top of page
stuur een bericht voor informatie
Gemiddeld is 50 tot 65% van het energieverbruik voor verwarmen. Besparen begint met goede isolatie. Een warmtepomp of warmtenet verwarmt duurzaam. Ook all-electric verwarming, een hybride systeem met CV ketel voor hele koude dagen of een houtkachel met duurzaam hout kan passend zijn.

duurzaam verwarmen

Het verwarmen van tapwater is gemiddeld 15 tot 25% van het energieverbruik tijdens een verblijf. Een duurzame manier van verwarmen is een zonneboiler. Ook kan de  warmtepomp of andere duurzame warmtebron gebruikt worden.

duurzaam verwarmd water

​Tijdens een verblijf is gemiddeld 20-25% van je energieverbruik voor elektriciteit.  Wat is nu duurzamer dan direct je eigen stroom? Zoals zonnepanelen of windturbine bij je ECO logies. Ook een postcoderoos of stroom van een kleine lokale energiecoöperatie is passend.

eigen lokale stroom

Duurzame gebouwen zijn zeer goed geïsoleerd en hebben vaak triple glas, warmteterugwinning en CO2 gestuurde ventilatie. Tot wel 35% van het warmteverlies is door ventilatie en douche water. In een passiefhuis is zelfs de warmte van de zon vaak voldoende.

minimaal warmteverlies

Bij ecologisch bouwen wordt de natuurlijke omgeving zo min mogelijk aangetast. Vaak worden er duurzame materialen toegepast. Ook circulair bouwen is groen, dit betekent dat gebouwen of materialen zijn hergebruikt of in de toekomst kunnen worden hergebruikt.

groen bouwen

Een ECO logies heeft (h)eerlijk eten en drinken. Bijvoorbeeld voor ontbijt, koffie, thee of wijn. Hiervoor kunnen producten uit de regio of eigen tuin gebruikt worden of biologische en ecologische producten. Ook fairtrade, vegetarisch en veganistisch is passend.

eerlijk en lokaal eten

Een ECO logies streeft naar minder afval. Bijvoorbeeld door geen kleine of juist natuurlijk afbreekbare verpakkingen te gebruiken. Een hele korte keten is het composteren op eigen erf. Een ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan, dit verschilt per gemeente.

minder afval

Voor de meeste schoonmaakklussen zijn er goede ecologische schoonmaakmiddelen beschikbaar. De keuze is reuze. Een ECO logies gebruikt dan ook zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen.

eco schoonmaak

Hoe duurzaam jouw mobiliteit is bepaal je zelf, maar een ECO logies kan hier wel bij helpen met een laadpaal voor je elektrische auto. Ook een goede OV verbinding of breng- en haalservice van een station maakt het verschil.

duurzame mobiliteit

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale economie. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

betrokken en gastvrij

De steltenberg is verbouwd met natuurlijke bouwmaterialen zoals vlas voor de isolatie. Voor de wanden zijn leemplaten gebruikt, waarop een leemlaag is aangebracht. Ook is er natuurlijke verf gebruikt.  De lodge wordt verwarmd met een warmtepomp met vloerverwarming, die ook het water verwarmt. Eigen elektriciteit is er van de zonnepanelen. De woning is nul-op-de-meter. Voor elektrische auto's is er een snellaadpaal van Wallbox in een fraaie eikenhouten uitvoering.


Ook is duurzame zeep en douchegel van Marcel's en de schoonmaakartikelen zijn van ZO! Voor het ontbijt worden eigen onbespoten producten uit de boomgaard en moestuin gebruikt, zoals zelfgemaakte jam. Ook de eigen wijn wordt biologisch geproduceerd. Het gft afval wordt gecomposteerd.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

INSPIRATIE BLOG

Hoeve in het Sterrebos

VIDEO

duurzaam en

energieneutraal

overnachten

in eigen land

Hoeve in het Sterrebos

LOCATIE

toon locatie

VIDEO

Vanaf het landgoed fiets je direct langs slingerende weggetjes door het bos of langs de velden. Ook zijn er in de directe omgeving rustige bospaden voor een mooie wandeling, zoals in het prachtige natuurgebied de Empese en Tondese heide. Achter op het landgoed vind je een Finse Kota, een zeshoekige houten hut met een open haard in het midden. Hier kun je gezellig borrelen. Heerlijk na een flinke wandeling. Op de fiets ben je zo in Zutphen, een knus stadje met veel terrasjes en nog veel leuke kleine winkels. Ook andere Hanzesteden zoals Deventer en Doesburg zijn niet ver.

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden

Luxe overnachten in een steltenberg

Overnachten in een hooiberg of te wel steltenberg op een klein landgoed met een eigen wijngaard? Dat kan bij Hoeve in het Sterrebos, aan de rand van de Achterhoek. Via een rustig knisperend pad rij je het landgoed op. De drie bijzondere schapen kijken je een tikje argwanend maar heel nieuwsgierig aan. Verderop zie je de wijngaard en een weids uitzicht op bomen en de natuurlijke poel.


De steltenberg heet Bernard en is een stoere, robuuste maar luxe lodge. De houten gevel, natuurstenen wand en leemstuc geven een comfortabel binnenklimaat in de zomer en in de winter. Er zijn twee slaapkamers met elk een eigen luxe badkamer. Een van de badkamers heeft een heerlijk vrijstaand ligbad. Beide badkamers hebben een fijne inloopdouche met regendouche. De slaapkamers zijn ruim en hebben heerlijke bedden. De gezellige woonkamer heeft een grote glazen pui waarmee buiten ook binnen is.

Empe, Gelderland, Nederland

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

stuur een bericht voor informatie

max 4 personen

vanaf €650 voor een lang weekend

verhuur per (lang) weekend / midweek / week

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

vakantiewoning

Hoeve in het Sterrebos

ᐊᐊ gevonden

125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

BEKIJK OOK

Wijnboerderij Welgelegen

Kootwijkerbroek, Gelderland

1

1

1

Resi

Empe, Gelderland

1

1

1

SELECTIES

eco cabins & tiny houses

duurzaam overnachten in een eco lodge, cabin of tiny house

duurzaam overnachten in een eco lodge, cabin of tiny house

eco natuurhuisjes

heerlijke landelijke eco vakantiehuisjes in de natuur

heerlijke landelijke eco vakantiehuisjes in de natuur

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page