top of page
stuur een bericht voor informatie
Gemiddeld is 50 tot 65% van het energieverbruik voor verwarmen. Besparen begint met goede isolatie. Een warmtepomp of warmtenet verwarmt duurzaam. Ook all-electric verwarming, een hybride systeem met CV ketel voor hele koude dagen of een houtkachel met duurzaam hout kan passend zijn.

duurzaam verwarmen

Het verwarmen van tapwater is gemiddeld 15 tot 25% van het energieverbruik tijdens een verblijf. Een duurzame manier van verwarmen is een zonneboiler. Ook kan de  warmtepomp of andere duurzame warmtebron gebruikt worden.

duurzaam verwarmd water

​Tijdens een verblijf is gemiddeld 20-25% van je energieverbruik voor elektriciteit.  Wat is nu duurzamer dan direct je eigen stroom? Zoals zonnepanelen of windturbine bij je ECO logies. Ook een postcoderoos of stroom van een kleine lokale energiecoöperatie is passend.

eigen lokale stroom

Duurzame gebouwen zijn zeer goed geïsoleerd en hebben vaak triple glas, warmteterugwinning en CO2 gestuurde ventilatie. Tot wel 35% van het warmteverlies is door ventilatie en douche water. In een passiefhuis is zelfs de warmte van de zon vaak voldoende.

minimaal warmteverlies

Bij ecologisch bouwen wordt de natuurlijke omgeving zo min mogelijk aangetast. Vaak worden er duurzame materialen toegepast. Ook circulair bouwen is groen, dit betekent dat gebouwen of materialen zijn hergebruikt of in de toekomst kunnen worden hergebruikt.

groen bouwen

Een ECO logies streeft naar minder afval. Bijvoorbeeld door geen kleine of juist natuurlijk afbreekbare verpakkingen te gebruiken. Een hele korte keten is het composteren op eigen erf. Een ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan, dit verschilt per gemeente.

minder afval

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale economie. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

betrokken en gastvrij

De nieuw gebouwde wijnlodge is zeer goed geïsoleerd om zo het warmteverlies minimaal te houden. De lodge wordt verwarmd met een warmtepomp en een houtkachel. De warmtepomp zorgt ook voor het warm water. De zonnepanelen zorgen voor de eigen elektriciteit, waardoor de lodge zelfvoorzienend is. Bij de bouw is, waar mogelijk, gekozen voor circulaire bouwmaterialen en duurzame houtsoorten. Zo is voor dakbedekking gebruik gemaakt van een voormalig kunstgrasveld.


De bedden zijn gemaakt van oud eikenhout en de opvallende lamp in de keuken is gemaakt van een oud gebint uit de wagenloods. Voor het ontbijt mag je zelf verse eitjes halen bij de scharrelkippen op het erf. In het seizoen is er ook vers fruit uit eigen tuin. Ook staat een heerlijke Nederlandse wijn klaar, samen met een biologisch worstje met walnoten, beide van Ecofields. Het afval wordt gescheiden en het groenafval wordt grotendeels gebruikt als veevoer of als compost. De wijngaard is uitgerust met een waterbesparende beregening.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

INSPIRATIE BLOG

Wijnboerderij Welgelegen

VIDEO

duurzaam en

energieneutraal

overnachten

in eigen land

Wijnboerderij Welgelegen

LOCATIE

toon locatie

VIDEO

In de dieren speelweide rond de wijnlodge zijn er Schotse hooglanders, paarden, geiten, kippen en konijnen. Kinderen kunnen hier heerlijk klauteren en knuffelen met de geitjes en konijnen. De kalfjes van de Schotse hooglanders blijven gewoon bij de moeder en lopen het hele jaar buiten, een prachtig gezicht vanuit de wijnlodge. De bijen, hommels en vlinders worden erg blij van de vele wilde bloemen. Ook in de omgeving zijn er leuke activiteiten met kinderen, zoals Schateiland en het Maisdoolhof. Maar ook het Speelgoedmuseum en speelboerderij de Happyfarm. De wijnboerderij ligt aan de rand van de Hoge Veluwe, hier kun je heerlijk wandelen en het Kröller-Müller museum bezoeken.

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden

Slapen in een hergebruikt gigantisch wijnvat!

De oude Gelderse boerderij “Welgelegen” is een nieuwe toekomst begonnen als wijnboerderij. Op het achtererf van de boerderij staan nu twee  stijlvolle en luxe wijnlodges. Ook is er in 2019 een wijngaard van 900 druivenstokken aangeplant.


De eyecatcher in de wijnlodge is het tweepersoonsbed in een hergebruikt wijnvat van 7000 liter. De lodge heeft een hele grote living en een luxe en complete keuken. Een ideale plek voor een culinaire vakantie. Je kunt ook een ontbijtje bestellen. In een aparte slaapkamer zijn de overige vier bedden, de kamer kan ook gesplitst worden. Zijn de kinderen vies geworden van het ravotten in de wei? De luxe badkamer is uitgerust met een inloopdouche, een ligbad en een wastafel.


Het heeft een aantal jaren geduurd voordat er geoogst kon worden in de wijngaard, maar worden heerlijke eigen wijnen gemaakt. Het vak van wijnmaken wordt geleerd bij een nabijgelegen wijngaard van Eco Fields.

Kootwijkerbroek, Barneveld, Gelderse Vallei, Gelderland, Nederland

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

stuur een bericht voor informatie

max 12 personen, 2 wijnlodges

vanaf €480 voor een weekend

verhuur per lang weekend / midweek / week

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

vakantiewoning

Wijnboerderij Welgelegen

ᐊᐊ gevonden

125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

BEKIJK OOK

Paradijs van Nu

Sint Michielsgestel, Noord-Brabant

1

1

1

Hoeve in het Sterrebos

Empe, Gelderland

1

1

1

SELECTIES

op de boerderij

hier kun je duurzaam overnachten op een boerenerf

hier kun je duurzaam overnachten op een boerenerf

unieke overnachtingen

duurzaam overnachten op aparte en unieke plekjes

duurzaam overnachten op aparte en unieke plekjes

green luxury ecodeluxe

 geniet van een oase van green luxury en wellness

geniet van een oase van green luxury en wellness

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page