top of page
stuur een bericht voor informatie
Gemiddeld is 50 tot 65% van het energieverbruik voor verwarmen. Besparen begint met goede isolatie. Een warmtepomp of warmtenet verwarmt duurzaam. Ook all-electric verwarming, een hybride systeem met CV ketel voor hele koude dagen of een houtkachel met duurzaam hout kan passend zijn.

duurzaam verwarmen

Het verwarmen van tapwater is gemiddeld 15 tot 25% van het energieverbruik tijdens een verblijf. Een duurzame manier van verwarmen is een zonneboiler. Ook kan de  warmtepomp of andere duurzame warmtebron gebruikt worden.

duurzaam verwarmd water

​Tijdens een verblijf is gemiddeld 20-25% van je energieverbruik voor elektriciteit.  Wat is nu duurzamer dan direct je eigen stroom? Zoals zonnepanelen of windturbine bij je ECO logies. Ook een postcoderoos of stroom van een kleine lokale energiecoöperatie is passend.

eigen lokale stroom

Duurzame gebouwen zijn zeer goed geïsoleerd en hebben vaak triple glas, warmteterugwinning en CO2 gestuurde ventilatie. Tot wel 35% van het warmteverlies is door ventilatie en douche water. In een passiefhuis is zelfs de warmte van de zon vaak voldoende.

minimaal warmteverlies

Ook waterbesparing en regenwater recycling bespaart energie. Regenwater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet. Regenwaterinfiltratie of een eigen waterzuivering kan ook helpen tegen de toenemende droogte in Nederland en België. 

waterbesparing

Bij ecologisch bouwen wordt de natuurlijke omgeving zo min mogelijk aangetast. Vaak worden er duurzame materialen toegepast. Ook circulair bouwen is groen, dit betekent dat gebouwen of materialen zijn hergebruikt of in de toekomst kunnen worden hergebruikt.

groen bouwen

Een ECO logies heeft (h)eerlijk eten en drinken. Bijvoorbeeld voor ontbijt, koffie, thee of wijn. Hiervoor kunnen producten uit de regio of eigen tuin gebruikt worden of biologische en ecologische producten. Ook fairtrade, vegetarisch en veganistisch is passend.

eerlijk en lokaal eten

Een ECO logies heeft een duurzaam interieur. Bijvoorbeeld door het gebruiken van ecologisch linnengoed. Ook hergebruikte meubels of nieuwe meubels gemaakt van circulaire materialen. Het gebruik van duurzame natuurlijke materialen kan ook passend zijn.

duurzaam interieur

Een ECO logies streeft naar minder afval. Bijvoorbeeld door geen kleine of juist natuurlijk afbreekbare verpakkingen te gebruiken. Een hele korte keten is het composteren op eigen erf. Een ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan, dit verschilt per gemeente.

minder afval

Voor de meeste schoonmaakklussen zijn er goede ecologische schoonmaakmiddelen beschikbaar. De keuze is reuze. Een ECO logies gebruikt dan ook zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen.

eco schoonmaak

Hoe duurzaam jouw mobiliteit is bepaal je zelf, maar een ECO logies kan hier wel bij helpen met een laadpaal voor je elektrische auto. Ook een goede OV verbinding of breng- en haalservice van een station maakt het verschil.

duurzame mobiliteit

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale economie. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

betrokken en gastvrij

In 2013 is De Oude Zondagschool gerestaureerd en verbouwd. De woning is toen helemaal geïsoleerd en energiezuinig gemaakt. Vanaf maart 2021 is de woning van het gas af met een warmtepomp. Omdat De Oude Zondagschool een monument is mogen er geen zonnepanelen op het dak. Daarom is er voor een kleine lokale coöperatie gekozen, die zonnepanelen heeft op een dak van een grote schuur. Er is een snelle laadpaal voor je elektrische auto. De mechanische ventilatie is CO2 gestuurd. De luxe douche verbruikt de helft minder water.


Bij de verbouwing van De Oude Zondagschool zijn veel oude bouwmaterialen hergebruikt. Zo is het karakteristiek eiken houten plafond behouden en is de houten vloer gemaakt uit hergebruikte planken van goederenwagons. Ook zijn er veel vintage meubels hergebruikt. Op de vloer beneden ligt natuurlijk marmoleum. Door goede afvalscheiding is er in de gemeente Aalten heel weinig restafval. Een lekkere biologische wijn, een kan sap van 100% biologisch fruit en fairtrade koffie en thee staan voor je klaar. Het beddengoed is van ecologisch katoen.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

Hoe is De Oude Zondagschool duurzaam verbouwd? Lees over gastvrijheid, inspiratie en ervaringen van ECO logies oprichters Sandra en Jeroen in onze blog (leestijd 7 minuten).

INSPIRATIE BLOG

De Oude Zondagschool

VIDEO

duurzaam en

energieneutraal

overnachten

in eigen land

De Oude Zondagschool

LOCATIE

toon locatie

VIDEO

De Oude Zondagschool ligt  in het buurtschap “Lintelo” op een beeldbepalende plek op de hoek van twee plattelandswegen, een prachtige landelijke en bosrijke omgeving.  Je kunt hier prachtige wandel- en fietstochten maken langs weilanden, over zandpaden en door het bos. Ook kun je op de fiets het grensgebied met Duitsland verkennen. Mooie akkers afgewisseld met koeien in glooiende weilanden en oude boerderijtjes. Er staan twee fietsen voor je klaar. Het gezellige dorp Aalten is rijk aan cultuurhistorisch erfgoed en heeft een mooie oude markt met diverse cafeetjes, bistro’s en restaurantjes. In Aalten kun je ook het Nationaal Onderduikmuseum bezoeken. Ook het oude middeleeuwse vestingstadje Heerlijkheid Bredevoort is een must.

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden

Een vakantiehuis met een ziel!

In de Achterhoek, vlakbij het dorp Aalten, ligt De Oude Zondagschool. Dit monument uit 1924 is duurzaam verbouwd tot een sfeervol, comfortabel en verrassend ruim vakantiehuis. De Oude Zondagschool is een vakantiehuis met een ziel, waar je de historie voelt.


Jarenlang heeft het dienst gedaan als zondagschool voor de plattelandsjeugd. Nu is er een ruime woonkamer met een comfortabele zithoek, een lange houten eettafel en een luxe keuken. Het is goed toeven aan de oude eettafel met prachtige zichten op weilanden en bos.


Boven zijn twee slaapkamers met in totaal vijf bedden. In het derde kleine kamertje staat een zesde bed. Een luxe badkamer beneden met ruime inloopdouche maakt het comfort compleet. De Oude Zondagschool ligt volledig vrijstaand met zicht over de weilanden. Naast het huis ligt een privé bos, voor kinderen is het bos een heerlijke natuurspeelplek.

Lintelo, Aalten, Achterhoek, Gelderland, Nederland

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

stuur een bericht voor informatie

max 6 personen

vanaf € 495 voor een lang weekend

verhuur per lang weekend / midweek / week

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

vakantiewoning

De Oude Zondagschool

ᐊᐊ gevonden

125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

BEKIJK OOK

Groene Huis Twente

Markelo, Twente

1

1

1

SELECTIES

eco natuurhuisjes

heerlijke landelijke eco vakantiehuisjes in de natuur

heerlijke landelijke eco vakantiehuisjes in de natuur

vintage en circulair interieur

prachtige vintage interieurs en stijlvol hergebruikt materiaal

prachtige vintage interieurs en stijlvol hergebruikt materiaal

duurzaam erfgoed

overnachten in prachtig duurzaam erfgoed

overnachten in prachtig duurzaam erfgoed

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page