B&B 'De Nieuwe Warande' ligt op steenworp afstand van Tilburg. Met slechts een kwartiertje fietsen sta je in het hart van Tilburg. Toch ben je helemaal op het platteland en in de natuur.
De Nieuwe Warande was ooit een schuur op het erf van Margriet en Frans. Zij hebben de schuur verbouwd met duurzame materialen, zoals leemstuc, houtvezels en textiel. Hierdoor is een heerlijk binnenklimaat ontstaan. De grote eetbare tuin is heel belangrijk voor Margriet en Frans. Het is hier heerlijk toeven op één van de terrassen. En natuurlijk een (h)eerlijk ontbijt met zoveel mogelijk producten uit eigen tuin. We zijn benieuwd naar hun verhaal.
Tip: bekijk de ECO logies selectie voor nog meer eco B&B's in België en Nederland
Na een tijdje wonen en de tuin ontginnen, begon de schuur ‘te roepen’ om er iets mee te doen.
Waarom is dit voor jullie een bijzonder plekje?
“We zijn hier tien jaar geleden komen wonen omdat we een grote moestuin aan huis wilden hebben”, vertelt Margriet. “Hierachter was toen alleen een weiland, nu is dit een grote eetbare tuin en hebben we twee varkentjes en kippen. We wonen hiernaast in een huis dat in 1984 gebouwd is. Deze schuur is toen gebouwd voor het houden van kalveren. Daarna is het lang een bedrijfspand geweest. Tijdens lange wandelingen ga je dan denken, wat gaan we met die schuur doen? Toen leek een B&B ons wel iets. Hier hebben we lang over nagedacht, willen we eigenlijk wel een B&B? Hoe dan? Uiteindelijk besloten we om de schuur om te bouwen. Hier beneden hebben we een huiskamer met keuken en een B&B kamer, boven hebben we nog twee kamers.”
Frans vertelt verder: ”Duurzaam verbouwen sloot ook heel mooi aan op hoe we al leefden. We waren al grotendeels energieneutraal met zonnepanelen op ons eigen huis. Ook in onze grote moestuin proberen we alles biologisch te verbouwen, een duurzame B&B zou dus heel natuurlijk passen. Comfort is voor ons heel belangrijk. Er zijn ook veel mensen die zeggen, ‘waarom ga je hier zelf niet wonen?’. De schuur hebben we gebouwd voor gasten, over een paar jaar willen we onze eigen woning helemaal duurzaam verbouwen.”
Het binnenklimaat is heel fijn, de rust, dat kun je bijna niet beschrijven waar dat in zit. Financieel haal je dat er misschien nooit uit, maar het comfort en woongenot dat je creëert is erg veel waard.
Hoe hebben jullie duurzaam gebouwd?
Margriet begint: “Ik wou graag duurzaam verbouwen, ook op mijn werk kom ik het onderwerp duurzaam bouwen veel tegen. Frans is zich hier helemaal in gaan verdiepen, hij is de bouwer en ik de sjouwer.”
“Dan ga je nadenken welke materialen je gaat gebruiken", vervolgt Frans. “Nou dat is een hele studie geweest om te vergelijken. Ik kwam een website tegen voor 'groene bouwmaterialen', en dat bleek hier vlakbij in Oudheusden te zitten. In een klein doodlopend straatje hadden ze een schuur met veel eco bouwmaterialen. Zij wisten heel veel van duurzaam bouwen en hadden ook veel voorbeelden om te beleven wat materialen doen qua geluid, comfort en gevoel.
Toen hebben we besloten om met duurzaam hout uit Zuid-Duitsland te isoleren. Je hebt hout als flexibele matten en harde platen. Dat isoleert goed en is veel voordeliger dan bijvoorbeeld wol. Voor het dak hadden we bedacht om vlas te gebruiken als isolatie, dit materiaal is in de omgeving te koop.
We hebben vervolgens gezocht naar een eco-bouwbedrijf, maar de dichtstbijzijnde die we konden vinden was in Nijmegen. Dat werd veel te duur vanwege reiskosten en is ook minder duurzaam. Daarom hebben we gekozen voor een bouwer uit de directe omgeving die met ons mee wilde denken. Alles wat we zelf konden doen hebben we zelf gedaan
We hebben gezocht naar een eco-bouwbedrijf, de dichtstbijzijnde die we vonden was in Nijmegen. Maar dat werd veel te duur vanwege reiskosten.
De buitenkant hebben we geïsoleerd met houtvezel blokken, het plafond met flexibele houtvezel matten en de binnenwanden met textielvezelmatten. De buitenbetimmering is gemaakt van onder hitte verduurzaamd vurenhout. Die hebben we samen plank voor plank aangebracht. Op het laatst word je daar handig in.
Er is helemaal geen beton of andere chemische spullen gebruikt in de verbouwing. We hebben hier ook een leemstukadoor gehad die ook kunstenaar was, hij heeft hier met hart en ziel lopen stuken. De muren met leemstuc, de wanden met kalk en het plafond met eco gips."
We zijn twee jaar met de verbouwing bezig geweest met veel plezier, maar ook met bloed, zweet en tranen.
Wat zou je anders doen? Heb je tips voor anderen?
“De kalkvloer was ons hoofdpijndossier, daar was in eerste instantie slecht werk geleverd”, vertelt Margriet. “Dat heeft veel tijd en stress gekost waardoor we ook een half jaar later zijn open gegaan. De vloer heeft scheuren, we dachten eerst dat het aan de vloerverwarming lag, maar het was een gevolg van drukverschil. Het is wel een heerlijke vloer qua gevoel, ook op blote voeten. Maar de vloer is wel kwetsbaar. Laten we het er maar op houden dat het oud lijkt en het altijd zo geweest is.
We hebben een regenwatertank voor de toiletten. Het water gaat met een pompje naar de toiletten en je kunt dus niet drie keer achter elkaar even vlug doortrekken. Dan denken gasten soms dat het toilet stuk is. Nu wijzen we gasten hierop”
Frans vervolgt: “Ook merken we dat gasten toch wel erg graag een raampje open zetten. Daarom hebben we later alsnog een aantal klapraampjes laten aanbrengen. Qua berekeningen klopt het allemaal wel, maar mensen willen zelf kiezen hoe ze ventileren. We krijgen vaak opmerkingen van gasten dat het klimaat hier nu heel prettig is."
Een nadeel van modern duurzaam bouwen is dat het vaak hermetisch is afgesloten en alleen maar mechanisch wordt geventileerd, dit ervaren mensen toch als niet prettig.
Wat doen jullie nog meer aan duurzaamheid?
“We proberen de hele bedrijfsvoering zo duurzaam mogelijk te doen, dat is voor ons echt een sport. Zo hadden we espresso apparaten op de kamer, maar vonden de bijbehorende plastic cupjes maar niks. Nu hebben we biologisch afbreekbare cups van de ‘Koffiejongens’. Ook de inrichting is bijna allemaal tweedehands en als vintage weer helemaal hip!"
Eerder was duurzaam en eco toch wat geitenwollensokkenachtig, dat is nu gelukkig niet meer zo. Het is nu het vooral vooruitstrevend en innovatief.
Wat betekent gastvrijheid voor jullie?
“De mensen waarderen de zorg die we besteden aan de details in de B&B en aan het ontbijt. We maken geen gebruik van die kant en klaar jammetjes en boterkuipjes. Uit de moestuin verwerken we alles zelf en dienen dat mooi op, zoals eigengemaakte jam in een klein schaaltje. De gasten zien en voelen dat het eten goed is en dat er zorg aan besteed is”, vertelt Frans enthousiast.
“We kiezen ook niet voor een croissant en jus d' orange, vertelt Margriet verder. Sinaasappelen groeien immers niet in onze tuin. We hebben een biologisch ontbijt en kiezen voor verschillende soorten brood. Ook omdat het praktischer is, we zitten in het buitengebied. We kunnen niet even naar de bakker. Ook hebben we altijd een zoete lekkernij uit de streek. We variëren elke dag, een ander eitje, andere jam, ander vleeswaren. We hebben ham en worst van eigen varkens. Voor veganisten hebben we speciale lekkernijen. Een overvloedig goed ontbijt, maar niet zo dat je je bezwaard voelt. Veel wandelaars maken er ook een lunchpakket van.”
Het is voor ons een sport om voor wensen zoals veganistisch, notenallergie, glutenvrij of wat dan ook een geweldig ontbijt te maken.
“Als je in het begin gaat nadenken over een B&B dan denk je in feite als gast”, zegt Frans. "Maar je staat niet stil bij alles wat er achter de schermen gebeurt. Ook vinden we het leuk om op maat afspraken te maken, altijd netjes te zijn in je contacten en niet krampachtig om te gaan met annuleringen. We hopen dan dat iemand later alsnog komt. Dat werkt volgens ons veel beter op de lange termijn.”
“We hebben steeds meer gasten die terugkomen”, zegt Margriet. “Het eerste jaar moet je opstarten, vanaf het tweede jaar steeds meer mond op mond reclame. Je houdt het zo het langst vol. We hebben een stel, dat in de afgelopen vier jaar al tien keer geweest is. Ook omdat we een rolstoeltoegankelijke kamer hebben."
Het is in feite een heel bedrijf, je kunt dat niet even tussen neus en lippen door doen.
We hebben ook aantal gasten die heel regelmatig voor hun werk komen. Erg leuk. Als de klus afgelopen is zijn ze natuurlijk weer weg.
Wat voor reacties krijgen jullie van gasten?
“Wat gasten heel leuk vinden zijn onze greenpoints door de hele B&B, een klein kaartje met een korte uitleg van wat er aanwezig is voor duurzaamheid, zoals de isolatie die je niet meer ziet maar er wel zit", vertelt Margriet.
Frans vervolgt: “Sommige mensen komen echt omdat ze een duurzame B&B willen, anderen weten het vooraf niet. Maar we merken wel dat er steeds meer gasten komen die bewust kiezen voor duurzaamheid. Ook komen veel gasten terug voor ons biologisch ontbijt, of ze vertellen het aan anderen.
We hadden een poosje terug plotseling heel veel veganistische gasten. Toen bleek dat hier een influencer had geslapen, wat we niet wisten.
Midden Brabant is een gebied waar veel te doen is. De laatste maanden hebben we veel gasten die speciaal komen om naar De Loonse en Drunense Duinen te gaan. Wat blijkbaar bekend staat als de Brabantse Sahara. Je kunt hier eindeloos wandelen."
Een gast schreef in het gastenboek: “We zijn geïnspireerd geraakt”. Dat vind ik een heel mooi compliment. Dat geeft je weer het gevoel van yes! We blijven zo door gaan.
Volgens Margriet is een B&B eigenlijk omgekeerd reizen. “Mensen komen naar jou toe met hun verhalen en hun levens. Soms heb je een klik of dezelfde belangstelling. Dat vind ik het leukste van de hele bed en breakfast. Onvoorstelbaar waar gasten allemaal vandaan komen, uit Finland, Roemenië, Canada, Nicaragua, Nieuw-Zeeland. De verhalen die je hoort over hun vakantie, de bruiloft waarvoor ze komen of hun werk. Dat is mooi. We zijn ontzettend trots dat we de B&B hebben."
Voordat corona er was hadden we veel gasten die naar een evenement in Tilburg gingen. Zelfs naar een heavy metal festival in Tilburg. Die hebben alweer geboekt voor volgend jaar.
Комментарии