top of page
stuur een bericht voor informatie
Gemiddeld is 50 tot 65% van het energieverbruik voor verwarmen. Besparen begint met goede isolatie. Een warmtepomp of warmtenet verwarmt duurzaam. Ook all-electric verwarming, een hybride systeem met CV ketel voor hele koude dagen of een houtkachel met duurzaam hout kan passend zijn.

duurzaam verwarmen

Het verwarmen van tapwater is gemiddeld 15 tot 25% van het energieverbruik tijdens een verblijf. Een duurzame manier van verwarmen is een zonneboiler. Ook kan de  warmtepomp of andere duurzame warmtebron gebruikt worden.

duurzaam verwarmd water

​Tijdens een verblijf is gemiddeld 20-25% van je energieverbruik voor elektriciteit.  Wat is nu duurzamer dan direct je eigen stroom? Zoals zonnepanelen of windturbine bij je ECO logies. Ook een postcoderoos of stroom van een kleine lokale energiecoöperatie is passend.

eigen lokale stroom

Duurzame gebouwen zijn zeer goed geïsoleerd en hebben vaak triple glas, warmteterugwinning en CO2 gestuurde ventilatie. Tot wel 35% van het warmteverlies is door ventilatie en douche water. In een passiefhuis is zelfs de warmte van de zon vaak voldoende.

minimaal warmteverlies

Ook waterbesparing en regenwater recycling bespaart energie. Regenwater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet. Regenwaterinfiltratie of een eigen waterzuivering kan ook helpen tegen de toenemende droogte in Nederland en België. 

waterbesparing

Een ECO logies heeft (h)eerlijk eten en drinken. Bijvoorbeeld voor ontbijt, koffie, thee of wijn. Hiervoor kunnen producten uit de regio of eigen tuin gebruikt worden of biologische en ecologische producten. Ook fairtrade, vegetarisch en veganistisch is passend.

eerlijk en lokaal eten

Een ECO logies heeft een duurzaam interieur. Bijvoorbeeld door het gebruiken van ecologisch linnengoed. Ook hergebruikte meubels of nieuwe meubels gemaakt van circulaire materialen. Het gebruik van duurzame natuurlijke materialen kan ook passend zijn.

duurzaam interieur

Een ECO logies streeft naar minder afval. Bijvoorbeeld door geen kleine of juist natuurlijk afbreekbare verpakkingen te gebruiken. Een hele korte keten is het composteren op eigen erf. Een ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan, dit verschilt per gemeente.

minder afval

Voor de meeste schoonmaakklussen zijn er goede ecologische schoonmaakmiddelen beschikbaar. De keuze is reuze. Een ECO logies gebruikt dan ook zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen.

eco schoonmaak

De boerderij is goed geïsoleerd naar moderne normen en heeft deels een goed isolerend rieten dak. De vloerverwarming in de boerderij wordt hybride verwarmd met zonnecollectoren in combinatie met een cv-ketel. Ook het kraanwater wordt door de zonnecollectoren verwarmd. De zonnepanelen zorgen voor de eigen elektriciteit. Om kraanwater te besparen worden de toiletten gespoeld met water opgepompt uit een eigen bron.


Veel van het interieur is hergebruikt. Voor het schoonmaken worden ecologische producten zoals van Frosch gebruikt. Het afval wordt gescheiden op plastic en metalen verpakkingen, papier, gft en restafval.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

INSPIRATIE BLOG

B&B An de Esch

VIDEO

duurzaam en

energieneutraal

overnachten

in eigen land

B&B An de Esch

LOCATIE

toon locatie

VIDEO

B&B An de Esch ligt vlakbij drie Nationale Parken, namelijk Dwingelderveld, Drents-Friese Wold en het Holtingerveld. Je kunt hier eindeloos fietsen en wandelen. Vanaf de boerderij loop je in een kwartiertje naar het prachtige brinkdorp Dwingeloo met de gezellige brink en prachtige boerderijen en vele terrasjes. Er zijn veel kunstenaars in Dwingeloo, als de deur van een atelier open staat moet je zeker even gaan kijken. In De Melkweg – Science Hub kun je zien hoe het heelal door radio ogen ontdekt wordt in Dwingeloo. Aan de rand van het Dwingelderveld staat namelijk een belangrijke radiotelescoop.

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden

Sfeervolle B&B in een prachtig brinkdorp

B&B An de Esch ligt aan de rand van het natuurpark Het Dwingelderveld. Alice en Henk hebben de oude veestal van hun boerderij verbouwd tot B&B kamers en ruime appartementen. Er zijn drie B&B kamers, ieder met eigen badkamer. ‘s Ochtends is er een ontbijtbuffet in de ruime en vriendelijke ontbijtruimte. 


Ook zijn er drie ruime appartementen, die per week verhuurd worden. Aan de achterzijde van de stal is een nostalgisch appartement met twee tweepersoons bedsteden. Het appartement heeft een complete keuken en een eigen deels overdekt terras. De andere twee appartementen hebben een living en badkamer beneden en slaapkamers op de bovenverdieping, je kunt hier met vier of vijf personen verblijven.


Om heerlijk te ontspannen na een dag wandelen en fietsen in de Drentse natuur is er een gedeelde loungeruimte om samen te zijn of rustig een boekje te lezen. Ook is een overdekte, afsluitbare fietsenstalling met oplaadpunt voor je elektrische fiets.

Dwingeloo, Drenthe

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

stuur een bericht voor informatie

max 5 personen, 3 kamers en 3 app.

vanaf €525 per week

verhuur vanaf 2-7 nachten

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

bed & breakfast, appartement, boerderij

B&B An de Esch

ᐊᐊ gevonden

125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

BEKIJK OOK

De Wildenberg

Zuidwolde, Drenthe

1

1

1

Ster van Dwingeloo

Dwingeloo, Drenthe

1

1

1

B&B Otterstee

Havelte, Drenthe

1

1

1

Gastenverblijf Eenink

Zelhem, Achterhoek

1

1

1

SELECTIES

eco b&b's

de mooiste en duurzaamste eco b&b’s van Nederland en België

de mooiste en duurzaamste eco b&b’s van Nederland en België

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page