Cookie en Privacybeleid

Voor de beste gebruikservaring gebruiken we cookies. Uiteraard gaan we zorgvuldig om met je gegevens. 
Meer weten?

Gemiddeld is 50 tot 65% van het energieverbruik voor verwarmen. Besparen begint met goede isolatie. Een warmtepomp of warmtenet verwarmt duurzaam. Ook all-electric verwarming, een hybride systeem met CV ketel voor hele koude dagen of een houtkachel met duurzaam hout kan passend zijn.

duurzaam verwarmen

Het verwarmen van tapwater is gemiddeld 15 tot 25% van het energieverbruik tijdens een verblijf. Een duurzame manier van verwarmen is een zonneboiler. Ook kan de  warmtepomp of andere duurzame warmtebron gebruikt worden.

duurzaam verwarmd water

​Tijdens een verblijf is gemiddeld 20-25% van je energieverbruik voor elektriciteit.  Wat is nu duurzamer dan direct je eigen stroom? Zoals zonnepanelen of windturbine bij je ECO logies. Ook een postcoderoos of stroom van een kleine lokale energiecoöperatie is passend.

eigen lokale stroom

Tot wel 35% van het energieverlies is door verloren warmte van luchtventilatie en weglopend douche water. Met warmteterugwin (wtw) systemen kan hier fors op bespaard worden. Dit wordt ook wel balansventilatie of warmterecuperatie genoemd. Ook een douche-wtw of upcycle douche bespaart veel energie.

warmte terugwin

Bij ecologisch bouwen wordt de natuurlijke omgeving zo min mogelijk aangetast. Vaak worden er duurzame materialen toegepast. Ook circulair bouwen is groen, dit betekent dat gebouwen of materialen zijn hergebruikt of in de toekomst kunnen worden hergebruikt.

groen bouwen

Ook waterbesparing en regenwater recycling bespaart energie. Regenwater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet. Regenwaterinfiltratie of een eigen waterzuivering kan ook helpen tegen de toenemende droogte in Nederland.

waterbesparing

Hoe duurzaam jouw mobiliteit is bepaal je zelf, maar een ECO logies kan hier wel bij helpen met een laadpaal voor je elektrische auto. Ook een goede OV verbinding of breng- en haalservice van een station maakt het verschil.

duurzame mobiliteit

In Nederland verschilt de afvalscheiding per gemeente. De ene gemeente heeft wel vier of vijf verschillende kliko’s, bij de andere gemeente wordt het afval pas later gescheiden. Iedere ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan.

afvalscheiding

Voor de meeste schoonmaakklussen zijn er goede ecologische schoonmaakmiddelen beschikbaar. De keuze is reuze. Een ECO logies gebruikt dan ook zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen.

eco schoonmaak

Een ECO logies gebruikt ecologische en/of regionale producten. Bijvoorbeeld voor ontbijt, wijn, koffie en/of thee. Ook vegetarisch en veganistisch is passend. Ook een duurzaam interieur met ecologisch linnengoed, hergebruikte meubels of natuurlijke vloerbedekking is mogelijk.

eco of regionale producten

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale economie. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

betrokken en gastvrij

De website van ‘t Natuurlijk Huus staat vol met informatie over duurzaamheid, inclusief een zesdelige TV serie!


Het huis is in alles circulair en biobased. Een kleine greep: rioolbuizen van gerecycled pvc, specie van traskalk, isolatie van vlas, natuurverf, kleikorrels in de kruipruimte en gemalen puin in plaats van grind. ‘t Leemhuis is gebouwd met hout, strobalen en leem. Er is een gescheiden riool zodat het water eenvoudig gereinigd en gecomposteerd kan worden.


‘t Natuurlijk Huus is gebouwd op de zon. Door de overstek schijnt de zon in de zomer niet fel naar binnen, in de lente en herfst juist wel. De eigen elektriciteit komt van zonnepanelen en een kleine windmolen. Het Natuurlijk Huus wordt verwarmd met een warmtepomp.


Er worden alleen ecologische schoonmaakmiddelen gebruikt en het afval wordt maximaal gescheiden. Ontbijtjes zijn bij voorkeur van eigen producten (eieren, pesto, jam), biologisch en zeker regionaal.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

INSPIRATIE BLOG

't Natuurlijk Huus

VIDEO

comfortabel en

energieneutraal

overnachten op

mooie plekjes

't Natuurlijk Huus

Inspireert je voor natuurlijker en duurzamer wonen en leven

‘t Natuurlijk Huus is al jaren een duurzame inspiratieplek. Voor workshops, excursies, cursussen en tv-programma’s. Agnes en Harrie zijn echte ecologische pioniers. Graag laten ze zien wat logisch en haalbaar is.


De circulaire en biobased woning met sedumdak gaat mooi op in de natuurlijke omgeving. Om het huis ligt een groot erf met een groentetuin, fruitgaard, voedselbos en vijver. Om het duurzame, natuurlijke leven te ervaren kun je ook overnachten op deze prachtige plek.


Het appartement is een zelfstandig deel van het Natuurlijk Huus. De ruime living bestaat uit twee verdiepingen. Boven op de vide is een slaapgelegenheid. In de leefruimte beneden is een keukenblok en een zithoek met slaapbank. Buiten is een tuin met picknicktafel en kijk je op de vijver. Voor kleine groepen is het naastgelegen ‘t Leemhuus beschikbaar. ‘t Leemhuus wordt verwarmd met een houtkachel. Aan de zijkant is een terras, vuurplaats en picknicktafel.

Raalte, Salland, Overijssel, Nederland

max ... personen

vanaf €55 per nacht

verhuur per nacht

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

bed & breakfast, vakantiewoning, appartement, vergaderlocatie

LOCATIE

VIDEO

Harrie en Agnes hebben meerdere mooie wandel- en fietsroutes voor je uitgezocht. Wandelen over landgoed ‘t Reelaer, langs kasteel Nijenhuis, weilanden en weteringen. In het Raalter Bos heb je een goede kans dat je reeën ziet. Iets verder weg zijn de Lemelerberg en Noetselerberg een aanrader.


Het Lemelerveld ligt verscholen in het bos het Natuurlijk Heidepark. Je kunt hier zwemmen, kanoën en klauteren in het klimbos. Ook speelboerderij de Flierefluiter of natuurlijk Avonturenpark Hellendoorn is leuk met kinderen. Ook in de stad Zwolle met Museum de Fundatie ben je zo.

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden
ᐊᐊ gevonden

eco-logies.nl is nieuw, help jij ons zoeken naar duurzame plekjes?