top of page
stuur een bericht voor informatie
Gemiddeld is 50 tot 65% van het energieverbruik voor verwarmen. Besparen begint met goede isolatie. Een warmtepomp of warmtenet verwarmt duurzaam. Ook all-electric verwarming, een hybride systeem met CV ketel voor hele koude dagen of een houtkachel met duurzaam hout kan passend zijn.

duurzaam verwarmen

Het verwarmen van tapwater is gemiddeld 15 tot 25% van het energieverbruik tijdens een verblijf. Een duurzame manier van verwarmen is een zonneboiler. Ook kan de  warmtepomp of andere duurzame warmtebron gebruikt worden.

duurzaam verwarmd water

​Tijdens een verblijf is gemiddeld 20-25% van je energieverbruik voor elektriciteit.  Wat is nu duurzamer dan direct je eigen stroom? Zoals zonnepanelen of windturbine bij je ECO logies. Ook een postcoderoos of stroom van een kleine lokale energiecoöperatie is passend.

eigen lokale stroom

Duurzame gebouwen zijn zeer goed geïsoleerd en hebben vaak triple glas, warmteterugwinning en CO2 gestuurde ventilatie. Tot wel 35% van het warmteverlies is door ventilatie en douche water. In een passiefhuis is zelfs de warmte van de zon vaak voldoende.

minimaal warmteverlies

Ook waterbesparing en regenwater recycling bespaart energie. Regenwater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet. Regenwaterinfiltratie of een eigen waterzuivering kan ook helpen tegen de toenemende droogte in Nederland en België. 

waterbesparing

Bij ecologisch bouwen wordt de natuurlijke omgeving zo min mogelijk aangetast. Vaak worden er duurzame materialen toegepast. Ook circulair bouwen is groen, dit betekent dat gebouwen of materialen zijn hergebruikt of in de toekomst kunnen worden hergebruikt.

groen bouwen

Een ECO logies heeft (h)eerlijk eten en drinken. Bijvoorbeeld voor ontbijt, koffie, thee of wijn. Hiervoor kunnen producten uit de regio of eigen tuin gebruikt worden of biologische en ecologische producten. Ook fairtrade, vegetarisch en veganistisch is passend.

eerlijk en lokaal eten

Een ECO logies heeft een duurzaam interieur. Bijvoorbeeld door het gebruiken van ecologisch linnengoed. Ook hergebruikte meubels of nieuwe meubels gemaakt van circulaire materialen. Het gebruik van duurzame natuurlijke materialen kan ook passend zijn.

duurzaam interieur

Een ECO logies streeft naar minder afval. Bijvoorbeeld door geen kleine of juist natuurlijk afbreekbare verpakkingen te gebruiken. Een hele korte keten is het composteren op eigen erf. Een ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan, dit verschilt per gemeente.

minder afval

Voor de meeste schoonmaakklussen zijn er goede ecologische schoonmaakmiddelen beschikbaar. De keuze is reuze. Een ECO logies gebruikt dan ook zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen.

eco schoonmaak

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale economie. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

betrokken en gastvrij

Mathieu en Inge vonden het belangrijk om de oude schuur goed te isoleren. Ze hebben gekozen voor natuurlijke materialen van papiervlokken en gehakseld stro, het oudste isolatiemateriaal!


De woning wordt verwarmd met een moderne automatische houtvergasser. Mathieu en Inge maken zelf de houtsnippers van het snoeihout van eigen bomen. Een zonneboiler zorgt voor het warme water. Eigen elektriciteit komt van de zonnepanelen. Alle kamers worden voorzien van verse lucht via balansventilatie met warmteterugwin.


Veel meubelen zijn duurzaam hergebruikt en de toiletten worden gespoeld met regenwater. Ook is er een kleinschalige waterzuivering aanwezig. Er wordt gepoetst met de producten van Ecover. Aan de boerderij grenst een boomgaard met veertig fruitbomen. Hier kun je in het seizoen fruit plukken. Ook is er appelsap van de eigen boomgaard en fris hennepbier van de hennep op de akkers.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

INSPIRATIE BLOG

De Bronne

VIDEO

duurzaam en

energieneutraal

overnachten

in eigen land

De Bronne

LOCATIE

toon locatie

VIDEO

Laat je in de Vlaamse Ardennen verwonderen door het prachtige, glooiende landschap. De natuurgebieden Parkbos-Uilenbroek en Schaubrouck zijn vlakbij. Je kunt in de omgeving eindeloos wandelen en fietsen over tientallen routes. Jaarlijks zijn er meerdere wielerklassiekers die hier voorbijrazen. Voor uiteenlopende sportactiviteiten is het Provinciaal Domein De Gavers. In Herzele kun je de drie nog malende molens, de twee brouwerijen of het wijndomein bezoeken. Om cultuur te snuiven ben je binnen een half uurtje rijden in de steden Geraardsbergen, Ronse en Gent.

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden

Met de hele familie genieten in een groene omgeving

In het rustigste uithoekje van Steenhuize in de Vlaamse Ardennen vind je deze alleenstaande, vierkantshoeve. Een mooi plekje aan het einde van een doodlopende straat, tussen de akkers en weiden. De oude schuur werd verbouwd tot een comfortabel familiehuis voor maximaal 19 personen.


Waar vroeger de hooibalen gestapeld werden, kun je nu slapen in één van de vier ruime familiekamers met mezzanine en eigen badkamer. In de oude varkensstallen met de authentieke betonnen gewelven kun je genieten van de maaltijd of gezellig samenzitten. Verder is er een goed uitgeruste keuken en een zithoek.


De afgesloten binnenkoer van de hoeve is een ideale speelplek voor de allerkleinsten met tractoren en go-carts. Schommelen, glijden en zandkastelen kan naar hartelust op de speelweide. Op de akkers rondom de boerderij groeien industriële hennepplanten, die worden gebruikt voor een uniek eco isolatiemateriaal.

Herzele, Denderstreek, Vlaamse Ardennen, Oost-Vlaanderen, België

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

stuur een bericht voor informatie

max 19 personen

vanaf €730 voor een midweek

verhuur per (lang) weekend / midweek / week

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

vakantiewoning, boerderij, familiehuis, groepsaccommodatie

De Bronne

ᐊᐊ gevonden

125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

BEKIJK OOK

B&B In de wei

Erp, Noord-Brabant

1

1

1

De Grote Linde

Oostkamp, West-Vlaanderen

1

1

1

SELECTIES

op de boerderij

hier kun je duurzaam overnachten op een boerenerf

hier kun je duurzaam overnachten op een boerenerf

greenkey

ECO logies met ook nog een Greenkey label

ECO logies met ook nog een Greenkey label

groene familiehuizen

duurzaam overnachten in een ruim en heerlijk familiehuis

duurzaam overnachten in een ruim en heerlijk familiehuis

eco natuurhuisjes

heerlijke landelijke eco vakantiehuisjes in de natuur

heerlijke landelijke eco vakantiehuisjes in de natuur

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page