top of page
stuur een bericht voor informatie
Gemiddeld is 50 tot 65% van het energieverbruik voor verwarmen. Besparen begint met goede isolatie. Een warmtepomp of warmtenet verwarmt duurzaam. Ook all-electric verwarming, een hybride systeem met CV ketel voor hele koude dagen of een houtkachel met duurzaam hout kan passend zijn.

duurzaam verwarmen

​Tijdens een verblijf is gemiddeld 20-25% van je energieverbruik voor elektriciteit.  Wat is nu duurzamer dan direct je eigen stroom? Zoals zonnepanelen of windturbine bij je ECO logies. Ook een postcoderoos of stroom van een kleine lokale energiecoöperatie is passend.

eigen lokale stroom

Ook waterbesparing en regenwater recycling bespaart energie. Regenwater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet. Regenwaterinfiltratie of een eigen waterzuivering kan ook helpen tegen de toenemende droogte in Nederland en België. 

waterbesparing

Een ECO logies heeft (h)eerlijk eten en drinken. Bijvoorbeeld voor ontbijt, koffie, thee of wijn. Hiervoor kunnen producten uit de regio of eigen tuin gebruikt worden of biologische en ecologische producten. Ook fairtrade, vegetarisch en veganistisch is passend.

eerlijk en lokaal eten

Een ECO logies heeft een duurzaam interieur. Bijvoorbeeld door het gebruiken van ecologisch linnengoed. Ook hergebruikte meubels of nieuwe meubels gemaakt van circulaire materialen. Het gebruik van duurzame natuurlijke materialen kan ook passend zijn.

duurzaam interieur

Een ECO logies streeft naar minder afval. Bijvoorbeeld door geen kleine of juist natuurlijk afbreekbare verpakkingen te gebruiken. Een hele korte keten is het composteren op eigen erf. Een ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan, dit verschilt per gemeente.

minder afval

Voor de meeste schoonmaakklussen zijn er goede ecologische schoonmaakmiddelen beschikbaar. De keuze is reuze. Een ECO logies gebruikt dan ook zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen.

eco schoonmaak

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale economie. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

betrokken en gastvrij

Le Grand Aleff is een 170 jaar oude vakwerkboerderij. Peter en Irene hebben de de boerderij grotendeels zelf gerestaureerd en verbouwd met hergebruikte en duurzame materialen. Zoals oud hergebruikt hout en isolatie met riet en wol voor de muren. Voor de nieuwe binnenmuren zijn leemstenen gebruikt. De oude muren zijn gerestaureerd en weer van leemstucwerk voorzien.


Le Grand Aleff wordt verwarmd met een warmtepomp gecombineerd met gecertificeerde hout- en pelletkachels. De zonnepanelen zorgen voor de eigen elektriciteit. Het regenwater wordt opgevangen in twee bassins en gebruikt voor de toiletten en wasmachine. Het afvalwater wordt op het erf gezuiverd met een rietvijver. Er worden alleen ecologische schoonmaakproducten gebruikt die in de rietvijver afgebroken worden. Het drinkwater komt van een lokale bron en is heerlijk.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

INSPIRATIE BLOG

Le Grand Aleff

VIDEO

duurzaam en

energieneutraal

overnachten

in eigen land

Le Grand Aleff

LOCATIE

toon locatie

VIDEO

Tot 1918 behoorde dit gebied bij Duitsland, nu is dit een Belgisch Oostkanton. Malmedy is Franstalig, even verderop wordt Duits gesproken. Le Grand Aleff ligt tegen het natuurgebied De Hoge Venen aan, met veel heide en bossen. Een heerlijk gebied om te wandelen of te fietsen. Voor mountainbikers zijn er zwaardere routes met veel steile klimmetjes. Maar er zijn ook meer vlakke fietsroutes over vroegere spoorlijnen. In de winter ligt er regelmatig sneeuw en zijn de langlaufpistes open. De pistes van Baugnez liggen op 10 minuten lopen van Le Grand Aleff. Ook Malmedy is een bezoekje waard, leuke winkeltjes en museum Het Malmedarium in een voormalig benedictijnenklooster.

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden

Een duurzame table d'hôte in klein Ardens gehucht

In het gehucht Lamonriville met 16 huizen in de Belgische Ardennen hebben Peter en Irene een authentieke boerderij verbouwd tot een bruisende B&B. Er zijn drie gastenkamers, een familiekamer, een grotere en een kleinere kamer. De grote gastenkamers hebben een eigen badkamer met douche, bad en toilet. De kleine gastenkamer heeft een wastafel, je maakt dan gebruik van de gemeenschappelijke badkamer. De familiekamer is op de romantische zolder.


Op Le Grand Aleff is van alles te beleven. Irene verzorgt de table d’hôte en Peter geeft cursussen meubelmaken aan jong en oud. Of samen tuinieren in de moestuin, boomgaard of in het eigen stuk bos.  Het ontbijt en diner is er in de eetkamer. Ook is er een spelletjeskamer waar ook je kunt fitnessen. In de tuin zijn meerdere terrassen.

Lamonriville, Malmedy, Verviers, Luik, Wallonië, België

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

stuur een bericht voor informatie

2 - 6 personen, 3 kamers

vanaf €160 voor twee nachten

verhuur per nacht, minimaal 2 nachten

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

bed & breakfast, table d'hôte

Le Grand Aleff

ᐊᐊ gevonden

125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

BEKIJK OOK

Au Présent

Romponcelle, Belgisch Luxemburg

1

1

1

B&B A Quiet Place

Rossignol, Belgisch Luxemburg

1

1

1

Le Moulin de Flavion

Flavion, Namen

1

1

1

SELECTIES

eco b&b's

de mooiste en duurzaamste eco b&b’s van Nederland en België

de mooiste en duurzaamste eco b&b’s van Nederland en België

vintage en circulair interieur

prachtige vintage interieurs en stijlvol hergebruikt materiaal

prachtige vintage interieurs en stijlvol hergebruikt materiaal

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page