top of page
stuur een bericht voor informatie
Gemiddeld is 50 tot 65% van het energieverbruik voor verwarmen. Besparen begint met goede isolatie. Een warmtepomp of warmtenet verwarmt duurzaam. Ook all-electric verwarming, een hybride systeem met CV ketel voor hele koude dagen of een houtkachel met duurzaam hout kan passend zijn.

duurzaam verwarmen

Het verwarmen van tapwater is gemiddeld 15 tot 25% van het energieverbruik tijdens een verblijf. Een duurzame manier van verwarmen is een zonneboiler. Ook kan de  warmtepomp of andere duurzame warmtebron gebruikt worden.

duurzaam verwarmd water

​Tijdens een verblijf is gemiddeld 20-25% van je energieverbruik voor elektriciteit.  Wat is nu duurzamer dan direct je eigen stroom? Zoals zonnepanelen of windturbine bij je ECO logies. Ook een postcoderoos of stroom van een kleine lokale energiecoöperatie is passend.

eigen lokale stroom

Duurzame gebouwen zijn zeer goed geïsoleerd en hebben vaak triple glas, warmteterugwinning en CO2 gestuurde ventilatie. Tot wel 35% van het warmteverlies is door ventilatie en douche water. In een passiefhuis is zelfs de warmte van de zon vaak voldoende.

minimaal warmteverlies

Ook waterbesparing en regenwater recycling bespaart energie. Regenwater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet. Regenwaterinfiltratie of een eigen waterzuivering kan ook helpen tegen de toenemende droogte in Nederland en België. 

waterbesparing

Bij ecologisch bouwen wordt de natuurlijke omgeving zo min mogelijk aangetast. Vaak worden er duurzame materialen toegepast. Ook circulair bouwen is groen, dit betekent dat gebouwen of materialen zijn hergebruikt of in de toekomst kunnen worden hergebruikt.

groen bouwen

Een ECO logies streeft naar minder afval. Bijvoorbeeld door geen kleine of juist natuurlijk afbreekbare verpakkingen te gebruiken. Een hele korte keten is het composteren op eigen erf. Een ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan, dit verschilt per gemeente.

minder afval

Voor de meeste schoonmaakklussen zijn er goede ecologische schoonmaakmiddelen beschikbaar. De keuze is reuze. Een ECO logies gebruikt dan ook zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen.

eco schoonmaak

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale economie. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

betrokken en gastvrij

Enjoy Ecolodge is volledig off-grid en heeft geen aansluitingen op nutsvoorzieningen, je bent hier helemaal zelfvoorzienend. Hierdoor is er ook geen wifi. Op het dak van de paardenschuilplaats liggen zonnepanelen. De energie wordt opgeslagen in accu’s voor ‘s avonds en ‘s nachts. De lodge is volledig gebouwd van hout en is geïsoleerd met plantaardige wol.


In de woonkamer staat een houtkachel, waarmee de lodge verwarmd wordt. Ook in de keuken staat een houtkachel waarop je kunt koken. Het water in het nordic bad kan ook verwarmd worden met een houtkachel. Het regenwater wordt opgevangen voor gebruik in toilet en douche. Het douchewater wordt overdag elektrisch verwarmd. Er is geen drinkwater aanwezig. Het afval wordt gescheiden in gft, papier, glas, plastic en restafval. De ecolodge wordt schoongemaakt met, azijn, baking soda en citroen.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

INSPIRATIE BLOG

Enjoy Ecolodge

VIDEO

duurzaam en

energieneutraal

overnachten

in eigen land

Enjoy Ecolodge

LOCATIE

toon locatie

VIDEO

Enjoy Ecolodge ligt helemaal vrijstaand midden in de vallei van de Molignée. Als je het zandpad langs de lodge vervolgt door het bos ben je met een kwartiertje lopen in het gehucht Sosoye. Een pittoresk dorpje met een prachtige oude kerk en kalkstenen huizen. Als je een stukje verder loopt kom je in Maredsous met een grote abdij. De abdij bestaat uit een grote kloosterkerk, een museum, restaurant en winkels. Tot 1964 werd hier het Maredsous abdijbier gebrouwen. Je kunt onder begeleiding van Myriam gaan wandelen. Tijdens de wandeling krijg je uitleg (in het Frans) over eetbare en geneeskrachtige planten.

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden

Ervaar een off grid verblijf midden in de natuur

Enjoy Ecolodge ligt aan een klein zandpad aan de rand van een bos met een spectaculair uitzicht over de vallei van Molignée. Een unieke plek voor een geheel zelfvoorzienend verblijf. De stijlvolle lodge heeft een overdekte veranda waar je heerlijk kunt relaxen. Direct voor de veranda staat een nordic bad voor het ultieme vakantiegevoel. De lodge staat in een ruime privé tuin.


Ook in de ruime living kun je ver naar buiten kijken door de grote ramen. Als het buiten koud is kun je in de zithoek opwarmen bij de houtkachel. In de lodge is voldoende ruimte voor acht personen. Beneden is er één slaapkamers met een tweepersoonsbed. Met een klein trappetje kom je op de mezzanine. Hier zijn drie slaapkamers met twee eenpersoonsbedden. Ook zijn er twee sanitaire ruimtes.

Wil je je paard meenemen? Dat kan! Naast de ingang is er een weilandje en een schuilplaats voor paarden.

Maredsous, Denée, Onhaye, Namen, Wallonië, België

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

stuur een bericht voor informatie

max 8 personen

vanaf €540 per nacht

verhuur per nacht

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

ecolodge, vakantiewoning

Enjoy Ecolodge

ᐊᐊ gevonden

125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

BEKIJK OOK

Nutchel Les Ardennes

Martelange, Belgisch Luxemburg

1

1

1

Cosy Hideaway

Viroinval, Wallonië

1

1

1

Wild Cube Durbuy

Durbuy, Belgisch Luxemburg

1

1

1

SELECTIES

houten woningen en lodges

verblijf in een biobased houten huis of lodge

verblijf in een biobased houten huis of lodge

eco cabins & tiny houses

duurzaam overnachten in een eco lodge, cabin of tiny house

duurzaam overnachten in een eco lodge, cabin of tiny house

eco natuurhuisjes

heerlijke landelijke eco vakantiehuisjes in de natuur

heerlijke landelijke eco vakantiehuisjes in de natuur

off-grid en zelfvoorzienend

beleef off-grid met een zelfvoorzienend verblijf!

beleef off-grid met een zelfvoorzienend verblijf!

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page