staat voor solide maatregelen voor duurzaamheid. Een ECO logies voldoet daarom minimaal aan zes criteria, waarvan minimaal drie energieprestatie criteria. Lees meer over de 12 criteria.
Vinden jullie een hout- of pelletkachel duurzaam?


In de wetenschap wordt hier verschillend over gedacht. Bij het verbranden van hout of pellets komt CO2 vrij. Maar omdat de CO2 weer opgenomen wordt door nieuw aangeplante bomen wordt het vaak gezien als CO2 neutraal. Verder verbrandt een pelletkachel 95% schoner dan ouderwetse houtkachels. Ook EcoDesign en clean burn houtkachels zijn veel efficiënter. Bij tiny houses kan er met weinig hout gestookt worden omdat de te verwarmen oppervlakte klein is. Voor ECO logies is het belangrijk dat een houtkachel onderdeel is van een stevig pakket duurzame maatregelen.
Waarom geen campings, tenten en hutten?


Een tent of hut heeft in de zomer een lage eco footprint. Voor ECO logies selecteren we alleen b&b's, vakantiewoningen, tiny houses met eigen keuken en badkamer, (boutique) hotels of groepsaccommodaties die het gehele jaar comfortabel en duurzaam zijn. Hierdoor is het aanbod eenduidig en altijd goed.
ECO logies ook in de stad?


Jazeker! Een ECO logies is een comfortabel en energieneutraal verblijf, de ene keer in de natuur de andere keer in de stad.
Komen er ook ECO logies verder in Europa?


We kiezen ervoor om B&B's, vakantiewoningen, tiny houses, (boutique) hotels en groepsaccommodaties relatief dicht bij huis in Nederland en België te selecteren. Hierdoor is de eco impact van de reis er naar toe ook laag.
Zijn jullie onafhankelijk?


Ja, ECO logies is een onafhankelijk platform. Wij selecteren alle ECO logies persoonlijk en zijn een onafhankelijk platform. Hierbij kijken we met name naar comfort, sfeer, uitstraling en of er solide maatregelen zijn genomen op het gebied van duurzaamheid. Zie ook onze algemene voorwaarden.
Wie zijn jullie?


Wij zijn Sandra en Jeroen. Ons verhaal begon met een oude zondagschool en een energieneutraal jaren '50 boerderijtje. Met ECO logies combineren we onze passie voor creatieve ideeën, mooi design, duurzaam bouwen en het geven van een gastvrije ervaring. Lees hier meer over ons verhaal.
Wanneer vinden jullie 100% elektrische verwarmen duurzaam?


Zeer goed geïsoleerde panden worden soms deels of volledig elektrisch verwarmd. Bijvoorbeeld met infraroodpanelen of elektrische radiatoren. Vaak zijn dit relatief kleine en zeer energiezuinige panden. Bij tiny houses wordt er bijvoorbeeld weinig energie verbruikt omdat de te verwarmen oppervlakte klein is. Je mist dan wel het voordeel van een warmtepomp die duurzame energie uit de lucht of bodem haalt. Als de elektriciteit in de winter ook echt groene energie uit Nederland of België is, dan kan elektrisch verwarmen een passende oplossing zijn. Voor ECO logies is het belangrijk dat elektrisch verwarmen een onderdeel is van een stevig pakket duurzame maatregelen.
Waarom kan een hybride oplossing met CV ketel toch duurzaam zijn?


Voor bestaande panden wordt er soms voor gekozen om naast een warmtepomp of heatpipes ook een CV-ketel te gebruiken voor verwarmen. Vaak is de CV ketel een back-up voor zeer koude dagen. In de praktijk blijkt vaak dat de CV ketel weinig of zelfs helemaal niet wordt gebruikt. Voor ECO logies is het belangrijk dat een hybride oplossing een onderdeel is van een stevig pakket duurzame maatregelen.
Vinden jullie bio of groen gas ook duurzaam?


Sinds enkele jaren wordt er steeds vaker biogas geproduceerd uit groente en tuinafval, koeienmest, slib, afval of duurzaam verbouwde gewassen. Biogas of groen gas kan een goed en duurzaam alternatief zijn. Voor ECO logies is het belangrijk dat biogas onderdeel is van een stevig pakket duurzame maatregelen.
Informatie voor journalisten en bloggers


Met ECO logies heb je een waardevolle bron om over solide duurzame vakantieplekjes te berichten. Duurzame hotels, tiny houses, groepsverblijven, b&b’s en vakantiewoningen, ECO logies heeft het allemaal. ECO logies selecteert alleen duurzame plekjes in Nederland en België. Dit geeft focus en de eco impact van de reis is laag. Wij spreken veel eigenaren. ECO logies vertelt het positieve verhaal van wat er nu al mogelijk is. Wil je een uitgebreid artikel maken inclusief overnachting? Indien interessant, kunnen wij meedenken over de meest geschikte duurzame plekjes en het contact leggen. We krijgen regelmatig tips voor nieuwe plekjes en merken dat mensen graag mee zoeken. Help met de zoektocht naar duurzame en mooi plekjes door over ECO logies te berichten. Mail ons op info@ecologies.nl of bel ons op +31 (0) 6 105 49 512 voor meer informatie.
Hoe kun je een ECO logies boeken?


Je kunt direct boeken bij de eigenaren van een ECO logies. We vinden het belangrijk dat je direct contact hebt met de eigenaren, zodat zij je gastvrij verder kunnen helpen. Bij iedere vermelding op de ECO logies website staat er een knop 'ga naar de website' en 'beschikbaarheid'. Via de knop 'website' kom je op de eigen website van een ECO logies. Via de knop 'beschikbaarheid' kom je direct op de beschikbaarheid- of boekingspagina als die er is.
Wanneer vinden jullie een tiny house een ECO logies?


De filosofie van een tiny house is dat je prima kunt leven met minder ruimte. Een tiny house is een volwaardige woning op kleine schaal met eigen keuken en badkamer. Bij tiny houses wordt er weinig energie verbruikt voor verwarmen omdat de oppervlakte klein is. Ook worden tiny houses vaak gebouwd met natuurlijke materialen die herbruikbaar zijn of biologisch afbreekbaar. Een mooie basis, maar voor een ECO logies is nog een extra stap nodig. Bijvoorbeeld eigen lokale stroom van zonnepanelen of het duurzaam verwarmen van kraanwater.
Wat is voor jullie een mooi plekje? Is dit altijd luxe?


Het aanbod van ECO logies gaat van eco-chic, vintage tot aan comfortabel maar wel super duurzaam. De ene keer wordt pure luxe gecombineerd met duurzaamheid. De andere keer staat duurzaamheid voorop. Wel is iedere ECO logies een mooi plekje. Of dit nu met een strak design is, een sfeervol vintage interieur, monumentaal erfgoed, eigenwijs modern ontwerp of een prachtig plekje in de natuur of stad.

Een passief huis verbruikt tot vijf keer minder energie. In de zomer is er schaduw. In de winter verwarmt de zon maximaal. In het voor- en najaar is er dikwijls geen verwarming nodig. Vaak zijn het ook kleine(re) woningen. Verder heeft een passief huis een super goede isolatie zonder kieren en koudebruggen.

passief huis
duurzaam verwarmen
eigen lokale stroom
duurzaam warm water
warmte​terugwin
groen bouwen
waterbesparing
afvalscheiding
eco of regionale producten
duurzame mobiliteit
 eco schoonmaak
betrokken en gastvrij

EEN LAAG ENERGIEVERBRUIK TIJDENS JE VERBLIJF HEEFT DE GROOTSTE ECO IMPACT

EEN DUURZAAM VERBLIJF STOPT NIET BIJ EEN GOEDE ENERGIEPRESTATIE

Gemiddeld is 50 tot 65% van het energieverbruik voor verwarmen. Besparen begint met goede isolatie. Een warmtepomp of warmtenet verwarmt duurzaam. Ook all-electric verwarming, een hybride systeem met CV ketel voor hele koude dagen of een houtkachel met duurzaam hout kan passend zijn.

​Tijdens een verblijf is gemiddeld 20-25% van je energieverbruik voor elektriciteit. Wat is nu duurzamer dan direct je eigen stroom? Zoals zonnepanelen of windturbine bij je ECO logies. Ook een postcoderoos of stroom van een kleine lokale energiecoöperatie is passend.

Het verwarmen van tapwater is gemiddeld 15 tot 25% van het energieverbruik tijdens een verblijf. Een duurzame manier van verwarmen is een zonneboiler. Ook kan de warmtepomp of andere duurzame warmtebron gebruikt worden.

Tot wel 35% van het energieverlies is door verloren warmte van luchtventilatie en weglopend douche water. Met warmteterugwin (wtw) systemen kan hier fors op bespaard worden. Dit wordt ook wel balansventilatie of warmterecuperatie genoemd. Ook een douche-wtw of upcycle douche bespaart veel energie.

Bij ecologisch bouwen wordt de natuurlijke omgeving zo min mogelijk aangetast. Vaak worden er duurzame materialen toegepast. Ook circulair bouwen is groen, dit betekent dat gebouwen of materialen zijn hergebruikt of in de toekomst kunnen worden hergebruikt.

Ook waterbesparing en regenwater recycling bespaart energie. Regenwater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet. Regenwaterinfiltratie of een eigen waterzuivering kan ook helpen tegen de toenemende droogte in Nederland.

In Nederland en België verschilt de afvalscheiding per gemeente. De ene gemeente heeft wel vier of vijf verschillende kliko’s, bij de andere gemeente wordt het afval pas later gescheiden. Iedere ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan.

Een ECO logies gebruikt ecologische en/of regionale producten. Bijvoorbeeld voor ontbijt, wijn, koffie en/of thee. Ook vegetarisch en veganistisch is passend. Ook een duurzaam interieur met ecologisch linnengoed, hergebruikte meubels of natuurlijke vloerbedekking is mogelijk.

Hoe duurzaam jouw mobiliteit is bepaal je zelf, maar een ECO logies kan hier wel bij helpen met een laadpaal voor je elektrische auto. Ook een goede OV verbinding maakt een verschil.

Voor de meeste schoonmaakklussen zijn er goede ecologische schoonmaakmiddelen beschikbaar. De keuze is reuze. Een ECO logies gebruikt dan ook zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen.

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale samenleving en/of natuur. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

 hoe zit dat, duurzaam en bijna energieneutraal? 

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

vanaf nu houden we je op de hoogte!

  • WIX FB icon groen
  • WIX Insta icon groen
  • WIX Pinterest icon groen

50 TINTEN GROEN

Duurzame eco-vakanties zijn er in vele tinten groen. Lees over de wondere wereld van eco-toerisme in onze blog (leestijd 5 min). 

Duurzame eco-vakanties zijn er in vele tinten groen. Het waaiert al snel uit in meer en minder belangrijke aspecten voor vakanties in eigen land.

weet jij een (bijna) energieneutraal plekje?

bedankt, je hoort snel van ons!

DOE MEE, SAMEN HEBBEN WE EEN STERK AANBOD

TROTSE EIGENAAR?

Ken jij of heb jij een (grotendeels) energieneutrale vakantiewoning, tiny house, bed & breakfast, (boutique) hotel of groepsaccommodatie?

Een hele prestatie, waar je ongetwijfeld veel tijd en aandacht aan besteed hebt.

DOE MEE MET ECO LOGIES

​Wil jij comfort en energieprestatie meer voor het voetlicht brengen? Doe mee en zet jouw b&b, vakantiewoning of tiny house in de etalage op www.eco-logies.nl. Samen hebben we een sterk aanbod van duurzame overnachtingen op mooie plekjes.

ECO logies hanteert twaalf heldere criteria, zes voor een laag energieverbruik en zes voor overige duurzaamheid. 

 

meer over de criteria

ECO CRITERIA

ECO logies hanteert twaalf heldere criteria, zes voor een laag energieverbruik en zes voor overige duurzaamheid. ECO logies staat voor solide maatregelen voor duurzaamheid. Een ECO logie voldoet daarom minimaal aan zes criteria, waarvan minimaal drie energieprestatie criteria.

eco-logies.nl is nieuw, help jij ons zoeken naar duurzame plekjes?