top of page
stuur een bericht voor informatie
Gemiddeld is 50 tot 65% van het energieverbruik voor verwarmen. Besparen begint met goede isolatie. Een warmtepomp of warmtenet verwarmt duurzaam. Ook all-electric verwarming, een hybride systeem met CV ketel voor hele koude dagen of een houtkachel met duurzaam hout kan passend zijn.

duurzaam verwarmen

Het verwarmen van tapwater is gemiddeld 15 tot 25% van het energieverbruik tijdens een verblijf. Een duurzame manier van verwarmen is een zonneboiler. Ook kan de  warmtepomp of andere duurzame warmtebron gebruikt worden.

duurzaam verwarmd water

​Tijdens een verblijf is gemiddeld 20-25% van je energieverbruik voor elektriciteit.  Wat is nu duurzamer dan direct je eigen stroom? Zoals zonnepanelen of windturbine bij je ECO logies. Ook een postcoderoos of stroom van een kleine lokale energiecoöperatie is passend.

eigen lokale stroom

Een ECO logies heeft (h)eerlijk eten en drinken. Bijvoorbeeld voor ontbijt, koffie, thee of wijn. Hiervoor kunnen producten uit de regio of eigen tuin gebruikt worden of biologische en ecologische producten. Ook fairtrade, vegetarisch en veganistisch is passend.

eerlijk en lokaal eten

Een ECO logies streeft naar minder afval. Bijvoorbeeld door geen kleine of juist natuurlijk afbreekbare verpakkingen te gebruiken. Een hele korte keten is het composteren op eigen erf. Een ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan, dit verschilt per gemeente.

minder afval

Voor de meeste schoonmaakklussen zijn er goede ecologische schoonmaakmiddelen beschikbaar. De keuze is reuze. Een ECO logies gebruikt dan ook zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen.

eco schoonmaak

Hoe duurzaam jouw mobiliteit is bepaal je zelf, maar een ECO logies kan hier wel bij helpen met een laadpaal voor je elektrische auto. Ook een goede OV verbinding of breng- en haalservice van een station maakt het verschil.

duurzame mobiliteit

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale economie. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

betrokken en gastvrij

De traditionele driekappige boerderij uit 1935 is in 2008 verbouwd tot het Gastenverblijf Eenink. Om de impact op de omgeving te minimaliseren zijn Marco en Jolanda in 2018 overgeschakeld op duurzame energie. Sindsdien wordt het gastenverblijf energieneutraal verwarmd en gekoeld met een warmtepomp en zonnepanelen.


Marco en Jolanda zijn altijd druk met de grote tuinen rondom de boerderij. Veel fruitbomen, een pluktuin, heemtuin en poelen voor eigen wateropvang. De bomen en houtsingels worden gebruikt om de houtvoorraad op peil houden.


Marco en Jolanda zijn gastheer en gastvrouw van het landschap, voor het natuureducatie programma van IVN.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

INSPIRATIE BLOG

Gastenverblijf Eenink

VIDEO

duurzaam en

energieneutraal

overnachten

in eigen land

Gastenverblijf Eenink

LOCATIE

toon locatie

VIDEO

Het landgoed is de leefomgeving van wild met als meest bijzondere bewoners uilen, reeën, fazanten, patrijzen en vleermuizen. Geniet van een wandeling over de Langenberg en het prachtige uitzicht over de Achterhoek. Loop het Boelekeerlspad en hoor het geluid van de boomkikker. Of loop het natuurstruinpad het Markepad.


Ook kun je het mooie coulissenlandschap van de Achterhoek verkennen op de fiets. Langs de fietsknooppunten zijn er vele mooie tochten mogelijk. Zelhem kenmerkt zich door uiteenlopende landschappen.


De vele landgoederen en kastelen die in de directe omgeving liggen zijn een bezoek waard, net zoals de Hanzesteden. Ook is er een mooie golfbaan op kleine afstand. Of ga op pad met een ezel, of klim tussen de boomtoppen in het klimbos.

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden

Beleef het hedendaagse Achterhoekse buitenleven

Net buiten het Achterhoekse dorpje Zelhem ligt Gastenverblijf Eenink. Tijdens de verbouwing hebben Marco en Jolanda het historische karakter van de boerderij uit 1935 behouden. Ook al is de stijl hetzelfde, iedere kamer is anders!


Het verblijf ligt in een landelijke omgeving direct naast het natuurgebied de Langenberg. Echt een plek waar je van het buitenleven kunt genieten. Vanuit je kamer loop je zo door de omliggende tuinen en de vele wandelpaden over aangrenzende landerijen.


Speel jeu de boules op het gazon of onderneem een andere actieve activiteit. Denk na over je leven terwijl je in de vuurkorf kijkt en geniet van een verfrissing. Of maak vrolijke drankjes op het terras en glij daarna helemaal ontspannen in een heerlijk bed.


Met donzige dekens, zacht linnen en regendouches komt je tot rust onder hoge plafonds en historische details. ‘s Ochtends bij het ontbijt zijn er verse eieren en warm brood. Er worden zoveel mogelijk streek- en seizoensproducten gebruikt, ook uit eigen tuin.

Zelhem, Achterhoek, Gelderland, Nederland

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

stuur een bericht voor informatie

max 10 personen, 4 kamers

vanaf €100 per nacht

verhuur per nacht

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

bed & breakfast, boerderij, landhuis

Gastenverblijf Eenink

ᐊᐊ gevonden

125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

BEKIJK OOK

De Wildenberg

Zuidwolde, Drenthe

1

1

1

B&B NatuurlijkBuiten

Sinderen, Achterhoek

1

1

1

B&B An de Esch

Dwingeloo, Drenthe

1

1

1

SELECTIES

eco b&b's

de mooiste en duurzaamste eco b&b’s van Nederland en België

de mooiste en duurzaamste eco b&b’s van Nederland en België

duurzaam erfgoed

overnachten in prachtig duurzaam erfgoed

overnachten in prachtig duurzaam erfgoed

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page