top of page
stuur een bericht voor informatie
Gemiddeld is 50 tot 65% van het energieverbruik voor verwarmen. Besparen begint met goede isolatie. Een warmtepomp of warmtenet verwarmt duurzaam. Ook all-electric verwarming, een hybride systeem met CV ketel voor hele koude dagen of een houtkachel met duurzaam hout kan passend zijn.

duurzaam verwarmen

Het verwarmen van tapwater is gemiddeld 15 tot 25% van het energieverbruik tijdens een verblijf. Een duurzame manier van verwarmen is een zonneboiler. Ook kan de  warmtepomp of andere duurzame warmtebron gebruikt worden.

duurzaam verwarmd water

​Tijdens een verblijf is gemiddeld 20-25% van je energieverbruik voor elektriciteit.  Wat is nu duurzamer dan direct je eigen stroom? Zoals zonnepanelen of windturbine bij je ECO logies. Ook een postcoderoos of stroom van een kleine lokale energiecoöperatie is passend.

eigen lokale stroom

Duurzame gebouwen zijn zeer goed geïsoleerd en hebben vaak triple glas, warmteterugwinning en CO2 gestuurde ventilatie. Tot wel 35% van het warmteverlies is door ventilatie en douche water. In een passiefhuis is zelfs de warmte van de zon vaak voldoende.

minimaal warmteverlies

Ook waterbesparing en regenwater recycling bespaart energie. Regenwater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet. Regenwaterinfiltratie of een eigen waterzuivering kan ook helpen tegen de toenemende droogte in Nederland en België. 

waterbesparing

Bij ecologisch bouwen wordt de natuurlijke omgeving zo min mogelijk aangetast. Vaak worden er duurzame materialen toegepast. Ook circulair bouwen is groen, dit betekent dat gebouwen of materialen zijn hergebruikt of in de toekomst kunnen worden hergebruikt.

groen bouwen

Een ECO logies heeft (h)eerlijk eten en drinken. Bijvoorbeeld voor ontbijt, koffie, thee of wijn. Hiervoor kunnen producten uit de regio of eigen tuin gebruikt worden of biologische en ecologische producten. Ook fairtrade, vegetarisch en veganistisch is passend.

eerlijk en lokaal eten

Een ECO logies heeft een duurzaam interieur. Bijvoorbeeld door het gebruiken van ecologisch linnengoed. Ook hergebruikte meubels of nieuwe meubels gemaakt van circulaire materialen. Het gebruik van duurzame natuurlijke materialen kan ook passend zijn.

duurzaam interieur

Een ECO logies streeft naar minder afval. Bijvoorbeeld door geen kleine of juist natuurlijk afbreekbare verpakkingen te gebruiken. Een hele korte keten is het composteren op eigen erf. Een ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan, dit verschilt per gemeente.

minder afval

Voor de meeste schoonmaakklussen zijn er goede ecologische schoonmaakmiddelen beschikbaar. De keuze is reuze. Een ECO logies gebruikt dan ook zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen.

eco schoonmaak

Hoe duurzaam jouw mobiliteit is bepaal je zelf, maar een ECO logies kan hier wel bij helpen met een laadpaal voor je elektrische auto. Ook een goede OV verbinding of breng- en haalservice van een station maakt het verschil.

duurzame mobiliteit

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale economie. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

betrokken en gastvrij

Margriet en Frans hebben duurzaamheid in de gehele B&B doorgevoerd. Zo is het dak geïsoleerd met vlasplaten. De wanden zijn (gedeeltelijk) afgewerkt met leem en beplakt met houtvezel of gerecycled textiel. Voor de ramen is triple glas gebruikt.


De zonnepanelen zorgen voor de eigen elektriciteit en verwarming door de warmtewisselaar die is aangesloten op de vloerverwarming. Er is een laadpaal aanwezig. Op het platte dak is sedumvegetatie aangebracht. De toiletten worden gespoeld met regenwater en er is een ontkalker geïnstalleerd.


De bedden, matrassen en beddengoed zijn gemaakt van ecologische grondstoffen. In de B&B staan veel vintage en hergebruikte meubelen.


GFT gaat direct naar de varkens, kippen of composthoop op het erf. Uit de grote tuin komen veel ecologische producten. De rest van het grotendeels biologische ontbijt komt zoveel mogelijk uit de omgeving.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

“We zijn hier tien jaar geleden komen wonen. Hierachter was toen alleen een weiland, nu is dit een grote eetbare tuin en hebben we twee varkentjes en kippen" Lees het hele verhaal van Frans en Margriet (leestijd 7 minuten).

INSPIRATIE BLOG

De Nieuwe Warande

VIDEO

duurzaam en

energieneutraal

overnachten

in eigen land

De Nieuwe Warande

LOCATIE

toon locatie

VIDEO

Vanuit de B&B ben je zo in Tilburg met bijvoorbeeld het Natuurmuseum, Museum de Pont en het Textielmuseum of de vele festivals en activiteiten die er georganiseerd worden.


Ook het Nationale Park Loonse en Drunense Duinen en de natuurgebieden de Brand en Huis ter Heide liggen in de buurt. Erg leuk voor een fietstochtje of mooie wandeling. Ook de Oisterwijkse bossen en vennen, de Kampina of de Regte Heide in de gemeente Goirle zijn de moeite waard.


Het pittoreske Oisterwijk heeft een prachtig centrum met veel terrassen. Genieten van lokaal gebrouwen trappistenbier? Dan is het Trappistenklooster Koningshoeve de plek om naartoe te gaan. Ook de Efteling en Safaripark Beekse Bergen liggen dicht bij de B&B.

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden

Gezellig en comfortabel, tussen stad en natuur!

B&B De Nieuwe Warande ligt op steenworp afstand van Tilburg. Met slechts een kwartiertje fietsen sta je in het hart van Tilburg. Toch ben je helemaal op het platteland en in de natuur.


De Nieuwe Warande was ooit een schuur op het erf van Margriet en Frans. Zij hebben de schuur verbouwd met duurzame materialen, zoals leemstuc. Hierdoor is een heerlijk binnenklimaat ontstaan.

De B&B heeft drie ruime kamers: Brave Hendrik, Zoete Oranje en Vergeet-mij-niet. De Tuinkamer is een gemeenschappelijke ruimte met een complete keuken. Je kunt ook de hele B&B huren als een ruime vakantiewoning voor minimaal twee nachten.


De tuin is heel belangrijk voor Margriet en Frans. Behalve dat zij er veel groente en fruit uit halen, vinden ze het leuk wanneer gasten rondwandelen of er lekker in vertoeven op één van de terrassen. En natuurlijk serveren Margriet en Frans een (h)eerlijk ontbijt met zoveel mogelijk producten uit eigen tuin.

Tilburg, Noord-Brabant, Nederland

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

stuur een bericht voor informatie

2 - 8 personen, 3 kamers

vanaf €55 per nacht (1p)

kamer verhuur per nacht

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

bed & breakfast, vakantiewoning

De Nieuwe Warande

ᐊᐊ gevonden

125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

BEKIJK OOK

B&B Heerlijck Gastvrij

De Mortel, Noord-Brabant

1

1

1

't Natuurlijk Huus

Raalte, Overijssel

1

1

1

SELECTIES

eco b&b's

de mooiste en duurzaamste eco b&b’s van Nederland en België

de mooiste en duurzaamste eco b&b’s van Nederland en België

(h)eerlijk eten

bij deze duurzame plekjes draait het om eerlijk en heerlijk eten

bij deze duurzame plekjes draait het om eerlijk en heerlijk eten

vintage en circulair interieur

prachtige vintage interieurs en stijlvol hergebruikt materiaal

prachtige vintage interieurs en stijlvol hergebruikt materiaal

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page