top of page
stuur een bericht voor informatie
Het verwarmen van tapwater is gemiddeld 15 tot 25% van het energieverbruik tijdens een verblijf. Een duurzame manier van verwarmen is een zonneboiler. Ook kan de  warmtepomp of andere duurzame warmtebron gebruikt worden.

duurzaam verwarmd water

​Tijdens een verblijf is gemiddeld 20-25% van je energieverbruik voor elektriciteit.  Wat is nu duurzamer dan direct je eigen stroom? Zoals zonnepanelen of windturbine bij je ECO logies. Ook een postcoderoos of stroom van een kleine lokale energiecoöperatie is passend.

eigen lokale stroom

Ook waterbesparing en regenwater recycling bespaart energie. Regenwater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet. Regenwaterinfiltratie of een eigen waterzuivering kan ook helpen tegen de toenemende droogte in Nederland en België. 

waterbesparing

Een ECO logies heeft (h)eerlijk eten en drinken. Bijvoorbeeld voor ontbijt, koffie, thee of wijn. Hiervoor kunnen producten uit de regio of eigen tuin gebruikt worden of biologische en ecologische producten. Ook fairtrade, vegetarisch en veganistisch is passend.

eerlijk en lokaal eten

Een ECO logies heeft een duurzaam interieur. Bijvoorbeeld door het gebruiken van ecologisch linnengoed. Ook hergebruikte meubels of nieuwe meubels gemaakt van circulaire materialen. Het gebruik van duurzame natuurlijke materialen kan ook passend zijn.

duurzaam interieur

Een ECO logies streeft naar minder afval. Bijvoorbeeld door geen kleine of juist natuurlijk afbreekbare verpakkingen te gebruiken. Een hele korte keten is het composteren op eigen erf. Een ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan, dit verschilt per gemeente.

minder afval

Voor de meeste schoonmaakklussen zijn er goede ecologische schoonmaakmiddelen beschikbaar. De keuze is reuze. Een ECO logies gebruikt dan ook zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen.

eco schoonmaak

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale economie. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

betrokken en gastvrij

De oude stallen zijn bij de metamorfose naar vakantiewoning volledig geïsoleerd.

Vakantiewoning de Knotwilg wordt verwarmd met een speksteenhoutkachel, met hout uit de buurt. Het kraanwater wordt verwarmd met een zonneboiler. De zonnepanelen zorgen voor de eigen elektriciteit en Marc heeft plannen voor meer panelen.


Het regenwater wordt opgevangen en aangevuld met grondwater en gebruikt voor toilet en douche. Er is een eigen waterzuivering voor afvalwater van toilet, douche en keuken. Voor interieur worden gerecupereerde materialen gebruikt . Ook veel meubels zijn hergebruikt, zoals bedden, tafels, stoelen en kastjes.


Marc probeert afval te minimaliseren door dit te scheiden en eigen compost te maken. Er is een laadpunt voor elektrische fietsen en Marc heeft plannen voor een laadpaal voor elektrische auto’s. De woningen worden schoongemaakt met ecologische schoonmaakmiddelen. De tuin, het wijnveld en de natuurlijke zwemvijver worden door Marc zoveel mogelijk ecologisch beheerd, zo wordt het gras minder vaak gemaaid.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

INSPIRATIE BLOG

Stiltehoeve de Douvevallei

VIDEO

duurzaam en

energieneutraal

overnachten

in eigen land

Stiltehoeve de Douvevallei

LOCATIE

toon locatie

VIDEO

De hoeve ligt op de zuidflank van de Rodeberg en Zwarteberg, vlakbij het natuurgebied de Douvevalle, het beekje De Douve is de grens met Frankrijk. Op dit pittoreske plekje heb je zicht op de Kemmelberg en Frans-Vlaanderen. Ook de natuurgebieden De Broekelzen, Het Hellegat en Het Eeuwenhout liggen in de buurt. Een aanrader is een wandeling over het stiltepad van Heuvelland, langs bronbossen, beekjes en poelen met steeds verrassende uitzichten. Met een half uurtje lopen ben je in het plaatsje Westouter waar een aantal winkels en restaurantjes zijn.

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden

Waar je de stilte kunt horen en de duisternis kunt zien

Marc heeft zijn ruim honderd jaar oude ouderlijke hoeve omgetoverd tot een ecologisch stilte paradijsje. De hoeve ligt pal aan de Franse grens, op het einde van een doodlopend weggetje, in één van de stilste en meest idyllische hoekjes van Heuvelland.


Marc heeft de voormalige koe- en paardenstal verbouwd tot vakantiewoning De Klaproos. Deze woning heeft drie slaapkamers voor twee personen en een slaapbank. Een tweede stal, waar eerst varkens en later kalveren gemest werden, is nu vakantiewoning De Hulst. Deze woning heeft een living, slaapkamer en badkamer. Ook is er een lage mezzanine waar twee kinderen kunnen slapen. De voormalige hoevewoning is nu De Knotwilg. Deze woning heeft vijf slaapkamers, twee badkamers en drie toiletten.


Dit is een paradijs voor kinderen; er zijn hangmatten, een vuurplaats en  zwemvijver. Of een overnachting in één van de houten eco-pods. Voor je eigen rust is er een sauna en een stilteruimte voor yoga, meditatie of massage, maar ook te gebruiken als vergaderruimte.

Westouter, Heuvelland, West-Vlaanderen, België

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

stuur een bericht voor informatie

2 - 22 personen, 3 woningen

vanaf €400 voor een weekend

verhuur per (lang) weekend / midweek / week

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

vakantiewoning, familiehuis, eco-cabin

Stiltehoeve de Douvevallei

ᐊᐊ gevonden

125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

BEKIJK OOK

Wijnvat en Pods Douvevallei

Westouter, West-Vlaanderen

1

1

1

De Bronne

Herzele, Oost-Vlaanderen

1

1

1

SELECTIES

groene familiehuizen

duurzaam overnachten in een ruim en heerlijk familiehuis

duurzaam overnachten in een ruim en heerlijk familiehuis

eco natuurhuisjes

heerlijke landelijke eco vakantiehuisjes in de natuur

heerlijke landelijke eco vakantiehuisjes in de natuur

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page