top of page
stuur een bericht voor informatie
Het verwarmen van tapwater is gemiddeld 15 tot 25% van het energieverbruik tijdens een verblijf. Een duurzame manier van verwarmen is een zonneboiler. Ook kan de  warmtepomp of andere duurzame warmtebron gebruikt worden.

duurzaam verwarmd water

​Tijdens een verblijf is gemiddeld 20-25% van je energieverbruik voor elektriciteit.  Wat is nu duurzamer dan direct je eigen stroom? Zoals zonnepanelen of windturbine bij je ECO logies. Ook een postcoderoos of stroom van een kleine lokale energiecoöperatie is passend.

eigen lokale stroom

Duurzame gebouwen zijn zeer goed geïsoleerd en hebben vaak triple glas, warmteterugwinning en CO2 gestuurde ventilatie. Tot wel 35% van het warmteverlies is door ventilatie en douche water. In een passiefhuis is zelfs de warmte van de zon vaak voldoende.

minimaal warmteverlies

Ook waterbesparing en regenwater recycling bespaart energie. Regenwater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet. Regenwaterinfiltratie of een eigen waterzuivering kan ook helpen tegen de toenemende droogte in Nederland en België. 

waterbesparing

Bij ecologisch bouwen wordt de natuurlijke omgeving zo min mogelijk aangetast. Vaak worden er duurzame materialen toegepast. Ook circulair bouwen is groen, dit betekent dat gebouwen of materialen zijn hergebruikt of in de toekomst kunnen worden hergebruikt.

groen bouwen

Een ECO logies heeft (h)eerlijk eten en drinken. Bijvoorbeeld voor ontbijt, koffie, thee of wijn. Hiervoor kunnen producten uit de regio of eigen tuin gebruikt worden of biologische en ecologische producten. Ook fairtrade, vegetarisch en veganistisch is passend.

eerlijk en lokaal eten

Een ECO logies heeft een duurzaam interieur. Bijvoorbeeld door het gebruiken van ecologisch linnengoed. Ook hergebruikte meubels of nieuwe meubels gemaakt van circulaire materialen. Het gebruik van duurzame natuurlijke materialen kan ook passend zijn.

duurzaam interieur

Een ECO logies streeft naar minder afval. Bijvoorbeeld door geen kleine of juist natuurlijk afbreekbare verpakkingen te gebruiken. Een hele korte keten is het composteren op eigen erf. Een ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan, dit verschilt per gemeente.

minder afval

Voor de meeste schoonmaakklussen zijn er goede ecologische schoonmaakmiddelen beschikbaar. De keuze is reuze. Een ECO logies gebruikt dan ook zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen.

eco schoonmaak

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale economie. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

betrokken en gastvrij

Anna en Aart hebben hun honderdjarige boerderijtje verbouwd en verduurzaamd. Hierbij hebben ze zoveel mogelijk oude elementen behouden en materialen hergebruikt. Het boerderijtje is nu goed geïsoleerd, voor de muren is hiervoor vlas gebruikt. Een groot aantal muren zijn afgewerkt met leem, waardoor de ruimtes koel blijven in de zomer en warm in de winter.


Het douchewater wordt verwarmd met vier zonnecollectoren op het dak en er liggen ook 26 zonnepanelen voor de eigen elektriciteit. Het regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor het spoelen van de toiletten in de B&B en de theeschenkerij. Anna en Aart maken schoon met natuurlijke groene zeep. Door het centrale stofzuigsysteem zijn de kamers zo goed als stofvrij.


Voor ontbijt en lunches worden streekeigen producten of biologische uit eigen moestuin gebruikt. Spelt voor het speltbrood wordt in de Achterhoek verbouwd, in de molen van Vragender gemalen en bij de lokale bakker in Silvolde gebakken.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

INSPIRATIE BLOG

B&B NatuurlijkBuiten

VIDEO

duurzaam en

energieneutraal

overnachten

in eigen land

B&B NatuurlijkBuiten

LOCATIE

toon locatie

VIDEO

Bij Anna en Aart is van alles te doen, zo geven ze rondleidingen door de natuurtuin. Voor de echte vroege vogels is er in het voorjaar een natuurwandeling. Al wandelend over landweggetjes en door het bos zijn vogels zoals het winterkoninkje of de steenuil te zien. Maar ook reeën, konijnen, hazen of eekhoorntjes. Bij terugkomst heeft Aart het ontbijt klaar staan. Liever wat later op stap? Dan is er de knapzakwandeling met lunch voor onderweg. In de natuurtuin hebben Anna en Aart een lekker gevulde picknickmand voor je. Zomers zijn er pizza bak avonden en drie keer een buitenbioscoop. In de winter zijn er workshops voor het ontwerpen van een natuurtuin of het bouwen van een insectenhotel.

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden

Romantisch slapen in een bedstee

Anna en Aart hebben een waar natuurparadijsje gemaakt rondom hun boerderij in de Achterhoek. Het weiland naast hun boerderijtje hebben ze omgetoverd tot een prachtige natuurtuin met veel kleurrijke wilde bloemen, besdragende heggen, struiken en bomen.


Binnen, in de boerderij, hebben Anna en Aart een sfeervolle Bed en Breakfast en theeschenkerij gemaakt. Op de zolder met oude eiken gebinten zijn vier kleine, maar sfeervolle kamers, voor twee personen.  Je slaapt in een gezellige bedstee. In de kamer Steenuil en Groene Specht zijn een douche en toilet aanwezig. Voor de kamers Roodborstje en Winterkoning is er een douche en toilet op de gang.


In de theeschenkerij van NatuurlijkBUITEN serveren Anna en Aart biologische thee en koffie en bakken eigen cakes en taarten. ‘s Ochtends is hier ook het ontbijt, met kakelverse eitjes en geurende warme broodjes. Voor de 'Taart van Aart' komen bezoekers graag terug! Vanaf het terras kijk je over het water en de natuurtuin uit.

Sinderen, Achterhoek, Gelderland, Nederland

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

stuur een bericht voor informatie

max 8 personen, 4 kamers

vanaf €52 per nacht

verhuur per nacht, minimaal 1-2 nachten

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

bed & breakfast, theeschenkerij

B&B NatuurlijkBuiten

ᐊᐊ gevonden

125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

BEKIJK OOK

Lodge 61

Medemblik, Noord-Holland

1

1

1

Gastenverblijf Eenink

Zelhem, Achterhoek

1

1

1

SELECTIES

eco b&b's

de mooiste en duurzaamste eco b&b’s van Nederland en België

de mooiste en duurzaamste eco b&b’s van Nederland en België

(h)eerlijk eten

bij deze duurzame plekjes draait het om eerlijk en heerlijk eten

bij deze duurzame plekjes draait het om eerlijk en heerlijk eten

duurzame doeners

van eco pioniers tot inspirerende duurzame doeners

van eco pioniers tot inspirerende duurzame doeners

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page