top of page
stuur een bericht voor informatie
Gemiddeld is 50 tot 65% van het energieverbruik voor verwarmen. Besparen begint met goede isolatie. Een warmtepomp of warmtenet verwarmt duurzaam. Ook all-electric verwarming, een hybride systeem met CV ketel voor hele koude dagen of een houtkachel met duurzaam hout kan passend zijn.

duurzaam verwarmen

Het verwarmen van tapwater is gemiddeld 15 tot 25% van het energieverbruik tijdens een verblijf. Een duurzame manier van verwarmen is een zonneboiler. Ook kan de  warmtepomp of andere duurzame warmtebron gebruikt worden.

duurzaam verwarmd water

​Tijdens een verblijf is gemiddeld 20-25% van je energieverbruik voor elektriciteit.  Wat is nu duurzamer dan direct je eigen stroom? Zoals zonnepanelen of windturbine bij je ECO logies. Ook een postcoderoos of stroom van een kleine lokale energiecoöperatie is passend.

eigen lokale stroom

Ook waterbesparing en regenwater recycling bespaart energie. Regenwater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet. Regenwaterinfiltratie of een eigen waterzuivering kan ook helpen tegen de toenemende droogte in Nederland en België. 

waterbesparing

Een ECO logies heeft (h)eerlijk eten en drinken. Bijvoorbeeld voor ontbijt, koffie, thee of wijn. Hiervoor kunnen producten uit de regio of eigen tuin gebruikt worden of biologische en ecologische producten. Ook fairtrade, vegetarisch en veganistisch is passend.

eerlijk en lokaal eten

Een ECO logies heeft een duurzaam interieur. Bijvoorbeeld door het gebruiken van ecologisch linnengoed. Ook hergebruikte meubels of nieuwe meubels gemaakt van circulaire materialen. Het gebruik van duurzame natuurlijke materialen kan ook passend zijn.

duurzaam interieur

Een ECO logies streeft naar minder afval. Bijvoorbeeld door geen kleine of juist natuurlijk afbreekbare verpakkingen te gebruiken. Een hele korte keten is het composteren op eigen erf. Een ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan, dit verschilt per gemeente.

minder afval

Voor de meeste schoonmaakklussen zijn er goede ecologische schoonmaakmiddelen beschikbaar. De keuze is reuze. Een ECO logies gebruikt dan ook zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen.

eco schoonmaak

Hoe duurzaam jouw mobiliteit is bepaal je zelf, maar een ECO logies kan hier wel bij helpen met een laadpaal voor je elektrische auto. Ook een goede OV verbinding of breng- en haalservice van een station maakt het verschil.

duurzame mobiliteit

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale economie. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

betrokken en gastvrij

De studio’s en appartement De Drentse Natuur worden verwarmd via vloerverwarming en een lucht warmtepomp. Ook het kraanwater wordt verwarmd met de warmtepomp. De ontbijtruimte en studio’s worden gekoeld en verwarmd met airco’s, of te wel een lucht-lucht warmtepomp. Ook is er een zonneboiler voor warm water in de B&B. De B&B en studio’s zijn goed geïsoleerd.


Op het dak liggen bijna 40 zonnepanelen voor de eigen elektriciteit. Binnenkort wordt het aantal panelen verdubbeld om volledig in eigen energie te voorzien. Voor het interieur zijn hergebruikte materialen zoals hout en steen gebruikt. Alle verlichting is energiezuinige led.


Arina en Marco gebruiken voor het ontbijt zoveel mogelijk lokale producten en ook oogst uit eigen tuin. Ze kiezen er bewust voor om geen kleine verpakkingen te gebruiken om zo de hoeveelheid afval te verminderen. Ook wordt het afval gescheiden. In de tuin zijn nieuwe bomen geplant voor meer schaduw, zowel in de tuin als de gevel op het zuiden.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

INSPIRATIE BLOG

Ster van Dwingeloo

VIDEO

duurzaam en

energieneutraal

overnachten

in eigen land

Ster van Dwingeloo

LOCATIE

toon locatie

VIDEO

Dwingeloo ligt aan de rand van het Nationaal Park het Dwingelderveld. Met een kwartiertje lopen ben je in het park. Ook het Nationaal Park het Drents Friese Wold ligt niet ver met ongeveer een kwartiertje fietsen. In beide natuurgebieden kun je uitgebreid wandelen en fietsen. Ook zijn er tochten georganiseerd door Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Dwingeloo is een typisch Drents brinkdorp, waar de brink het middelpunt van het dorp is. Je vindt hier leuke winkeltjes en een ruime keuze aan restaurantjes. Ook zijn er vaak evenementen en zijn er veel ateliers van kunstenaars in de omgeving die je kunt bezoeken. Streekproducten zijn er in overvloed met vele stalletjes langs de weg.

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden

Slapen onder de fonkelende sterrenhemel!

Het Dwingelderveld is een van de plekken in Nederland waar het nog echt donker kan zijn. Bij Arina en Marco kun je slapen onder de fonkelende sterrenhemel! In hun twee Sterrenstudio’s staat een comfortabel hemelbed met een dakraam zo groot als het bed. Tijdens een heldere nacht zie je duizenden fonkelende sterren. En als je het dakraam open zet hoor je ook het geluid van de nacht en vroege vogels bij het ochtendkrieken.


Ook zijn er twee appartementen voor twee personen. De Drentse Natuur is een comfortabel appartement met prachtige foto’s van de Drentse natuur.  In de Schaopestee verblijf je door de prachtige foto’s in de sfeer van een schaapskooi. De aangrenzende badkamer heeft een heerlijke douche met infrarood sunshower. De comfortabele boxspringbedden zijn elektrisch bedienbaar. De studio’s hebben een kitchenette en de appartementen hebben een luxe grote keuken. Ook zijn er nog enkele B&B kamers op de verdieping. Je kunt bij de Ster van Dwingeloo kiezen of je wilt verblijven met of zonder ontbijt.

Dwingeloo, Drenthe, Nederland

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

stuur een bericht voor informatie

max 2 personen, 4 appt, 3 kmrs

vanaf €84 per nacht excl. ontbijt

verhuur per midweek / weekend / week

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

bed & breakfast, appartement, studio

Ster van Dwingeloo

ᐊᐊ gevonden

125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

BEKIJK OOK

B&B An de Esch

Dwingeloo, Drenthe

1

1

1

B&B Otterstee

Havelte, Drenthe

1

1

1

Silo161

Ruinerwold, Drenthe

1

1

1

SELECTIES

eco b&b's

de mooiste en duurzaamste eco b&b’s van Nederland en België

de mooiste en duurzaamste eco b&b’s van Nederland en België

eco cabins & tiny houses

duurzaam overnachten in een eco lodge, cabin of tiny house

duurzaam overnachten in een eco lodge, cabin of tiny house

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page