top of page
stuur een bericht voor informatie
Gemiddeld is 50 tot 65% van het energieverbruik voor verwarmen. Besparen begint met goede isolatie. Een warmtepomp of warmtenet verwarmt duurzaam. Ook all-electric verwarming, een hybride systeem met CV ketel voor hele koude dagen of een houtkachel met duurzaam hout kan passend zijn.

duurzaam verwarmen

Het verwarmen van tapwater is gemiddeld 15 tot 25% van het energieverbruik tijdens een verblijf. Een duurzame manier van verwarmen is een zonneboiler. Ook kan de  warmtepomp of andere duurzame warmtebron gebruikt worden.

duurzaam verwarmd water

​Tijdens een verblijf is gemiddeld 20-25% van je energieverbruik voor elektriciteit.  Wat is nu duurzamer dan direct je eigen stroom? Zoals zonnepanelen of windturbine bij je ECO logies. Ook een postcoderoos of stroom van een kleine lokale energiecoöperatie is passend.

eigen lokale stroom

Duurzame gebouwen zijn zeer goed geïsoleerd en hebben vaak triple glas, warmteterugwinning en CO2 gestuurde ventilatie. Tot wel 35% van het warmteverlies is door ventilatie en douche water. In een passiefhuis is zelfs de warmte van de zon vaak voldoende.

minimaal warmteverlies

Ook waterbesparing en regenwater recycling bespaart energie. Regenwater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet. Regenwaterinfiltratie of een eigen waterzuivering kan ook helpen tegen de toenemende droogte in Nederland en België. 

waterbesparing

Bij ecologisch bouwen wordt de natuurlijke omgeving zo min mogelijk aangetast. Vaak worden er duurzame materialen toegepast. Ook circulair bouwen is groen, dit betekent dat gebouwen of materialen zijn hergebruikt of in de toekomst kunnen worden hergebruikt.

groen bouwen

Een ECO logies heeft (h)eerlijk eten en drinken. Bijvoorbeeld voor ontbijt, koffie, thee of wijn. Hiervoor kunnen producten uit de regio of eigen tuin gebruikt worden of biologische en ecologische producten. Ook fairtrade, vegetarisch en veganistisch is passend.

eerlijk en lokaal eten

Een ECO logies heeft een duurzaam interieur. Bijvoorbeeld door het gebruiken van ecologisch linnengoed. Ook hergebruikte meubels of nieuwe meubels gemaakt van circulaire materialen. Het gebruik van duurzame natuurlijke materialen kan ook passend zijn.

duurzaam interieur

Een ECO logies streeft naar minder afval. Bijvoorbeeld door geen kleine of juist natuurlijk afbreekbare verpakkingen te gebruiken. Een hele korte keten is het composteren op eigen erf. Een ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan, dit verschilt per gemeente.

minder afval

Voor de meeste schoonmaakklussen zijn er goede ecologische schoonmaakmiddelen beschikbaar. De keuze is reuze. Een ECO logies gebruikt dan ook zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen.

eco schoonmaak

Hoe duurzaam jouw mobiliteit is bepaal je zelf, maar een ECO logies kan hier wel bij helpen met een laadpaal voor je elektrische auto. Ook een goede OV verbinding of breng- en haalservice van een station maakt het verschil.

duurzame mobiliteit

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale economie. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

betrokken en gastvrij

In 2006 is de Hamshorst ecologisch ontworpen met als doel energie en CO2 neutraal te zijn. De woning is grotendeels van hout gebouwd en is, ook naar huidige normen, zeer goed geïsoleerd. De zonnepanelen op het dak zorgen voor de eigen elektriciteit. Het kraanwater wordt verwarmd met een zonneboiler. De woning wordt verwarmd met een houtkachel, met hout uit het omliggende bos. Als back-up is er een CV-ketel, je kunt kiezen hoe je kamer wordt verwarmd tijdens je verblijf.


Idelet en Arie scheiden het afval in pmd, gft en restafval. De overgebleven etensresten gaan naar de kippen of de hond. De meeste meubels zijn hergebruikt. Voor het ontbijt krijg je lokaal brood, zelfgemaakte jams en kaas en vleeswaren van biologische boerderijen uit de buurt.


Het water uit de 300 jaar oude waterput wordt gebruikt voor toiletten, wasmachine en de tuin. Idelet en Arie kunnen je van en naar het station of een wandelroute brengen. Ook is er een laadpaal voor je elektrische auto.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

INSPIRATIE BLOG

B&B de Hamshorst

VIDEO

duurzaam en

energieneutraal

overnachten

in eigen land

B&B de Hamshorst

LOCATIE

toon locatie

VIDEO

Op het erf vind je een houtgestookte Finse sauna met uitzicht over de glooiende akkers. Vanaf het erf kun je allerlei vogels spotten, maar ook hazen, konijnen, reeën en vossen. Het natuurgebied Boerskotten is een prachtig coulissenlandschap met veel bos, houtwallen en akkers met kruiden en wilde bloemen. Dit natuurgebied is van Natuurmonumenten. De Hamshorst ligt aan een zandpad, met twintig minuten lopen ben je in de natuurgebieden de Snippert, het Haagse bos, het Smuddebos en de Duivelshof. Je hebt hier in de ‘schatkamer van Twente’ veel wandel en fietsroutes over oude postkoetswegen en kerkepaden. Steden als Oldenzaal, Hengelo en Enschede liggen op fietsafstand.

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden

In stilte natuurlijk genieten!

De Hamshorst ligt midden in natuurgebied de Boerskotten. In dit stiltegebied heb je het gevoel dat je ver weg bent van de bewoonde wereld. De Hamshorst is een houten landhuis met Scandinavische sfeer. Je hebt vrij uitzicht op landerijen en bossen, rondom is er op 800 meter geen andere woning.


Bijzonder is dat je de B&B nooit deelt met andere gasten. Als je met meer personen komt dan kun je één of twee extra kamers huren. De eerste kamer heeft een balkon op het westen, een tweepersoonsbed, zitje en een badkamer met jacuzzi en inloopdouche. De tweede kamer heeft een balkon op het oosten en heeft extra lange boxspring bedden voor twee personen. Deze kamer heeft een badkamer met een ligbad en een massagedouche.


Je kunt ook overnachten in de hut naast de B&B. De hut wordt verwarmd met een houtkachel en op het zoldertje zijn er drie bedden. Idelet en Arie maken een uitgebreid ontbijt voor je klaar. Ook kun je aanschuiven voor een heerlijk diner. Idelet en Arie koken met streekproducten.

De Lutte, Losser, Twente, Overijssel, Nederland

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

stuur een bericht voor informatie

max 8 personen, 3 kamers, 1 hut

vanaf €320 per twee nachten

verhuur per nacht, minimaal 2 nachten

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

bed & breakfast, landhuis, hut

B&B de Hamshorst

ᐊᐊ gevonden

125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

BEKIJK OOK

Het Haerman

De Lutte, Twente

1

1

1

Paviljoen Esch

Aalten, Achterhoek

1

1

1

Hospitaliteit

Enschede, Twente

1

1

1

Groene Huis Twente

Markelo, Twente

1

1

1

SELECTIES

houten woningen en lodges

verblijf in een biobased houten huis of lodge

verblijf in een biobased houten huis of lodge

eco b&b's

de mooiste en duurzaamste eco b&b’s van Nederland en België

de mooiste en duurzaamste eco b&b’s van Nederland en België

stijlvolle eco architectuur

stijlvolle architectuur met een duurzaam signatuur

stijlvolle architectuur met een duurzaam signatuur

duurzame doeners

van eco pioniers tot inspirerende duurzame doeners

van eco pioniers tot inspirerende duurzame doeners

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page