top of page
stuur een bericht voor informatie
Gemiddeld is 50 tot 65% van het energieverbruik voor verwarmen. Besparen begint met goede isolatie. Een warmtepomp of warmtenet verwarmt duurzaam. Ook all-electric verwarming, een hybride systeem met CV ketel voor hele koude dagen of een houtkachel met duurzaam hout kan passend zijn.

duurzaam verwarmen

Het verwarmen van tapwater is gemiddeld 15 tot 25% van het energieverbruik tijdens een verblijf. Een duurzame manier van verwarmen is een zonneboiler. Ook kan de  warmtepomp of andere duurzame warmtebron gebruikt worden.

duurzaam verwarmd water

​Tijdens een verblijf is gemiddeld 20-25% van je energieverbruik voor elektriciteit.  Wat is nu duurzamer dan direct je eigen stroom? Zoals zonnepanelen of windturbine bij je ECO logies. Ook een postcoderoos of stroom van een kleine lokale energiecoöperatie is passend.

eigen lokale stroom

Duurzame gebouwen zijn zeer goed geïsoleerd en hebben vaak triple glas, warmteterugwinning en CO2 gestuurde ventilatie. Tot wel 35% van het warmteverlies is door ventilatie en douche water. In een passiefhuis is zelfs de warmte van de zon vaak voldoende.

minimaal warmteverlies

Ook waterbesparing en regenwater recycling bespaart energie. Regenwater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet. Regenwaterinfiltratie of een eigen waterzuivering kan ook helpen tegen de toenemende droogte in Nederland en België. 

waterbesparing

Bij ecologisch bouwen wordt de natuurlijke omgeving zo min mogelijk aangetast. Vaak worden er duurzame materialen toegepast. Ook circulair bouwen is groen, dit betekent dat gebouwen of materialen zijn hergebruikt of in de toekomst kunnen worden hergebruikt.

groen bouwen

Een ECO logies heeft (h)eerlijk eten en drinken. Bijvoorbeeld voor ontbijt, koffie, thee of wijn. Hiervoor kunnen producten uit de regio of eigen tuin gebruikt worden of biologische en ecologische producten. Ook fairtrade, vegetarisch en veganistisch is passend.

eerlijk en lokaal eten

Een ECO logies heeft een duurzaam interieur. Bijvoorbeeld door het gebruiken van ecologisch linnengoed. Ook hergebruikte meubels of nieuwe meubels gemaakt van circulaire materialen. Het gebruik van duurzame natuurlijke materialen kan ook passend zijn.

duurzaam interieur

Een ECO logies streeft naar minder afval. Bijvoorbeeld door geen kleine of juist natuurlijk afbreekbare verpakkingen te gebruiken. Een hele korte keten is het composteren op eigen erf. Een ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan, dit verschilt per gemeente.

minder afval

Voor de meeste schoonmaakklussen zijn er goede ecologische schoonmaakmiddelen beschikbaar. De keuze is reuze. Een ECO logies gebruikt dan ook zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen.

eco schoonmaak

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale economie. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

betrokken en gastvrij

Landgoed De Kaampies is helemaal offgrid en is niet aangesloten op elektra-‚ gas- water of rioolaansluitingen. Het water komt uit een eigen bron op het landgoed en wordt gezuiverd zodat het drinkbaar is. Er is ook een eigen biologische rioolwaterzuivering. Alle reinigingsmiddelen zijn dan ook biologisch afbreekbaar. Er ligt eco zeep en shampoo voor je klaar.


De zonnepanelen zorgen voor de elektriciteit en er zijn accu’s zodat je ‘s avonds stroom hebt. Zomers is er voldoende stroom voor de inductieplaat en warm water.  Op donkere dagen in de winter kun je koken op het houtfornuis. Het houtfornuis verwarmt ook het douchewater en de vloerverwarming. Het hout komt uit het eigen bos van het landgoed.


Het bed-, bad- en keukenlinnen is allemaal GOTS gecertificeerd eco katoen. Op het landgoed is er ook een zelfbedieningskast waar je biologische etenswaren en drankjes kunt kopen. Op verzoek kan wifi worden uitgezet.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

INSPIRATIE BLOG

Landgoed De Kaampies

VIDEO

duurzaam en

energieneutraal

overnachten

in eigen land

Landgoed De Kaampies

LOCATIE

toon locatie

VIDEO

Op het landgoed staan veel bomen en struiken en er is een biologische dorpsmoestuin. Het aangeplante bos bestaat uit inheemse soorten. Landgoed de Kaampies ligt een paar honderd meter van het Mantinge, een esdorpje met een paar honderd inwoners. In de omgeving heb je prachtige natuurgebieden zoals het Mantingerzand en Mantingerveld. Je kunt eindeloos wandelen door dit heidelandschap met zandverstuivingen. Op twintig minuten rijden ben je bij het herinneringscentrum Kamp Westerbork. Iets dichterbij is het pittoreske brinkdorp Orvelte een bezoek waard.

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden

Een volledig offgrid stro-lemen gastenverblijf

Peter en Ina zijn echte ecologische ondernemers en hebben lang een biodynamische geitenboerderij gehad. Ze hebben zelf een bio-organisch landgoed gebouwd met een gastenverblijf van hout, stro en leem. De afstand tussen de kozijnen is bepaald door de grootte van een strobaal!


Centraal op het landgoed liggen drie gebouwen met glooiende groene daken. Het landgoed is hierdoor een subtiele toevoeging aan het Drentse landschap. In het Drents is een kaampie een stukje land.  Vroeger waren hier allemaal kleine perceeltjes en werd deze plek al de Kaampies genoemd. Ook nu is het landgoed met fruitbomen en beplanting opgedeeld in meerdere stukjes.


Het gastenverblijf heeft een ruime woonkamer met open keuken. In de eerste slaapkamer staat een tweepersoonsbed. In de andere slaapkamer staan twee éénpersoonsbedden en een stapelbed. Voor het gastenverblijf ligt een natuurvijver waar je ook kunt zwemmen. In overleg is er een haal- en brengservice voor OV.

Mantinge, Drenthe, Nederland

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

stuur een bericht voor informatie

2 - 6 personen

vanaf €130 per nacht

verhuur per nacht, minimaal 3 nachten

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

vakantiewoning, ecolodge

Landgoed De Kaampies

ᐊᐊ gevonden

125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

BEKIJK OOK

Ecolodge De Bosuil

Westerbork, Drenthe

1

1

1

Op Stieltjeskanaal

Stieltjeskanaal, Drenthe

1

1

1

't Natuurlijk Huus

Raalte, Overijssel

1

1

1

SELECTIES

unieke overnachtingen

duurzaam overnachten op aparte en unieke plekjes

duurzaam overnachten op aparte en unieke plekjes

eco natuurhuisjes

heerlijke landelijke eco vakantiehuisjes in de natuur

heerlijke landelijke eco vakantiehuisjes in de natuur

off-grid en zelfvoorzienend

beleef off-grid met een zelfvoorzienend verblijf!

beleef off-grid met een zelfvoorzienend verblijf!

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page