top of page
stuur een bericht voor informatie
Gemiddeld is 50 tot 65% van het energieverbruik voor verwarmen. Besparen begint met goede isolatie. Een warmtepomp of warmtenet verwarmt duurzaam. Ook all-electric verwarming, een hybride systeem met CV ketel voor hele koude dagen of een houtkachel met duurzaam hout kan passend zijn.

duurzaam verwarmen

Het verwarmen van tapwater is gemiddeld 15 tot 25% van het energieverbruik tijdens een verblijf. Een duurzame manier van verwarmen is een zonneboiler. Ook kan de  warmtepomp of andere duurzame warmtebron gebruikt worden.

duurzaam verwarmd water

​Tijdens een verblijf is gemiddeld 20-25% van je energieverbruik voor elektriciteit.  Wat is nu duurzamer dan direct je eigen stroom? Zoals zonnepanelen of windturbine bij je ECO logies. Ook een postcoderoos of stroom van een kleine lokale energiecoöperatie is passend.

eigen lokale stroom

Duurzame gebouwen zijn zeer goed geïsoleerd en hebben vaak triple glas, warmteterugwinning en CO2 gestuurde ventilatie. Tot wel 35% van het warmteverlies is door ventilatie en douche water. In een passiefhuis is zelfs de warmte van de zon vaak voldoende.

minimaal warmteverlies

Ook waterbesparing en regenwater recycling bespaart energie. Regenwater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet. Regenwaterinfiltratie of een eigen waterzuivering kan ook helpen tegen de toenemende droogte in Nederland en België. 

waterbesparing

Bij ecologisch bouwen wordt de natuurlijke omgeving zo min mogelijk aangetast. Vaak worden er duurzame materialen toegepast. Ook circulair bouwen is groen, dit betekent dat gebouwen of materialen zijn hergebruikt of in de toekomst kunnen worden hergebruikt.

groen bouwen

Een ECO logies heeft (h)eerlijk eten en drinken. Bijvoorbeeld voor ontbijt, koffie, thee of wijn. Hiervoor kunnen producten uit de regio of eigen tuin gebruikt worden of biologische en ecologische producten. Ook fairtrade, vegetarisch en veganistisch is passend.

eerlijk en lokaal eten

Een ECO logies heeft een duurzaam interieur. Bijvoorbeeld door het gebruiken van ecologisch linnengoed. Ook hergebruikte meubels of nieuwe meubels gemaakt van circulaire materialen. Het gebruik van duurzame natuurlijke materialen kan ook passend zijn.

duurzaam interieur

Een ECO logies streeft naar minder afval. Bijvoorbeeld door geen kleine of juist natuurlijk afbreekbare verpakkingen te gebruiken. Een hele korte keten is het composteren op eigen erf. Een ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan, dit verschilt per gemeente.

minder afval

Voor de meeste schoonmaakklussen zijn er goede ecologische schoonmaakmiddelen beschikbaar. De keuze is reuze. Een ECO logies gebruikt dan ook zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen.

eco schoonmaak

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale economie. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

betrokken en gastvrij

Linda en Marc hebben de oude langgevelhoeve gerenoveerd met een ecologische zienswijze, zonder in te boeten aan modern comfort. De boerderij is nu energieneutraal. Eigen elektriciteit is er van de zonnepanelen op het dak. Bed on Wheels is circulair gebouwd van een oude hooiwagen met daar bovenop een oude zeecontainer. De woonwagen is bekleed met hergebruikt Azobe Scheepsvloer.


Voor het ontbijt wordt er vers (bio)brood gebakken. De Campine kipjes zorgen voor eitjes. Er is een moestuin voor eigen biologische groenten en fruit. Ook wordt er ingekocht bij lokale (bio)boeren en Kempense producenten. De kwaliteitswijn komt van Limburgse telers. Kleine verpakkingen worden vermeden voor minder afval en het afval wordt nauwgezet gesorteerd. Ook wordt er ecovriendelijk schoongemaakt. Marc en Linda zijn trotse houders van het Green Key label.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

INSPIRATIE BLOG

Bed on Wheels

VIDEO

duurzaam en

energieneutraal

overnachten

in eigen land

Bed on Wheels

LOCATIE

toon locatie

VIDEO

Bed on Wheels is een ideale plek om de Kempen op de fiets of wandelend te verkennen. Je komt langs kanalen, bossen, zandverstuivingen en paarse heide. Maar ontdek ook de Kempense streekgerechten en gastvrijheid. In de omgeving zijn er meerdere wijndomeinen zoals Roothooft in en Hoenshof in Hoepertingen. In Olen kun je ambachtelijk ijs met saffraan eten bij ’t Heuninghof. In het middeleeuwse stadje zijn prachtige oude kerken, een Begijnhof en een kasteel.

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden

Romantisch overnachten bij een saffraanboerderij

Saffraanboerderij én B&B, dat zijn de passies van Linda en Marc! In de Antwerpse Kempen hebben ze van een meer dan honderd jaar oude langgevelhoeve een B&B met karakter gemaakt.


Als je wat meer avontuur zoekt dan is er in de zomerperiode ‘Bed on Wheels’. Het BOW is een voormalige hooiwagen en staat achter in de tuin. Vanuit de tuin kijk je uit over de aangrenzende saffraanvelden. In de boerderij is privé sanitair voor je beschikbaar. Ook is hier  een gezellige ontbijtruimte en honesty bar. Hier wordt 's ochtends een bijzonder saffraanontbijt geserveerd. In het BOW is geen elektriciteit aanwezig. Je krijgt draagbare lampjes mee.


Marc en Linda verbouwen saffraan, hun“ Belgische Saffraan” heeft internationale faam en wordt gebruikt door verschillende culinaire chefs.

Morkhoven, Herentals, Kempen, Antwerpen, Vlaanderen, België

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

stuur een bericht voor informatie

max 2 personen

vanaf €95 per nacht

verhuur per nacht

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

woonwagen, tiny house

Bed on Wheels

ᐊᐊ gevonden

125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

BEKIJK OOK

Wijnvat en Pods Douvevallei

Westouter, West-Vlaanderen

1

1

1

B&B Art.14

Morkhoven, Antwerpen

1

1

1

SELECTIES

op de boerderij

hier kun je duurzaam overnachten op een boerenerf

hier kun je duurzaam overnachten op een boerenerf

greenkey

ECO logies met ook nog een Greenkey label

ECO logies met ook nog een Greenkey label

eco cabins & tiny houses

duurzaam overnachten in een eco lodge, cabin of tiny house

duurzaam overnachten in een eco lodge, cabin of tiny house

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page