top of page
stuur een bericht voor informatie
Gemiddeld is 50 tot 65% van het energieverbruik voor verwarmen. Besparen begint met goede isolatie. Een warmtepomp of warmtenet verwarmt duurzaam. Ook all-electric verwarming, een hybride systeem met CV ketel voor hele koude dagen of een houtkachel met duurzaam hout kan passend zijn.

duurzaam verwarmen

Het verwarmen van tapwater is gemiddeld 15 tot 25% van het energieverbruik tijdens een verblijf. Een duurzame manier van verwarmen is een zonneboiler. Ook kan de  warmtepomp of andere duurzame warmtebron gebruikt worden.

duurzaam verwarmd water

​Tijdens een verblijf is gemiddeld 20-25% van je energieverbruik voor elektriciteit.  Wat is nu duurzamer dan direct je eigen stroom? Zoals zonnepanelen of windturbine bij je ECO logies. Ook een postcoderoos of stroom van een kleine lokale energiecoöperatie is passend.

eigen lokale stroom

Ook waterbesparing en regenwater recycling bespaart energie. Regenwater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet. Regenwaterinfiltratie of een eigen waterzuivering kan ook helpen tegen de toenemende droogte in Nederland en België. 

waterbesparing

Een ECO logies heeft (h)eerlijk eten en drinken. Bijvoorbeeld voor ontbijt, koffie, thee of wijn. Hiervoor kunnen producten uit de regio of eigen tuin gebruikt worden of biologische en ecologische producten. Ook fairtrade, vegetarisch en veganistisch is passend.

eerlijk en lokaal eten

Een ECO logies streeft naar minder afval. Bijvoorbeeld door geen kleine of juist natuurlijk afbreekbare verpakkingen te gebruiken. Een hele korte keten is het composteren op eigen erf. Een ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan, dit verschilt per gemeente.

minder afval

Voor de meeste schoonmaakklussen zijn er goede ecologische schoonmaakmiddelen beschikbaar. De keuze is reuze. Een ECO logies gebruikt dan ook zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen.

eco schoonmaak

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale economie. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

betrokken en gastvrij

Rogier en Iris  doen er alles aan om het milieu te sparen, zonder dat je het merkt! Zo zijn ze lid van de lokale coöperatie Duurzaam Koudum. De B&B wordt verwarmd met groen gas uit 100% koeienmest. Een plaatselijke innovatieve boer produceert het biogas met een mestvergister. Het gas wordt via het normale net geleverd.


Op het dak liggen vijftig zonnepanelen voor de eigen elektriciteit. Kraanwater wordt verwarmd met het groene gas of de eigen elektriciteit, afhankelijk van het aantal gasten. Voor de verdieping bovenop het oude politiebureau zijn waar mogelijk duurzame materialen gebruikt. Het oude dak is weer hergebruikt voor houten wanden.


Er wordt niet meer gewassen dan nodig is en met milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen gewerkt. Ook op je kamer kun je afval scheiden. Perruque is gecertificeerd door Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit en heeft het Greenkey Gold label.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

INSPIRATIE BLOG

Perruque

VIDEO

duurzaam en

energieneutraal

overnachten

in eigen land

Perruque

LOCATIE

toon locatie

VIDEO

Koudum ligt in de mooie waterrijke zuidwesthoek van Friesland. Op fietsafstand liggen maar liefst zeven Friese Elfstedenstadjes.


Ook kun je de regio verkennen op het water, door mee te varen of zelf een boot te huren. Langs het IJsselmeer zijn er vele strandjes en vogelkijkhutten. Je kunt hier prachtig fietsen door de weilanden en langs prachtige pontjesroutes. Het eeuwenoude Rijsterbos ligt op slecht 5 km afstand van Perruque.


In de winterperiode is het hier ook prachtig, vooral wanneer er ijs ligt. Koud? Bij Perruque brandt de houtkachel, zowel binnen als buiten.

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden

Een thuis met de gerieflijkheid van een hotel

Tientallen jaren was ‘Bureau Koudum’ een hoofdbureau van de politie. Compleet met twee cellen, een confrontatie- en een verhoorkamer.


Nu hebben de tien kamers van B&B Perruque namen als Opperwachtmeester, Groepscommandant en Adjudantenkamer. De kamers zijn met veel zorg en aandacht ingericht en voorzien van comfortabele boxspring bedden. Ook is er een kleurrijke familiekamer voor gezinnen. Een aantal kamers zijn geschikt voor gasten met een beperking, en goed toegankelijk met de rolstoel.


Naast een goede nachtrust staat gezamenlijk eten in Perruque centraal. Vanuit de keuken serveren Rogier en Iris de heerlijkste warme maaltijden. Zij kiezen bij voorkeur voor streekproducten. Ook gebruiken ze Fairtrade producten. Eet gerust eens een hapje mee! Er is een terras waar ook het ontbijt geserveerd kan worden.

Koudum, Fryslân, Nederland

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

stuur een bericht voor informatie

max 4 personen, 10 kamers

vanaf €170 per twee nachten

verhuur per nacht, minimaal 2 nachten

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

bed & breakfast, hotel

Perruque

ᐊᐊ gevonden

125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

BEKIJK OOK

Greate Griene B&B

Delfstrahuizen, Fryslân

1

1

1

SELECTIES

greenkey

ECO logies met ook nog een Greenkey label

ECO logies met ook nog een Greenkey label

eco b&b's

de mooiste en duurzaamste eco b&b’s van Nederland en België

de mooiste en duurzaamste eco b&b’s van Nederland en België

eco hotels

de meest duurzame hotels van Nederland en België

de meest duurzame hotels van Nederland en België

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page