top of page
stuur een bericht voor informatie
​Tijdens een verblijf is gemiddeld 20-25% van je energieverbruik voor elektriciteit.  Wat is nu duurzamer dan direct je eigen stroom? Zoals zonnepanelen of windturbine bij je ECO logies. Ook een postcoderoos of stroom van een kleine lokale energiecoöperatie is passend.

eigen lokale stroom

Duurzame gebouwen zijn zeer goed geïsoleerd en hebben vaak triple glas, warmteterugwinning en CO2 gestuurde ventilatie. Tot wel 35% van het warmteverlies is door ventilatie en douche water. In een passiefhuis is zelfs de warmte van de zon vaak voldoende.

minimaal warmteverlies

Ook waterbesparing en regenwater recycling bespaart energie. Regenwater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet. Regenwaterinfiltratie of een eigen waterzuivering kan ook helpen tegen de toenemende droogte in Nederland en België. 

waterbesparing

Een ECO logies heeft (h)eerlijk eten en drinken. Bijvoorbeeld voor ontbijt, koffie, thee of wijn. Hiervoor kunnen producten uit de regio of eigen tuin gebruikt worden of biologische en ecologische producten. Ook fairtrade, vegetarisch en veganistisch is passend.

eerlijk en lokaal eten

Een ECO logies heeft een duurzaam interieur. Bijvoorbeeld door het gebruiken van ecologisch linnengoed. Ook hergebruikte meubels of nieuwe meubels gemaakt van circulaire materialen. Het gebruik van duurzame natuurlijke materialen kan ook passend zijn.

duurzaam interieur

Een ECO logies streeft naar minder afval. Bijvoorbeeld door geen kleine of juist natuurlijk afbreekbare verpakkingen te gebruiken. Een hele korte keten is het composteren op eigen erf. Een ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan, dit verschilt per gemeente.

minder afval

Voor de meeste schoonmaakklussen zijn er goede ecologische schoonmaakmiddelen beschikbaar. De keuze is reuze. Een ECO logies gebruikt dan ook zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen.

eco schoonmaak

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale economie. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

betrokken en gastvrij

Vanaf haar 15de is Martine al bezig met duurzaamheid, dit begon met vegetarisch en dierproefvrij. Nu wil ze steeds meer zelfvoorzienend worden met haar biologische moestuin en door zelf brood te bakken. Voor het biologische ontbijt gebruikt Martine lokale producten en dan het liefste vegetarisch. In de buitenkeuken verkoopt ze een aantal ecologische producten.


Martine heeft twee bestaande houten schuren verbouwd tot gastenverblijven. Het Melkhuisje is goed geïsoleerd en wordt elektrisch verwarmd. De zonnepanelen op het dak van de Kapschuur voorzien in de eigen elektriciteit. De Kapschuur wordt verwarmd met een cv-ketel die zuiniger is afgesteld door aanwezigheidsdetectie. De zelfgebouwde molshoop is geïsoleerd met vlas en wordt in de koude maanden elektrisch verwarmd.


De vloeren zijn van hergebruikt eiken, het plafond van het Melkhuisje komt uit een cultuurhuis in de buurt. De meeste meubels zijn mooie vondsten uit de kringloopwinkel. Voor bed- en badlinnen wordt er ecologisch katoen en plaids van vlas gebruikt. Op het erf is een eigen ecologische waterzuivering. Daarom staan er ecologische doucheproducten en tandpasta tabs voor je klaar. Ook voor de schoonmaak gebruikt Martine alleen ecologische producten.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

INSPIRATIE BLOG

Hollands Welvaren

VIDEO

duurzaam en

energieneutraal

overnachten

in eigen land

Hollands Welvaren

LOCATIE

toon locatie

VIDEO

Vanaf de B&B kun je direct kanoën door het Westfriese platteland. De B&B is een heerlijke uitvalsbasis om te fietsen. Mooie en rustige stranden als Callantsoog, Sint-Maartenszee, Petten, Camperduin en Schoorl liggen op fietsafstand. Met twintig minuten fietsen ben je in het stadje Schagen met veel leuke winkels, restaurants en uitgaansgelegenheden. Schagen is van oudsher de centrale marktplaats in het noordwestelijk deel van Westfriesland. Ook de kaasmarkt in Alkmaar, Westfries Museum in Hoorn, Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en Kasteel Radboud in Medemblik liggen binnen 30 minuten rijden afstand.

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden

Tijd voor jezelf met stilte rust en wellness

Aan de Westfriese Omringdijk ligt Hollands Welvaren naast een oude monumentale boerderij. Een ideale plek om heerlijk tot rust te komen of een retreat met massage, yoga en ademhalingsoefeningen.


In de ecologische tuin, met een hottub, staan drie verschillende verblijven. Voor de kleinste voetafdruk kun je verblijven in de Molshoop. Een klein zelfgebouwd houten huisje zonder elektriciteit, wifi en met een apart composttoilet. Je kunt een kampvuurtje maken voor je thee of koffie, maar dat kan ook in de buitenkeuken.


Het Melkhuisje is een schuurwoning, via de openslaande deuren in de woonkamer kom je op je eigen terras met uitzicht over water en landerijen. Boven is één grote ruimte met een heerlijk luxe bed met een ecologisch matras. De Kapschuur heeft een ruime woonkamer met een grote wand van zeegras. Door de grote ramen heb je weids uitzicht. Ook hier is er een eigen terras. Via een ladder kom je op de slaapzolder, vanuit het dakraam kijk je uit op de tuin. Er staat biologische koffie of thee voor je klaar.

Barsingerhorn, Hollandse Kroon, Westfriesland, Noord-Holland, Nederland

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

stuur een bericht voor informatie

max 6 personen, 3 huisjes (2p)

vanaf €75 per nacht

verhuur per nacht, minimaal 2 nachten

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

bed & breakfast, vakantiewoning, tiny house, cosy cabin

Hollands Welvaren

ᐊᐊ gevonden

125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

BEKIJK OOK

Wijnvat en Pods Douvevallei

Westouter, West-Vlaanderen

1

1

1

B&B De Groene Mus

Wervershoof, Noord-Holland

1

1

1

B&B Heeringhuusen

Haringhuizen, Noord-Holland

1

1

1

SELECTIES

eco b&b's

de mooiste en duurzaamste eco b&b’s van Nederland en België

de mooiste en duurzaamste eco b&b’s van Nederland en België

eco cabins & tiny houses

duurzaam overnachten in een eco lodge, cabin of tiny house

duurzaam overnachten in een eco lodge, cabin of tiny house

(h)eerlijk eten

bij deze duurzame plekjes draait het om eerlijk en heerlijk eten

bij deze duurzame plekjes draait het om eerlijk en heerlijk eten

green luxury ecodeluxe

 geniet van een oase van green luxury en wellness

geniet van een oase van green luxury en wellness

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page