top of page
stuur een bericht voor informatie
Gemiddeld is 50 tot 65% van het energieverbruik voor verwarmen. Besparen begint met goede isolatie. Een warmtepomp of warmtenet verwarmt duurzaam. Ook all-electric verwarming, een hybride systeem met CV ketel voor hele koude dagen of een houtkachel met duurzaam hout kan passend zijn.

duurzaam verwarmen

Het verwarmen van tapwater is gemiddeld 15 tot 25% van het energieverbruik tijdens een verblijf. Een duurzame manier van verwarmen is een zonneboiler. Ook kan de  warmtepomp of andere duurzame warmtebron gebruikt worden.

duurzaam verwarmd water

​Tijdens een verblijf is gemiddeld 20-25% van je energieverbruik voor elektriciteit.  Wat is nu duurzamer dan direct je eigen stroom? Zoals zonnepanelen of windturbine bij je ECO logies. Ook een postcoderoos of stroom van een kleine lokale energiecoöperatie is passend.

eigen lokale stroom

Duurzame gebouwen zijn zeer goed geïsoleerd en hebben vaak triple glas, warmteterugwinning en CO2 gestuurde ventilatie. Tot wel 35% van het warmteverlies is door ventilatie en douche water. In een passiefhuis is zelfs de warmte van de zon vaak voldoende.

minimaal warmteverlies

Ook waterbesparing en regenwater recycling bespaart energie. Regenwater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet. Regenwaterinfiltratie of een eigen waterzuivering kan ook helpen tegen de toenemende droogte in Nederland en België. 

waterbesparing

Een ECO logies heeft (h)eerlijk eten en drinken. Bijvoorbeeld voor ontbijt, koffie, thee of wijn. Hiervoor kunnen producten uit de regio of eigen tuin gebruikt worden of biologische en ecologische producten. Ook fairtrade, vegetarisch en veganistisch is passend.

eerlijk en lokaal eten

Een ECO logies streeft naar minder afval. Bijvoorbeeld door geen kleine of juist natuurlijk afbreekbare verpakkingen te gebruiken. Een hele korte keten is het composteren op eigen erf. Een ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan, dit verschilt per gemeente.

minder afval

Hoe duurzaam jouw mobiliteit is bepaal je zelf, maar een ECO logies kan hier wel bij helpen met een laadpaal voor je elektrische auto. Ook een goede OV verbinding of breng- en haalservice van een station maakt het verschil.

duurzame mobiliteit

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale economie. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

betrokken en gastvrij

Het doel van Ellen en Marcel was om een woning te realiseren waarin zijzelf en hun gasten duurzaam kunnen verblijven. Greate Griene draait volledig op zonne-energie en heeft geen aansluiting op het aardgasnet.


Het pand is extreem goed geïsoleerd. De warmte van de ventilatie wordt teruggewonnen en gebruikt voor verwarmen van het tapwater. Als er geen gasten zijn dan is de B&B helemaal passief.


De eigen elektriciteit komt van maar liefst 80 zonnepanelen op het dak. Ook worden er accu's gebruikt, zodat er ook ‘s avonds stroom van de zonnepanelen is. Alle vertrekken hebben zowel vloerverwarming als koeling, middels een grote lucht-water warmtepomp. De warmtepomp verwarmt ook het tapwater.


Ook de zeilboot en de sloep zijn volledige elektrisch en worden opgeladen met zonne-energie. Ook je eigen elektrische auto kun je opladen met de eigen laadpaal. De B&B is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, op vijf minuten loopafstand.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

INSPIRATIE BLOG

Greate Griene B&B

VIDEO

duurzaam en

energieneutraal

overnachten

in eigen land

Greate Griene B&B

LOCATIE

toon locatie

VIDEO

Ook kun je met je eigen boot direct aanleggen aan de steiger van de B&B. Vlakbij de Greate Griene is een boothelling. Met al dat waterplezier hoef je helemaal niet op pad. Maar op de wal is ook genoeg te doen. Je kunt heerlijk wandelen en fietsen in de omgeving. Met een paar minuten lopen ben je bij een klein strandje. Je komt dan langs de Gruttoweide waar veel vogels te vinden zijn.


In Delfstrahuizen kun je de kleine boodschappen doen of laten bezorgen. Ook zijn er zijn twee restaurants op loopafstand. Lemmer is een leuke plaats om boten te bekijken. Ook het Unesco World Heritage Ir. D.F. Woudagemaal is de moeite waard.


Voor wie een dagje stad wil is er sportstad Heerenveen. Hier kun je naar de Thialf schaatsbaan, de klimhal maar ook naar de bioscoop.

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden

Pal aan het Tjeukemeer met ECO bootverhuur

Pal aan het water van het Tjeukemeer staat de Greate Griene bed & breakfast van Ellen en Marcel. Greate Griene is vernoemd naar een eilandje waar Marcel's ouders elkaar voor het eerst hebben ontmoet. Maar de naam staat ook voor de groene opzet van de B&B. Het is gebouwd onder architectuur, met als uitgangspunt "nul op de meter".


De vier appartementen liggen op de eerste en tweede verdieping. Drie appartementen hebben een balkon met uitzicht op het meer. Ieder appartement heeft een eigen keuken. Maar ontbijt kan ook verzorgd worden. De appartementen hebben één slaapkamer met tweepersoonsbed. Door de slaapbank kun je er ook met z’n vieren verblijven. Ook kun je de B&B als geheel huren.


Beneden is er een groot terras aan het water waar je kunt zwemmen. Je kunt direct bij de B&B een Valk-zeilboot en sloep huren. Ook kun je sups en kano’s of een Optimist huren.


Heb je specifieke wensen? Ellen en Marcel horen het graag om voor een onvergetelijke vakantie te kunnen zorgen.

Delfstrahuizen, Friese Meren, Fryslân, Nederland

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

stuur een bericht voor informatie

max 4 personen, 4 appartementen

vanaf €185 voor twee nachten

verhuur per nacht, minimaal 2 nachten

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

bed & breakfast, appartement, familiehuis

Greate Griene B&B

ᐊᐊ gevonden

125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

BEKIJK OOK

Breeze Ameland

Hollum, Ameland

1

1

1

Attema-Sate

Gaastmeer, Fryslân

1

1

1

SELECTIES

groene familiehuizen

duurzaam overnachten in een ruim en heerlijk familiehuis

duurzaam overnachten in een ruim en heerlijk familiehuis

eco b&b's

de mooiste en duurzaamste eco b&b’s van Nederland en België

de mooiste en duurzaamste eco b&b’s van Nederland en België

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page