top of page
stuur een bericht voor informatie
Gemiddeld is 50 tot 65% van het energieverbruik voor verwarmen. Besparen begint met goede isolatie. Een warmtepomp of warmtenet verwarmt duurzaam. Ook all-electric verwarming, een hybride systeem met CV ketel voor hele koude dagen of een houtkachel met duurzaam hout kan passend zijn.

duurzaam verwarmen

Het verwarmen van tapwater is gemiddeld 15 tot 25% van het energieverbruik tijdens een verblijf. Een duurzame manier van verwarmen is een zonneboiler. Ook kan de  warmtepomp of andere duurzame warmtebron gebruikt worden.

duurzaam verwarmd water

​Tijdens een verblijf is gemiddeld 20-25% van je energieverbruik voor elektriciteit.  Wat is nu duurzamer dan direct je eigen stroom? Zoals zonnepanelen of windturbine bij je ECO logies. Ook een postcoderoos of stroom van een kleine lokale energiecoöperatie is passend.

eigen lokale stroom

Duurzame gebouwen zijn zeer goed geïsoleerd en hebben vaak triple glas, warmteterugwinning en CO2 gestuurde ventilatie. Tot wel 35% van het warmteverlies is door ventilatie en douche water. In een passiefhuis is zelfs de warmte van de zon vaak voldoende.

minimaal warmteverlies

Ook waterbesparing en regenwater recycling bespaart energie. Regenwater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet. Regenwaterinfiltratie of een eigen waterzuivering kan ook helpen tegen de toenemende droogte in Nederland en België. 

waterbesparing

Bij ecologisch bouwen wordt de natuurlijke omgeving zo min mogelijk aangetast. Vaak worden er duurzame materialen toegepast. Ook circulair bouwen is groen, dit betekent dat gebouwen of materialen zijn hergebruikt of in de toekomst kunnen worden hergebruikt.

groen bouwen

Een ECO logies heeft (h)eerlijk eten en drinken. Bijvoorbeeld voor ontbijt, koffie, thee of wijn. Hiervoor kunnen producten uit de regio of eigen tuin gebruikt worden of biologische en ecologische producten. Ook fairtrade, vegetarisch en veganistisch is passend.

eerlijk en lokaal eten

Een ECO logies heeft een duurzaam interieur. Bijvoorbeeld door het gebruiken van ecologisch linnengoed. Ook hergebruikte meubels of nieuwe meubels gemaakt van circulaire materialen. Het gebruik van duurzame natuurlijke materialen kan ook passend zijn.

duurzaam interieur

Een ECO logies streeft naar minder afval. Bijvoorbeeld door geen kleine of juist natuurlijk afbreekbare verpakkingen te gebruiken. Een hele korte keten is het composteren op eigen erf. Een ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan, dit verschilt per gemeente.

minder afval

Voor de meeste schoonmaakklussen zijn er goede ecologische schoonmaakmiddelen beschikbaar. De keuze is reuze. Een ECO logies gebruikt dan ook zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen.

eco schoonmaak

Hoe duurzaam jouw mobiliteit is bepaal je zelf, maar een ECO logies kan hier wel bij helpen met een laadpaal voor je elektrische auto. Ook een goede OV verbinding of breng- en haalservice van een station maakt het verschil.

duurzame mobiliteit

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale economie. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

betrokken en gastvrij

De website van ‘t Natuurlijk Huus staat vol met informatie over duurzaamheid, inclusief een zesdelige TV serie!


Het huis is in alles circulair en biobased. Een kleine greep: rioolbuizen van gerecycled pvc, specie van traskalk, isolatie van vlas, natuurverf, kleikorrels in de kruipruimte en gemalen puin in plaats van grind. ‘t Leemhuis is gebouwd met hout, strobalen en leem. Er is een gescheiden riool zodat het water eenvoudig gereinigd en gecomposteerd kan worden.


‘t Natuurlijk Huus is gebouwd op de zon. Door de overstek schijnt de zon in de zomer niet fel naar binnen, in de lente en herfst juist wel. De eigen elektriciteit komt van zonnepanelen en een kleine windmolen. Het Natuurlijk Huus wordt verwarmd met een warmtepomp.


Er worden alleen ecologische schoonmaakmiddelen gebruikt en het afval wordt maximaal gescheiden. Ontbijtjes zijn bij voorkeur van eigen producten (eieren, pesto, jam), biologisch en zeker regionaal.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

INSPIRATIE BLOG

't Natuurlijk Huus

VIDEO

duurzaam en

energieneutraal

overnachten

in eigen land

't Natuurlijk Huus

LOCATIE

toon locatie

VIDEO

Harrie en Agnes hebben meerdere mooie wandel- en fietsroutes voor je uitgezocht. Wandelen over landgoed ‘t Reelaer, langs kasteel Nijenhuis, weilanden en weteringen. In het Raalter Bos heb je een goede kans dat je reeën ziet. Iets verder weg zijn de Lemelerberg en Noetselerberg een aanrader.


Het Lemelerveld ligt verscholen in het bos het Natuurlijk Heidepark. Je kunt hier zwemmen, kanoën en klauteren in het klimbos. Ook speelboerderij de Flierefluiter of natuurlijk Avonturenpark Hellendoorn is leuk met kinderen. Ook in de stad Zwolle met Museum de Fundatie ben je zo.

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden

Inspireert je voor natuurlijker en duurzamer wonen en leven

‘t Natuurlijk Huus is al jaren een duurzame inspiratieplek. Voor workshops, excursies, cursussen en tv-programma’s. Agnes en Harrie zijn echte ecologische pioniers. Graag laten ze zien wat logisch en haalbaar is.


De circulaire en biobased woning met sedumdak gaat mooi op in de natuurlijke omgeving. Om het huis ligt een groot erf met een groentetuin, fruitgaard, voedselbos en vijver. Om het duurzame, natuurlijke leven te ervaren kun je ook overnachten op deze prachtige plek.


Het appartement is een zelfstandig deel van het Natuurlijk Huus. De ruime living bestaat uit twee verdiepingen. Boven op de vide is een slaapgelegenheid. In de leefruimte beneden is een keukenblok en een zithoek met slaapbank. Buiten is een tuin met picknicktafel en kijk je op de vijver. Voor kleine groepen is het naastgelegen ‘t Leemhuus beschikbaar. ‘t Leemhuus wordt verwarmd met een houtkachel. Aan de zijkant is een terras, vuurplaats en picknicktafel.

Raalte, Salland, Overijssel, Nederland

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

stuur een bericht voor informatie

max 8 personen

vanaf €75 per nacht

verhuur per nacht

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

bed & breakfast, vakantiewoning, appartement, vergaderlocatie

't Natuurlijk Huus

ᐊᐊ gevonden

125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

BEKIJK OOK

Landgoed De Kaampies

Mantinge, Drenthe

1

1

1

De Nieuwe Warande

Tilburg, Noord-Brabant

1

1

1

SELECTIES

duurzaam vergaderen

de duurzaamste plekjes om te vergaderen en te overnachten

de duurzaamste plekjes om te vergaderen en te overnachten

eco b&b's

de mooiste en duurzaamste eco b&b’s van Nederland en België

de mooiste en duurzaamste eco b&b’s van Nederland en België

eco natuurhuisjes

heerlijke landelijke eco vakantiehuisjes in de natuur

heerlijke landelijke eco vakantiehuisjes in de natuur

(h)eerlijk eten

bij deze duurzame plekjes draait het om eerlijk en heerlijk eten

bij deze duurzame plekjes draait het om eerlijk en heerlijk eten

duurzame doeners

van eco pioniers tot inspirerende duurzame doeners

van eco pioniers tot inspirerende duurzame doeners

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page