top of page
stuur een bericht voor informatie
Gemiddeld is 50 tot 65% van het energieverbruik voor verwarmen. Besparen begint met goede isolatie. Een warmtepomp of warmtenet verwarmt duurzaam. Ook all-electric verwarming, een hybride systeem met CV ketel voor hele koude dagen of een houtkachel met duurzaam hout kan passend zijn.

duurzaam verwarmen

Het verwarmen van tapwater is gemiddeld 15 tot 25% van het energieverbruik tijdens een verblijf. Een duurzame manier van verwarmen is een zonneboiler. Ook kan de  warmtepomp of andere duurzame warmtebron gebruikt worden.

duurzaam verwarmd water

​Tijdens een verblijf is gemiddeld 20-25% van je energieverbruik voor elektriciteit.  Wat is nu duurzamer dan direct je eigen stroom? Zoals zonnepanelen of windturbine bij je ECO logies. Ook een postcoderoos of stroom van een kleine lokale energiecoöperatie is passend.

eigen lokale stroom

Duurzame gebouwen zijn zeer goed geïsoleerd en hebben vaak triple glas, warmteterugwinning en CO2 gestuurde ventilatie. Tot wel 35% van het warmteverlies is door ventilatie en douche water. In een passiefhuis is zelfs de warmte van de zon vaak voldoende.

minimaal warmteverlies

Bij ecologisch bouwen wordt de natuurlijke omgeving zo min mogelijk aangetast. Vaak worden er duurzame materialen toegepast. Ook circulair bouwen is groen, dit betekent dat gebouwen of materialen zijn hergebruikt of in de toekomst kunnen worden hergebruikt.

groen bouwen

Een ECO logies streeft naar minder afval. Bijvoorbeeld door geen kleine of juist natuurlijk afbreekbare verpakkingen te gebruiken. Een hele korte keten is het composteren op eigen erf. Een ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan, dit verschilt per gemeente.

minder afval

Voor de meeste schoonmaakklussen zijn er goede ecologische schoonmaakmiddelen beschikbaar. De keuze is reuze. Een ECO logies gebruikt dan ook zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen.

eco schoonmaak

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale economie. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

betrokken en gastvrij

De Zwarte Zwaan bestaat grotendeels uit hout. Erwin en Eleonora hebben samen met lokale aannemers en ambachtslieden de Zwarte Zwaan gebouwd. Bovenop een drijvende betonbak zijn met houtskeletbouw beide verdiepingen gerealiseerd. De gevel buiten bestaat volledig uit douglas houten planken, die zwart zijn gebeitst. Alle vloeren en plafonds zijn voorzien van eiken planken.


De Zwarte Zwaan is zeer goed geïsoleerd en wordt verwarmd middels een warmtepomp en vloerverwarming. De zonnepanelen op het dak zorgen voor de eigen elektriciteit. De watervilla is hiermee energieneutraal.


Eleonora heeft in het interieur veel hergebruikte spullen en materialen gebruikt. Zoals oude deuren, scheepslampen, borden, een werkbank, maar ook oude zeekaarten van een oom van Leonora. Voor de schoonmaak worden ecologische producten gebruikt en het afval wordt gescheiden.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

INSPIRATIE BLOG

Watervilla Zwarte Zwaan

VIDEO

duurzaam en

energieneutraal

overnachten

in eigen land

Watervilla Zwarte Zwaan

LOCATIE

toon locatie

VIDEO

De Zwarte Zwaan ligt aan een dijk in de Knollendammervaart, een zijtak van de Zaan. Vanaf de wal loop je zo de Schaalsmeerpolder, onderdeel van het natuurgebied van Wormer- en Jisperveld. Je kunt hier ook prachtig fietsen. De Zwarte Zwaan ligt aan de rand van het kleine Zaanse dorpje Oostknollendam. Aan de overkant van de Zaan ligt Westknollendam, waar verschillende restaurantjes zijn. Ook kun je hier een bootje huren om dit mooie gebied via het water te verkennen. De Zaanse Schans ligt op tien minuten rijden met de auto. In twintig minuten ben je in Amsterdam en in een kwartiertje in Alkmaar. Ook het Noordzeestrand in Bergen en Zandvoort zijn niet ver weg.

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden

Markant minimalistisch in de Zaanse polder

Eleonora en Erwin zijn trots op hun energieneutrale watervilla in de Zaanse polder, die ze samen met een architect hebben ontworpen. In de bijzondere ‘Hollandse’ inrichting zie je de passie van Leonora. Wat bijzonder is, is dat je vanuit de woonkamer vlak over het water kijkt naar de eendjes en zwanen


Beneden is ook de master bedroom met een eigen afgesloten privé terras. Op de bovenste verdieping vind je de grote woonkeuken, met daarnaast een ruime patio. Door de grote puien kijk je ver uit over de polder en het water. In een grote vensterbank is een zitje gemaakt, een fijne plek om weg te dromen. In de tweede slaapkamer is alles zwart of wit. Ook zijn er twee sfeervolle bedstedes.


Eleonora is geboren in Oostknollendam en kwam als kind al op de oude woonboot, die eerst op deze plek lag. Later konden Elenora en Erwin de woonboot kopen. Na vele jaren dienst gedaan te hebben werd het tijd voor een nieuwe boot. De zwarte gepotdekselde boerenschuren in de polder waren hun inspiratie voor de watervilla.

Oostknollendam, Zaanstreek, Noord-Holland, Nederland

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

stuur een bericht voor informatie

max 6 personen

€495 per nacht

verhuur per nacht, minimaal 3 nachten

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

vakantiewoning, familiehuis, woonboot

Watervilla Zwarte Zwaan

ᐊᐊ gevonden

125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

BEKIJK OOK

Valerius Boutique Hotel

Wormer, Noord-Holland

1

1

1

Slapen in een trechter

Harlingen, Fryslân

1

1

1

SELECTIES

houten woningen en lodges

verblijf in een biobased houten huis of lodge

verblijf in een biobased houten huis of lodge

green luxury ecodeluxe

 geniet van een oase van green luxury en wellness

geniet van een oase van green luxury en wellness

stijlvolle eco architectuur

stijlvolle architectuur met een duurzaam signatuur

stijlvolle architectuur met een duurzaam signatuur

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page