top of page
stuur een bericht voor informatie
Het verwarmen van tapwater is gemiddeld 15 tot 25% van het energieverbruik tijdens een verblijf. Een duurzame manier van verwarmen is een zonneboiler. Ook kan de  warmtepomp of andere duurzame warmtebron gebruikt worden.

duurzaam verwarmd water

​Tijdens een verblijf is gemiddeld 20-25% van je energieverbruik voor elektriciteit.  Wat is nu duurzamer dan direct je eigen stroom? Zoals zonnepanelen of windturbine bij je ECO logies. Ook een postcoderoos of stroom van een kleine lokale energiecoöperatie is passend.

eigen lokale stroom

Ook waterbesparing en regenwater recycling bespaart energie. Regenwater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet. Regenwaterinfiltratie of een eigen waterzuivering kan ook helpen tegen de toenemende droogte in Nederland en België. 

waterbesparing

Bij ecologisch bouwen wordt de natuurlijke omgeving zo min mogelijk aangetast. Vaak worden er duurzame materialen toegepast. Ook circulair bouwen is groen, dit betekent dat gebouwen of materialen zijn hergebruikt of in de toekomst kunnen worden hergebruikt.

groen bouwen

Een ECO logies heeft een duurzaam interieur. Bijvoorbeeld door het gebruiken van ecologisch linnengoed. Ook hergebruikte meubels of nieuwe meubels gemaakt van circulaire materialen. Het gebruik van duurzame natuurlijke materialen kan ook passend zijn.

duurzaam interieur

Een ECO logies streeft naar minder afval. Bijvoorbeeld door geen kleine of juist natuurlijk afbreekbare verpakkingen te gebruiken. Een hele korte keten is het composteren op eigen erf. Een ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan, dit verschilt per gemeente.

minder afval

Voor de meeste schoonmaakklussen zijn er goede ecologische schoonmaakmiddelen beschikbaar. De keuze is reuze. Een ECO logies gebruikt dan ook zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen.

eco schoonmaak

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale economie. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

betrokken en gastvrij

Marc probeert afval te minimaliseren door dit te scheiden en eigen compost te maken. Er is een laadpunt voor elektrische fietsen en Marc heeft plannen voor een laadpaal voor elektrische auto’s. De woningen worden schoongemaakt met ecologische schoonmaakmiddelen. De tuin, het wijnveld en de natuurlijke zwemvijver worden door Marc zoveel mogelijk ecologisch beheerd, zo wordt het gras minder vaak gemaaid.


Het douchewater wordt verwarmd met een zonneboiler.  De eco-pods zijn voorzien van een elektriciteitsaansluiting en kunnen elektrische verwarmd worden. De zonnepanelen zorgen voor de eigen elektriciteit. Ook het wijnvat wordt voorzien van basis elektriciteit voor verlichting en opladen van je mobiel middels een zonnepaneel. Ook is er een droogtoilet en een buitendouche met koud water. Bij het wijnvat is er regenwater aanwezig.


Het regenwater wordt opgevangen en aangevuld met grondwater en gebruikt voor toilet en douche. Er is een eigen waterzuivering voor afvalwater van toilet, douche en keuken. Voor het interieur van het wijnvat is lokaal gerecupereerd eikenhout gebruikt.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

INSPIRATIE BLOG

Wijnvat en Pods Douvevallei

VIDEO

duurzaam en

energieneutraal

overnachten

in eigen land

Wijnvat en Pods Douvevallei

LOCATIE

toon locatie

VIDEO

De hoeve ligt op de zuidflank van de Rodeberg en Zwarteberg, vlakbij het natuurgebied de Douvevalle, het beekje De Douve is de grens met Frankrijk. Op dit pittoreske plekje heb je zicht op de Kemmelberg en Frans-Vlaanderen. Ook de natuurgebieden De Broekelzen, Het Hellegat en Het Eeuwenhout liggen in de buurt. Een aanrader is een wandeling over het stiltepad van Heuvelland, langs bronbossen, beekjes en poelen met steeds verrassende uitzichten. Met een half uurtje lopen ben je in het plaatsje Westouter waar een aantal winkels en restaurantjes zijn.

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden

Slapen in de stille natuur in een wijnvat of eco-pod

Marc heeft zijn ruim honderd jaar oude ouderlijke hoeve omgetoverd tot een ecologisch stilte paradijsje. De hoeve ligt pal aan de Franse grens, op het einde van een doodlopend weggetje, in één van de stilste en meest idyllische hoekjes van Heuvelland.


Dit is een paradijs voor jong en oud met hangmatten, vuurplaats, een houtgestookte en infrarood sauna en een zwemvijver. Ook is er een stilteruimte voor yoga, meditatie of massage. Voor de pure buitenbeleving kun je uniek overnachten in één van de twee cederhouten eco-pods of in een groot wijnvat. Ook zijn er drie vakantiewoningen op de hoeve.


In de kleine eco-pod is er een tweepersoonsbed, de andere wat ruimere eco-pod heeft twee eenpersoonsbedden. Je kunt een tafeltje uitklappen en er zijn twee stoelen. De eco-pods zijn verwarmd en verlicht en er is een waterkoker aanwezig. Het eiken reuze wijnvat komt uit de Bordeaux,  in het vat staan twee eenpersoonsbedden. Het wijnvat is verplaatsbaar en staat bij minder weer nabij de woning.

Westouter, Heuvelland, West-Vlaanderen, België

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

stuur een bericht voor informatie

max 6 personen, 2 pods & wijnvat

vanaf €180 voor een weekend

verhuur per nacht, minimaal 2 nachten

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

eco-pod, wijnvat

Wijnvat en Pods Douvevallei

ᐊᐊ gevonden

125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

BEKIJK OOK

Hollands Welvaren

Barsingerhorn, Noord-Holland

1

1

1

Stiltehoeve de Douvevallei

Westouter, West-Vlaanderen

1

1

1

Bed on Wheels

Morkhoven, Antwerpen

1

1

1

SELECTIES

unieke overnachtingen

duurzaam overnachten op aparte en unieke plekjes

duurzaam overnachten op aparte en unieke plekjes

eco cabins & tiny houses

duurzaam overnachten in een eco lodge, cabin of tiny house

duurzaam overnachten in een eco lodge, cabin of tiny house

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page