top of page
stuur een bericht voor informatie
Gemiddeld is 50 tot 65% van het energieverbruik voor verwarmen. Besparen begint met goede isolatie. Een warmtepomp of warmtenet verwarmt duurzaam. Ook all-electric verwarming, een hybride systeem met CV ketel voor hele koude dagen of een houtkachel met duurzaam hout kan passend zijn.

duurzaam verwarmen

Het verwarmen van tapwater is gemiddeld 15 tot 25% van het energieverbruik tijdens een verblijf. Een duurzame manier van verwarmen is een zonneboiler. Ook kan de  warmtepomp of andere duurzame warmtebron gebruikt worden.

duurzaam verwarmd water

​Tijdens een verblijf is gemiddeld 20-25% van je energieverbruik voor elektriciteit.  Wat is nu duurzamer dan direct je eigen stroom? Zoals zonnepanelen of windturbine bij je ECO logies. Ook een postcoderoos of stroom van een kleine lokale energiecoöperatie is passend.

eigen lokale stroom

Duurzame gebouwen zijn zeer goed geïsoleerd en hebben vaak triple glas, warmteterugwinning en CO2 gestuurde ventilatie. Tot wel 35% van het warmteverlies is door ventilatie en douche water. In een passiefhuis is zelfs de warmte van de zon vaak voldoende.

minimaal warmteverlies

Ook waterbesparing en regenwater recycling bespaart energie. Regenwater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet. Regenwaterinfiltratie of een eigen waterzuivering kan ook helpen tegen de toenemende droogte in Nederland en België. 

waterbesparing

Bij ecologisch bouwen wordt de natuurlijke omgeving zo min mogelijk aangetast. Vaak worden er duurzame materialen toegepast. Ook circulair bouwen is groen, dit betekent dat gebouwen of materialen zijn hergebruikt of in de toekomst kunnen worden hergebruikt.

groen bouwen

Een ECO logies heeft (h)eerlijk eten en drinken. Bijvoorbeeld voor ontbijt, koffie, thee of wijn. Hiervoor kunnen producten uit de regio of eigen tuin gebruikt worden of biologische en ecologische producten. Ook fairtrade, vegetarisch en veganistisch is passend.

eerlijk en lokaal eten

Een ECO logies heeft een duurzaam interieur. Bijvoorbeeld door het gebruiken van ecologisch linnengoed. Ook hergebruikte meubels of nieuwe meubels gemaakt van circulaire materialen. Het gebruik van duurzame natuurlijke materialen kan ook passend zijn.

duurzaam interieur

Een ECO logies streeft naar minder afval. Bijvoorbeeld door geen kleine of juist natuurlijk afbreekbare verpakkingen te gebruiken. Een hele korte keten is het composteren op eigen erf. Een ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan, dit verschilt per gemeente.

minder afval

Voor de meeste schoonmaakklussen zijn er goede ecologische schoonmaakmiddelen beschikbaar. De keuze is reuze. Een ECO logies gebruikt dan ook zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen.

eco schoonmaak

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale economie. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

betrokken en gastvrij

Voor Robert en Christel stond respect voor de historie voorop. Ook kiezen ze bewust voor natuurlijke en ecologische materialen. Ze zoeken bijzondere materialen om comfort en duurzaamheid te combineren. Een aantal oude deuren en kozijnen konden worden hergebruikt. De nieuwe gevelkozijnen zijn gemaakt van duurzaam accoya hout en zijn voorzien van triple glas. De B&B is geïsoleerd met houtwol en de muren en plafonds zijn afgewerkt met leem en natuurkalk. Hierdoor is er een comfortabel en ademend binnenklimaat met natuurlijke vochtregulatie.


De B&B heeft vloer- en wandverwarming en wordt verwarmd met een warmtepomp en een houtvergasser. Het kraanwater wordt hybride verwarmd met zeventig heatpipes en een gasketel. Dertig zonnepanelen zorgen voor de eigen elektriciteit. Hospitaliteit is nagenoeg energieneutraal.


Ook voor de inrichting is veel gebruik gemaakt van natuurlijke en hergebruikte materialen, zoals tafels van oude twentse gebinten. De B&B heeft een waterontharder en wordt schoongemaakt met ecologische schoonmaakproducten.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

INSPIRATIE BLOG

Hospitaliteit

VIDEO

duurzaam en

energieneutraal

overnachten

in eigen land

Hospitaliteit

LOCATIE

toon locatie

VIDEO

Hospitaliteit ligt in het bosrijke buitengebied van Enschede. Op de fiets ben je met vijf minuten in Roombeek, het cultuurpark van Enschede. Je vindt het Rijksmuseum Twenthe met een bijzondere collectie van oude, moderne en hedendaagse kunst. Ook de Museumfabriek is zeker een bezoek waard. In het oude centrum van Enschede is de Oude Markt met veel cafés en terrassen en de Twentsche Foodhal. In het Twentse buitengebied kun je prachtig wandelen en fietsen. Het uitgestrekte gebied van de vliegbasis is zeer bijzonder, omdat de natuur hier altijd alle ruimte kreeg. Bij mooi weer kun je verkoeling zoeken bij recreatieplassen het Hulsbeek en het Rutbeek.

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden

Van een oud militair terrein naar nieuwe natuur

Bed & Breakfast Hospitaliteit heeft een bijzondere geschiedenis als militair hospitaal. De B&B ligt nabij het voormalige vliegveld Twente. Naast de deur zie je nog vaag een rood medisch kruis. Het gebouw is in 1940 in opdracht van de Duitse Luftwaffe gebouwd. Het pand heeft scherfwerende muren van meer dan een halve meter dik! Het militair hospitaal lijkt op een boerderij, zodat het vanuit de lucht niet opviel.


Robert en Christel hebben dit hospitaal met veel liefde en vakmanschap verbouwd tot een comfortabele B&B met drie kamers en een appartement.Het appartement voor vier personen heeft een ruime woonkamer en een complete keuken. Via een vaste trap kom je op de bovenverdieping met twee aparte slaapkamers en een badkamer.


De B&B kamers zijn voor twee personen en hebben een eigen luxe badkamer. Je kunt kiezen of je het ontbijt op je eigen kamer of in een gezamenlijke huiskamer wilt. Voor het ontbijt gebruiken Robert en Christel verse eieren van de eigen kippen, lokale producten en uit de moestuin.

Enschede, Twente, Overijssel, Nederland

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

stuur een bericht voor informatie

max 11 personen, 3 kamers, 1 appt.

vanaf €95 incl. ontbijt

verhuur per nacht

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

bed & breakfast, appartement, vergaderlocatie, groepsaccommodatie

Hospitaliteit

ᐊᐊ gevonden

125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

BEKIJK OOK

B&B de Hamshorst

De Lutte, Twente

1

1

1

De Beekloft

Haaksbergen, Twente

1

1

1

SELECTIES

duurzaam vergaderen

de duurzaamste plekjes om te vergaderen en te overnachten

de duurzaamste plekjes om te vergaderen en te overnachten

eco b&b's

de mooiste en duurzaamste eco b&b’s van Nederland en België

de mooiste en duurzaamste eco b&b’s van Nederland en België

duurzaam erfgoed

overnachten in prachtig duurzaam erfgoed

overnachten in prachtig duurzaam erfgoed

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page