Gemiddeld is 50 tot 65% van het energieverbruik voor verwarmen. Besparen begint met goede isolatie. Een warmtepomp of warmtenet verwarmt duurzaam. Ook all-electric verwarming, een hybride systeem met CV ketel voor hele koude dagen of een houtkachel met duurzaam hout kan passend zijn.

duurzaam verwarmen

Het verwarmen van tapwater is gemiddeld 15 tot 25% van het energieverbruik tijdens een verblijf. Een duurzame manier van verwarmen is een zonneboiler. Ook kan de  warmtepomp of andere duurzame warmtebron gebruikt worden.

duurzaam verwarmd water

​Tijdens een verblijf is gemiddeld 20-25% van je energieverbruik voor elektriciteit.  Wat is nu duurzamer dan direct je eigen stroom? Zoals zonnepanelen of windturbine bij je ECO logies. Ook een postcoderoos of stroom van een kleine lokale energiecoöperatie is passend.

eigen lokale stroom

Hoe minder warmte er verloren gaat hoe beter. Een passiefhuis met super goede isolatie verliest tot vier keer minder en gebruikt optimaal warmte van de zon. Tot wel 35% van het warmteverlies is door ventilatie en douche water. Met warmteterugwin wordt dit fors minder.

minimaal warmteverlies

Bij ecologisch bouwen wordt de natuurlijke omgeving zo min mogelijk aangetast. Vaak worden er duurzame materialen toegepast. Ook circulair bouwen is groen, dit betekent dat gebouwen of materialen zijn hergebruikt of in de toekomst kunnen worden hergebruikt.

groen bouwen

Een ECO logies streeft naar minder afval. Bijvoorbeeld door geen kleine of juist natuurlijk afbreekbare verpakkingen te gebruiken. Een hele korte keten is het composteren op eigen erf. Een ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan, dit verschilt per gemeente.

minder afval

Voor de meeste schoonmaakklussen zijn er goede ecologische schoonmaakmiddelen beschikbaar. De keuze is reuze. Een ECO logies gebruikt dan ook zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen.

eco schoonmaak

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale economie. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

betrokken en gastvrij

Mathieu en Inge vonden het belangrijk om de oude schuur goed te isoleren. Ze hebben gekozen voor natuurlijke materialen van papiervlokken en gehakseld stro, het oudste isolatiemateriaal!

De woning wordt verwarmd met een houtvergasser, die binnenkort nog enkel als back-up dient. Er wordt namelijk een warmtepomp geïnstalleerd.


Een zonneboiler zorgt voor het warme water. Eigen elektriciteit komt van de zonnepanelen. Alle kamers worden voorzien van verse lucht via balansventilatie met warmteterugwin. De toiletten worden gespoeld met regenwater. Ook is er een kleinschalige waterzuivering aanwezig. Er wordt gepoetst met de producten van Ecover. Aan de boerderij grenst een boomgaard met veertig fruitbomen. Hier kun je in het seizoen fruit plukken. Ook is er appelsap van de eigen boomgaard en fris hennepbier van de hennep op de akkers.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

voor meer informatie stuur een e-mail naar...

INSPIRATIE BLOG

De Bronne

VIDEO

duurzaam en

energieneutraal

overnachten

in eigen land

LOCATIE

VIDEO

Laat je in de Vlaamse Ardennen verwonderen door het prachtige, glooiende landschap. De natuurgebieden Parkbos-Uilenbroek en Schaubrouck zijn vlakbij. Je kunt in de omgeving eindeloos wandelen en fietsen over tientallen routes. Jaarlijks zijn er meerdere wielerklassiekers die hier voorbijrazen. Voor uiteenlopende sportactiviteiten is het Provinciaal Domein De Gavers. In Herzele kun je de drie nog malende molens, de twee brouwerijen of het wijndomein bezoeken. Om cultuur te snuiven ben je binnen een half uurtje rijden in de steden Geraardsbergen, Ronse en Gent.

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden

Met de hele familie genieten in een groene omgeving

In het rustigste uithoekje van Steenhuize in de Vlaamse Ardennen vind je deze alleenstaande, vierkantshoeve. Een mooi plekje aan het einde van een doodlopende straat, tussen de akkers en weiden. De oude schuur werd verbouwd tot een comfortabel familiehuis voor maximaal 19 personen.


Waar vroeger de hooibalen gestapeld werden, kun je nu slapen in één van de vier ruime familiekamers met mezzanine en eigen badkamer. In de oude varkensstallen met de authentieke betonnen gewelven kun je genieten van de maaltijd of gezellig samenzitten. Verder is er een goed uitgeruste keuken en een zithoek.


De afgesloten binnenkoer van de hoeve is een ideale speelplek voor de allerkleinsten met tractoren en go-carts. Schommelen, glijden en zandkastelen kan naar hartelust op de speelweide.

Op de akkers rondom de boerderij groeien industriële hennepplanten, die worden gebruikt voor een uniek eco isolatiemateriaal.

Herzele, Denderstreek, Vlaamse Ardennen, Oost-Vlaanderen, België

voor meer informatie stuur een e-mail naar...

max 19 personen

vanaf €730 voor een midweek

verhuur per (lang) weekend / midweek / week

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

vakantiewoning, boerderij, familiehuis, groepsaccommodatie

De Bronne

nu al 100+ duurzame plekjes in Nederland en België

ᐊᐊ gevonden