Cookie en Privacybeleid

Voor de beste gebruikservaring gebruiken we cookies. Uiteraard gaan we zorgvuldig om met je gegevens. 
Meer weten?

Gemiddeld is 50 tot 65% van het energieverbruik voor verwarmen. Besparen begint met goede isolatie. Een warmtepomp of warmtenet verwarmt duurzaam. Ook all-electric verwarming, een hybride systeem met CV ketel voor hele koude dagen of een houtkachel met duurzaam hout kan passend zijn.

duurzaam verwarmen

Hoe minder warmte er verloren gaat hoe beter. Een passiefhuis met super goede isolatie verliest tot vier keer minder en gebruikt optimaal warmte van de zon. Tot wel 35% van het warmteverlies is door ventilatie en douche water. Met warmteterugwin wordt dit fors minder.

minimaal warmteverlies

Ook waterbesparing en regenwater recycling bespaart energie. Regenwater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet. Regenwaterinfiltratie of een eigen waterzuivering kan ook helpen tegen de toenemende droogte in Nederland en België. 

waterbesparing

Bij ecologisch bouwen wordt de natuurlijke omgeving zo min mogelijk aangetast. Vaak worden er duurzame materialen toegepast. Ook circulair bouwen is groen, dit betekent dat gebouwen of materialen zijn hergebruikt of in de toekomst kunnen worden hergebruikt.

groen bouwen

Een ECO logies heeft (h)eerlijk eten en drinken. Bijvoorbeeld voor ontbijt, koffie, thee of wijn. Hiervoor kunnen producten uit de regio of eigen tuin gebruikt worden of biologische en ecologische producten. Ook fairtrade, vegetarisch en veganistisch is passend.

eerlijk en lokaal eten

Een ECO logies heeft een duurzaam interieur. Bijvoorbeeld door het gebruiken van ecologisch linnengoed. Ook hergebruikte meubels of nieuwe meubels gemaakt van circulaire materialen. Het gebruik van duurzame natuurlijke materialen kan ook passend zijn.

duurzaam interieur

Een ECO logies streeft naar minder afval. Bijvoorbeeld door geen kleine of juist natuurlijk afbreekbare verpakkingen te gebruiken. Een hele korte keten is het composteren op eigen erf. Een ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan, dit verschilt per gemeente.

minder afval

Voor de meeste schoonmaakklussen zijn er goede ecologische schoonmaakmiddelen beschikbaar. De keuze is reuze. Een ECO logies gebruikt dan ook zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen.

eco schoonmaak

Hoe duurzaam jouw mobiliteit is bepaal je zelf, maar een ECO logies kan hier wel bij helpen met een laadpaal voor je elektrische auto. Ook een goede OV verbinding of breng- en haalservice van een station maakt het verschil.

duurzame mobiliteit

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale economie. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

betrokken en gastvrij

Deze eerste bunker van Cocondo is met zoveel mogelijk duurzame en circulaire bouwmaterialen verbouwd. Zo is de terrazzovloer gemaakt van het beton van een bunker die niet gered kon worden van de sloop. Het hout voor het terras komt van damwanden uit Lelystad.


De omliggende duinen en dikke betonlaag werken als een hele goede isolatie. De temperatuur in de dieper liggende slaapkamer is zeer constant en heeft een prettige temperatuur om bij te slapen. In komende jaren drogen de dikke muren en warmen deze op tot 19 graden. Dan wordt in de zomer optimaal de warmte opgeslagen.


De elektrische vloerverwarming zorgt voor een warme vloer en een prettige basistemperatuur. Voor koudere dagen is er een pelletkachel. Voor de vloerverwarming en het tapwater wordt groene elektriciteit uit Nederland gebruikt. De douche heeft een luxe waterbesparende douchekop. Het linnengoed is van biologisch katoen en schoonmaakmiddelen zijn ecologisch.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

INSPIRATIE BLOG

Cocondo

VIDEO

duurzaam en

energieneutraal

overnachten op

mooie plekjes

Cocondo

Stijlvol maar stoere bunker midden in de natuur

Deze Duitse telefoonbunker uit 1943 is nu een stijlvol vakantieverblijf. De bunker maakt onderdeel uit van de Atlantikwall en is gedurende de Tweede Wereldoorlog slechts twee jaar in gebruik geweest. De omliggende duin is hersteld en de bunker is duurzaam verbouwd met circulaire bouwmaterialen.


Het mooie zonnige terras ligt verscholen tussen de duinen. Door de grote ramen valt er verrassend veel daglicht in de bunker. De bunker is stijlvol ingericht maar heeft zijn stoere karakter behouden. De design meubelen zijn van lokaal eiken hout en gerecycled wapeningsstaal gemaakt. De slaapkamer in het diepste deel van de bunker zit onder een dikke laag beton. Om hier te komen moet je door een kleine stalen bunkerdeur. In het hoger gelegen gedeelte is een woonkamer met slaapbank, keuken en badkamer. In een grote opening is een soort bedstee gemaakt voor twee personen.


Langs de hele Nederlandse kust zijn er duizenden ongebruikte bunkers. Cocondo heeft plannen om meer bunkers te restaureren, van Cadzand tot aan de Waddeneilanden.

Hoek van Holland, Zuid-Holland, Nederland

max ... personen

vanaf €139 per nacht

verhuur per nacht, minimaal 2 nachten

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

vakantiewoning, tiny house

LOCATIE

VIDEO

In het beschermde natuurgebied en rijksmonument het Vinetaduin liggen zo’n zeventig bunkers. De bunkers zijn te bezichtigen tijdens  excursies en de jaarlijkse bunkerdag. Toch hebben de bunkers en het natuurgebied veel last van vandalisme. Door het ombouwen van deze bunker hoopt de non-profit Stichting Stelling 33 alvast dit stukje van het natuurgebied beter te beschermen.


In de duinen en op strand van Hoek van Holland kun je heerlijk uitwaaien. Je hebt een fascinerend uitzicht op de grote schepen die de haven van Rotterdam binnenvaren. Een rondvaart met de Fast Ferry door de Maasvlakte is zeker de moeite waard. Wie weet spot je een zeehond.

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden
ᐊᐊ gevonden

eco-logies.nl is nieuw, help jij ons zoeken naar duurzame plekjes?