FAQ

waarom boeken via ECO logies?


Duurzame eco-vakanties zijn er in vele tinten groen. Het waaiert al snel uit in meer en minder belangrijke aspecten. Wij gaan het je makkelijk maken door mooie plekjes te zoeken die comfortabel en energieneutraal zijn! Iedere ECO logies scoort hoog op duurzaamheid met solide maatregelen. Tijdens een verblijf wordt er (bijna) geen energie verbruikt. Ecologische schoonmaakproducten worden gebruikt en lokale producten voor ontbijt. Afvalscheiding is vanzelfsprekend en wellicht is ook circulair gebouwd.
waarom aanmelden voor ECO logies?


Doe mee met ECO logies! Samen zijn we online beter te vinden en kunnen we gericht de aandacht trekken van de juiste doelgroep. We maken het makkelijk om ook andere ECO logies te boeken en elke keer onbekommerd te genieten. De media bericht graag over duurzame vakanties en dat wordt de komende jaren alleen maar meer. Samen zijn we zeer interessant voor de media, een goede voedingsbodem om alle ECO logies te promoten.
hoe werkt aanmelden?


Vul het aanmeldformulier hieronder in, je ontvangt daarna zo snel mogelijk een reactie met meer informatie.
kan ik een nieuwe ECO logies tippen?


Ken jij een mooi en energieneutraal plekje dat goed past bij ECO logies? Laat het ons weten door het aanmeldformulier hieronder in te vullen. Wij nemen dan vrijblijvend contact op met de eigenaar.
hoe zit dat, duurzaam en bijna energieneutraal?


Bijna energieneutraal? Ja, want het ene jaar is het andere niet. In een jaar met veel zon en weinig kou is het makkelijker om energie over te houden. Super goed geïsoleerde panden kunnen met een heel klein kacheltje verwarmd worden. Strikt gesproken niet energieneutraal. Met een klein beetje groene energie vinden we dit heel passend. Of dat er lokaal resthout wordt bijgestookt. Tenslotte, het is nog lastig om zomers zelf voldoende energie op te slaan voor de winter.
welke criteria hanteert ECO logies?


welke criteria hanteert ECO logies? ECO logies hanteert twaalf heldere criteria, zes voor een laag energieverbruik en zes voor overige duurzaamheid. ECO logies staat voor solide maatregelen voor duurzaamheid. Een ECO logies voldoet daarom minimaal aan drie energieprestatie criteria en drie overige duurzaamheidscriteria. Lees meer over de 12 criteria.
vinden jullie een pelletkachel duurzaam?


In de wetenschap wordt hier verschillend over gedacht. Bij het verbranden van hout of pellets komt CO2 vrij. Maar omdat de CO2 weer opgenomen wordt door nieuw aangeplante bomen wordt het vaak gezien als CO2 neutraal. Verder verbrandt een pelletkachel 95% schoner dan gewone houtkachels. Voor ECO logies is het belangrijk dat een houtkachel onderdeel is van een stevig pakket duurzame maatregelen.
waarom geen campings, tenten en hutten?


Een tent of hut heeft in de zomer een lage eco footprint. Voor ECO logies selecteren we alleen logies die het gehele jaar comfortabel en duurzaam zijn. Hierdoor is het aanbod eenduidig en altijd goed.
ECO logies ook in de stad?


Jazeker! Een ECO logies is een comfortabel en energieneutraal verblijf, de ene keer in de natuur de andere keer in de stad.
komen er ook ECO logies verder in Europa?


We kiezen ervoor om alleen logies relatief dicht bij huis te selecteren. Hierdoor is de eco impact van de reis er naar toe ook laag.
zijn jullie onafhankelijk?


Ja, ECO logies is een onafhankelijk platform. Wij selecteren alle ECO logies persoonlijk en zijn een onafhankelijk platform. Hierbij kijken we met name naar comfort, sfeer, uitstraling en of er solide maatregelen zijn genomen op het gebied van duurzaamheid. Zie ook onze algemene voorwaarden.
wie zijn jullie?


Wji zijn Sandra en Jeroen. Ons verhaal begon met een oude zondagschool en een energieneutraal jaren '50 boerderijtje. Met ECO logies willen we extra aandacht geven aan mooie plekjes die comfortabel en energieneutraal zijn. Lees hier meer over ons verhaal.

Een super goed geïsoleerd huis met bijna geen kieren en koudebruggen wordt ook wel een passief huis genoemd.  Verder is er maximaal zon in de winter en schaduw in de zomer. Een passief huis verbruikt tot vijf keer minder dan een normale woning.

passief huis
duurzaam verwarmen
eigen elektriciteit
duurzaam warm water
warmte​terugwin
circulair gebouw
waterbesparing
afvalscheiding
eco of regionale producten
duurzame mobiliteit
 eco schoonmaak
lokaal en persoonlijk

EEN LAAG ENERGIEVERBRUIK TIJDENS JE VERBLIJF HEEFT DE GROOTSTE ECO IMPACT

EEN DUURZAAM VERBLIJF STOPT NIET BIJ EEN GOEDE ENERGIEPRESTATIE

Gemiddeld is 50 tot 65% van het energieverbruik voor verwarmen.  Een  warmtepomp of warmtenet verwarmt duurzaam. Ook een houtkachel met duurzaam of lokaal resthout is passend, net als  een hybride warmtepomp met CV-ketel op Groen of CO2 gecompenseerd gas.

Tijdens een verblijf is gemiddeld 20-25% van je energieverbruik voor elektriciteit.  Wat is nu duurzamer dan direct je eigen elektriciteit? Zoals zonnepanelen of windturbine bij je ECO logies. Ook een postcoderoos of kleinschalige energiecoöperatie is passend.

Het verwarmen van tapwater is gemiddeld 15 tot 25% van het energieverbruik tijdens een verblijf. Een duurzame manier van verwarmen is een zonneboiler. Ook kan de  warmtepomp of andere duurzame warmtebron gebruikt worden.

Tot wel 35% van het energieverlies is door verloren warmte door luchtventilatie en weglopend douche water. Met warmteterugwin (wtw) systemen kan hier fors op bespaard worden.

Zonder gebouw geen verblijf, maar bouwen kost ook energie. Circulair bouwen betekent dat materialen zijn hergebruikt of in de toekomst kunnen worden hergebruikt. Ook worden er  zoveel mogelijke duurzame materialen toegepast.

Ook waterbesparing en regenwater recycling bespaart energie en kan bovendien ook helpen tegen de toenemende droogte in Nederland. Regenwater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet.

In Nederland verschilt de afvalscheiding per gemeente. De ene gemeente heeft wel vier of vijf verschillende kliko’s, bij de andere gemeente wordt het afval pas later gescheiden. Iedere ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan.

Een ECO logies gebruikt ecologische en/of regionale producten. Bijvoorbeeld voor ontbijt, wijn, koffie en/of thee . Ook vegetarisch en veganistisch is passend. Ook een duurzaam interieur met ecologisch linnengoed, hergebruikte meubels of natuurlijke vloerbedekking is mogelijk.

Hoe duurzaam jouw mobiliteit is bepaal je zelf, maar een ECO logies kan hier wel bij helpen met een laadpaal voor je elektrische auto. Ook een goede OV verbinding maakt een verschil.

Voor de meeste schoonmaakklussen zijn er goede ecologische schoonmaakmiddelen beschikbaar. De keuze is reuze. Een ECO logies gebruikt dan ook zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen.

Een ECO logies werkt lokaal en persoonlijk en draagt duurzaam bij aan de lokale economie.  Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken.

 hoe zit dat, duurzaam en bijna energieneutraal? 

VOLG ONZE ZOEKTOCHT NAAR ENERGIENEUTRALE PLEKJES!

  • Facebook
  • Instagram

12 HELDERE CRITERIA

ECO logies hanteert twaalf heldere criteria, zes voor een laag energieverbruik en zes voor overige duurzaamheid. ECO logies staat voor solide maatregelen voor duurzaamheid.

 

Een ECO logies voldoet daarom minimaal aan drie energieprestatie criteria en drie overige duurzaamheidscriteria.

weet jij een (bijna) energieneutraal plekje?

DOE MEE, SAMEN HEBBEN WE EEN STERK AANBOD

TROTSE EIGENAAR?

Ken jij of heb jij een (bijna) energieneutrale vakantiewoning, bed & breakfast, tiny house, hotel, groepsaccommodatie, landhuis of andere overnachtingsplek?

Een hele prestatie, waar je ongetwijfeld veel tijd en aandacht aan besteed hebt.

DOE MEE MET ECO LOGIES

​Wil jij comfort en energieprestatie meer voor het voetlicht brengen? Doe mee en zet jouw plekje in de etalage op eco-logies.nl. Samen hebben we een sterk aanbod van energieneutrale overnachtingen op mooie plekjes.

ECO logies hanteert twaalf heldere criteria, zes voor een laag energieverbruik en zes voor overige duurzaamheid. 

 

meer over de criteria

eco-logies.nl wordt een nieuwe website, help jij ons zoeken naar duurzame plekjes?