top of page
stuur een bericht voor informatie
Gemiddeld is 50 tot 65% van het energieverbruik voor verwarmen. Besparen begint met goede isolatie. Een warmtepomp of warmtenet verwarmt duurzaam. Ook all-electric verwarming, een hybride systeem met CV ketel voor hele koude dagen of een houtkachel met duurzaam hout kan passend zijn.

duurzaam verwarmen

Het verwarmen van tapwater is gemiddeld 15 tot 25% van het energieverbruik tijdens een verblijf. Een duurzame manier van verwarmen is een zonneboiler. Ook kan de  warmtepomp of andere duurzame warmtebron gebruikt worden.

duurzaam verwarmd water

​Tijdens een verblijf is gemiddeld 20-25% van je energieverbruik voor elektriciteit.  Wat is nu duurzamer dan direct je eigen stroom? Zoals zonnepanelen of windturbine bij je ECO logies. Ook een postcoderoos of stroom van een kleine lokale energiecoöperatie is passend.

eigen lokale stroom

Duurzame gebouwen zijn zeer goed geïsoleerd en hebben vaak triple glas, warmteterugwinning en CO2 gestuurde ventilatie. Tot wel 35% van het warmteverlies is door ventilatie en douche water. In een passiefhuis is zelfs de warmte van de zon vaak voldoende.

minimaal warmteverlies

Ook waterbesparing en regenwater recycling bespaart energie. Regenwater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet. Regenwaterinfiltratie of een eigen waterzuivering kan ook helpen tegen de toenemende droogte in Nederland en België. 

waterbesparing

Bij ecologisch bouwen wordt de natuurlijke omgeving zo min mogelijk aangetast. Vaak worden er duurzame materialen toegepast. Ook circulair bouwen is groen, dit betekent dat gebouwen of materialen zijn hergebruikt of in de toekomst kunnen worden hergebruikt.

groen bouwen

Een ECO logies heeft een duurzaam interieur. Bijvoorbeeld door het gebruiken van ecologisch linnengoed. Ook hergebruikte meubels of nieuwe meubels gemaakt van circulaire materialen. Het gebruik van duurzame natuurlijke materialen kan ook passend zijn.

duurzaam interieur

Voor de meeste schoonmaakklussen zijn er goede ecologische schoonmaakmiddelen beschikbaar. De keuze is reuze. Een ECO logies gebruikt dan ook zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen.

eco schoonmaak

Hoe duurzaam jouw mobiliteit is bepaal je zelf, maar een ECO logies kan hier wel bij helpen met een laadpaal voor je elektrische auto. Ook een goede OV verbinding of breng- en haalservice van een station maakt het verschil.

duurzame mobiliteit

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale economie. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

betrokken en gastvrij

De ecolodge is gebouwd als houtskelet met een dikke laag vlas als isolatie. De grote ramen hebben triple glas. De gevelplanken zijn van thermohout. Hierdoor krijgt snelgroeiend hout toch een lange levensduur. Op het dak liggen 24 glas-op-glas zonnepanelen met een extra lange levensduur. De panelen komen uit Duitsland waardoor transport beperkt is. De vloerverwarming werkt op elektriciteit die duurzaam is opgewekt.


Het water uit douche en bad wordt met een hydraloop opgevangen en hergebruikt voor het spoelen van het toilet en de wasmachine. Douchen moet daarom met een ecologische shampoo. Er is een laadpaal voor je elektrische auto. Voor de oprit is grind van olivijn gebruikt. Deze steensoort neemt van nature CO2 op en als grind nog veel meer.


Ook het interieur is duurzaam, circulair en eerlijk. Zo is de laminaatvloer gemaakt van hergebruikte materialen. Ook het bad- en bedlinnen van Kayori en Yumeko is fairtrade en duurzaam. De matrassen hebben een gezondheidskeurmerk. Bij het toilet hangt The Good Roll en voor de schoonmaak worden ecologische producten gebruikt.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

INSPIRATIE BLOG

Ecolodge De Bosuil

VIDEO

duurzaam en

energieneutraal

overnachten

in eigen land

Ecolodge De Bosuil

LOCATIE

toon locatie

VIDEO

De ecolodge staat op het kleinschalige en rustige recreatiepark De Oostermaat. Met een paar minuten fietsen ben je in het dorp Westerbork, waar volop winkels, restaurantjes en cafeetjes zijn. Je wandelt zo verder het grote bos in, met vennetjes, bosmeertjes en paarse heidevelden. Er zijn in Drenthe eindeloos veel wandel- en fietsroutes. Op twintig minuten rijden ben je bij het herinneringscentrum Kamp Westerbork. Met tien minuten fietsen ben je bij het pittoreske brinkdorp Orvelte. Of bij het Melkwegpad langs de indrukwekkende telescopen van de Radiosterrenwacht Westerbork. In Borger is er het Hunebedcentrum met het grootste hunebed van Nederland.

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden

Natuurlijk genieten in de Drentse bossen

Ecolodge de Bosuil ligt in een bos net buiten het dorp Westerbork. Annemarie en Roeland hebben recent een oud vakantiehuisje helemaal duurzaam verbouwd tot deze sfeervolle ecolodge. Annemarie is een geboren Drentse en ook Roeland komt uit het noorden. Ze delen dit prachtige plekje in het hart van Drenthe graag met je.


De luxe ecolodge heeft een hoge living met prachtig uitzicht door de grote ramen. In de living is een gezellige zithoek, eettafel en een complete keuken. De lodge heeft twee slaapkamers. De grote slaapkamer heeft extra lange bedden, handig als je lang bent. De bedden kunnen als één- of tweepersoons worden neergezet. Ook staat hier een op hoogte verstelbaar bureau. Op de andere slaapkamer staat een tweepersoonsbed.


Buiten is het goed toeven onder de veranda. Ook is er een Finse sauna, bubbelbad en regendouche. Zo kun je heerlijk ontspannen na een lange wandeling door de Drentse bossen. De ecolodge is huisdiervrij en daarom zeer geschikt voor mensen met allergieën of longaandoeningen.

Westerbork, Drenthe, Nederland

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

stuur een bericht voor informatie

max 4 personen

vanaf €515 voor een weekend

verhuur per lang weekend / midweek / week

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

ecolodge, vakantiewoning

Ecolodge De Bosuil

ᐊᐊ gevonden

125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

BEKIJK OOK

Landgoed De Kaampies

Mantinge, Drenthe

1

1

1

Cosy Hideaway

Viroinval, Wallonië

1

1

1

Groene Huis Twente

Markelo, Twente

1

1

1

Antonia

Epe, Veluwe

1

1

1

De Grote Veranda

Olst, Overijssel

1

1

1

SELECTIES

houten woningen en lodges

verblijf in een biobased houten huis of lodge

verblijf in een biobased houten huis of lodge

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page