top of page
stuur een bericht voor informatie
Gemiddeld is 50 tot 65% van het energieverbruik voor verwarmen. Besparen begint met goede isolatie. Een warmtepomp of warmtenet verwarmt duurzaam. Ook all-electric verwarming, een hybride systeem met CV ketel voor hele koude dagen of een houtkachel met duurzaam hout kan passend zijn.

duurzaam verwarmen

Het verwarmen van tapwater is gemiddeld 15 tot 25% van het energieverbruik tijdens een verblijf. Een duurzame manier van verwarmen is een zonneboiler. Ook kan de  warmtepomp of andere duurzame warmtebron gebruikt worden.

duurzaam verwarmd water

Ook waterbesparing en regenwater recycling bespaart energie. Regenwater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet. Regenwaterinfiltratie of een eigen waterzuivering kan ook helpen tegen de toenemende droogte in Nederland en België. 

waterbesparing

Bij ecologisch bouwen wordt de natuurlijke omgeving zo min mogelijk aangetast. Vaak worden er duurzame materialen toegepast. Ook circulair bouwen is groen, dit betekent dat gebouwen of materialen zijn hergebruikt of in de toekomst kunnen worden hergebruikt.

groen bouwen

Een ECO logies heeft (h)eerlijk eten en drinken. Bijvoorbeeld voor ontbijt, koffie, thee of wijn. Hiervoor kunnen producten uit de regio of eigen tuin gebruikt worden of biologische en ecologische producten. Ook fairtrade, vegetarisch en veganistisch is passend.

eerlijk en lokaal eten

Een ECO logies heeft een duurzaam interieur. Bijvoorbeeld door het gebruiken van ecologisch linnengoed. Ook hergebruikte meubels of nieuwe meubels gemaakt van circulaire materialen. Het gebruik van duurzame natuurlijke materialen kan ook passend zijn.

duurzaam interieur

Een ECO logies streeft naar minder afval. Bijvoorbeeld door geen kleine of juist natuurlijk afbreekbare verpakkingen te gebruiken. Een hele korte keten is het composteren op eigen erf. Een ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan, dit verschilt per gemeente.

minder afval

Voor de meeste schoonmaakklussen zijn er goede ecologische schoonmaakmiddelen beschikbaar. De keuze is reuze. Een ECO logies gebruikt dan ook zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen.

eco schoonmaak

Hoe duurzaam jouw mobiliteit is bepaal je zelf, maar een ECO logies kan hier wel bij helpen met een laadpaal voor je elektrische auto. Ook een goede OV verbinding of breng- en haalservice van een station maakt het verschil.

duurzame mobiliteit

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale economie. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

betrokken en gastvrij

Maryse beheert de tuin volgens de uitgangspunten van de vereniging Natagora (natuurpunt) voor meer biodiversiteit. De tuin staat vol met wilde kruiden en grassen, maar ook met inheemse hagen, knotwilgen en een natuurlijke vijver. Ook zijn er struwelen, nestholtes, nestkasten en bijenhotels.


Het oude huis heeft dikke muren van plaatselijke stenen. De gîte is ingericht met panelen van samengeperst stro. Ook de afwerking is ecologisch met vloeren van hout en kurk. De gîte wordt verwarmd met een pelletketel. De lokale groene elektriciteit komt van de energiecoöperatie Cociter. Water wordt bespaard doordat er een ecologisch droog toilet aanwezig is.


Voor het interieur zijn hergebruikte meubelen en andere spullen gebruikt. Zelfs de aanwezige boeken komen uit een ecologische boekwinkel. De dekbedden zijn van 100% zuivere Belgische wol. Ook de zeep en schoonmaakmiddelen zijn ecologisch, zonder hormoonverstorende stoffen of microplastics.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

INSPIRATIE BLOG

Au Présent

VIDEO

duurzaam en

energieneutraal

overnachten

in eigen land

Au Présent

LOCATIE

toon locatie

VIDEO

Romponcelle is een rustig dorpje in de Semoisvallei , de prachtige rivier die de grens vormt tussen de Ardenne en de Gaume, de zuidelijkste regio van België. La Gaume ligt in Belgisch-Lotharingen net ten zuiden van de Ardennen. Maryse is natuurgids en ook Jean-Michel neemt je graag mee om mooie hardlooppaden of fietsroutes te ontdekken. Een bezoek aan de prachtige bossen van Les Epioux in Ardenne is zeker de moeite waard. Ook heb je hier mooie rivieren zoals de Semois om te kayakken. In Rossignol wordt jaarlijks het Gaume Jazz Festival gehouden, in Chiny een verhalenfestival en Chassepierre een straatkunstenfestival. De abdij van Orval staat bekend om het lekkere bier, bij de nabijgelegen Auberge de l'Ange Gardien kun je het bier proeven.

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden

Een ecogîte midden in de Semoisvallei

Sereen, comfortabel en met natuurlijke, gezonde materialen; dat is wat Maryse en Jean-Michel bewust kozen voor hun ecogîte Au Présent. De gîte ligt in een klein dorpje in de prachtige natuur van de Semoisvallei. In de omliggende dorpjes zijn er kleine buurtwinkeltjes met lokale en biologische producten.


De kleine gîte is op de begane grond, vanuit de gezellige zithoek kijk je uit over de grote natuurlijke wilde tuin, waar je heerlijk kunt relaxen. Verder is er een eettafel en een tweepersoonsbed in de sfeervolle gîte. Als je nog verder doorloopt kom je in het keukentje. Verder is er een kleine douche aanwezig.


Au Présent is ideaal voor een digitale detox, er is geen wifi, televisie en radio. Maar wel een paar cd's, een mooie keuze aan boeken en bordspellen. Je kunt Maryse en Jean-Michel ook vragen om je smartphone in een kluisje te bewaren! Er zijn fietsen en een fietsenstalling aanwezig. Heb je een elektrische auto? Dan is er op twee kilometer afstand een laadpunt.

Romponcelle, Jamoigne, Semoisvallei, Belgisch Luxemburg, Wallonië, België

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

stuur een bericht voor informatie

max 2 personen

vanaf €85 per nacht

verhuur per nacht

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

appartement, ecogîte

Au Présent

ᐊᐊ gevonden

125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

BEKIJK OOK

Bio B&B La Petite Roer

Sourbrodt, Wallonië

1

1

1

Le Grand Aleff

Malmedy, Luik

1

1

1

B&B A Quiet Place

Rossignol, Belgisch Luxemburg

1

1

1

SELECTIES

vintage en circulair interieur

prachtige vintage interieurs en stijlvol hergebruikt materiaal

prachtige vintage interieurs en stijlvol hergebruikt materiaal

duurzame doeners

van eco pioniers tot inspirerende duurzame doeners

van eco pioniers tot inspirerende duurzame doeners

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page