top of page
stuur een bericht voor informatie
Gemiddeld is 50 tot 65% van het energieverbruik voor verwarmen. Besparen begint met goede isolatie. Een warmtepomp of warmtenet verwarmt duurzaam. Ook all-electric verwarming, een hybride systeem met CV ketel voor hele koude dagen of een houtkachel met duurzaam hout kan passend zijn.

duurzaam verwarmen

Het verwarmen van tapwater is gemiddeld 15 tot 25% van het energieverbruik tijdens een verblijf. Een duurzame manier van verwarmen is een zonneboiler. Ook kan de  warmtepomp of andere duurzame warmtebron gebruikt worden.

duurzaam verwarmd water

​Tijdens een verblijf is gemiddeld 20-25% van je energieverbruik voor elektriciteit.  Wat is nu duurzamer dan direct je eigen stroom? Zoals zonnepanelen of windturbine bij je ECO logies. Ook een postcoderoos of stroom van een kleine lokale energiecoöperatie is passend.

eigen lokale stroom

Duurzame gebouwen zijn zeer goed geïsoleerd en hebben vaak triple glas, warmteterugwinning en CO2 gestuurde ventilatie. Tot wel 35% van het warmteverlies is door ventilatie en douche water. In een passiefhuis is zelfs de warmte van de zon vaak voldoende.

minimaal warmteverlies

Ook waterbesparing en regenwater recycling bespaart energie. Regenwater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet. Regenwaterinfiltratie of een eigen waterzuivering kan ook helpen tegen de toenemende droogte in Nederland en België. 

waterbesparing

Bij ecologisch bouwen wordt de natuurlijke omgeving zo min mogelijk aangetast. Vaak worden er duurzame materialen toegepast. Ook circulair bouwen is groen, dit betekent dat gebouwen of materialen zijn hergebruikt of in de toekomst kunnen worden hergebruikt.

groen bouwen

Een ECO logies heeft (h)eerlijk eten en drinken. Bijvoorbeeld voor ontbijt, koffie, thee of wijn. Hiervoor kunnen producten uit de regio of eigen tuin gebruikt worden of biologische en ecologische producten. Ook fairtrade, vegetarisch en veganistisch is passend.

eerlijk en lokaal eten

Een ECO logies heeft een duurzaam interieur. Bijvoorbeeld door het gebruiken van ecologisch linnengoed. Ook hergebruikte meubels of nieuwe meubels gemaakt van circulaire materialen. Het gebruik van duurzame natuurlijke materialen kan ook passend zijn.

duurzaam interieur

Een ECO logies streeft naar minder afval. Bijvoorbeeld door geen kleine of juist natuurlijk afbreekbare verpakkingen te gebruiken. Een hele korte keten is het composteren op eigen erf. Een ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan, dit verschilt per gemeente.

minder afval

Voor de meeste schoonmaakklussen zijn er goede ecologische schoonmaakmiddelen beschikbaar. De keuze is reuze. Een ECO logies gebruikt dan ook zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen.

eco schoonmaak

Hoe duurzaam jouw mobiliteit is bepaal je zelf, maar een ECO logies kan hier wel bij helpen met een laadpaal voor je elektrische auto. Ook een goede OV verbinding of breng- en haalservice van een station maakt het verschil.

duurzame mobiliteit

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale economie. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

betrokken en gastvrij

Boven de grond is het paviljoen volledig van hout met nergens een stalen balk. Als één van de eerste woningen in Nederland heeft Paviljoen Esch een kelder en vloer van duurzaam cementloos beton, met een tot 80% lagere CO2-uitstoot. Voor het beton zijn circulaire isolatieplaten gebruikt, van onder een ijsbaan. De constructie is van Duits massief vurenhout, de CLT panelen zijn in een fabriek verlijmd en op maat gezaagd. De wanden worden geïsoleerd met houtvezels. De kozijnen, gevelplanken en de pergola zijn van ongeschilderd duurzaam fraké hout.


Door zeer goede isolatie, triple glas en een hoge luchtdichtheid gaat er minimaal warmte verloren. Voor de douches wordt warmte uit het douchewater teruggewonnen. De pergola geeft in de zomer  schaduw, maar laat in de winter juist zon door. Met de plafondventilatoren en ventilatieluiken kun je zomers het paviljoen koelen.


De zonnepanelen op het dak zorgen voor eigen stroom. Het paviljoen wordt verwarmd met een warmtepomp. Ook komt er een laadpaal. Het regenwater wordt opgevangen in een grote tank en hergebruikt voor toiletten, wasmachine en tuin. Op de vloer komt duurzaam marmoleum en voor het interieur zijn mooie circulaire eyecatchers verzameld.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

beschikbaarheid

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

Benieuwd hoe Paviljoen Esch werkelijkheid wordt? Lees ons bouwblog, we delen graag onze ervaring met het bouwen van een eco-huis!

INSPIRATIE BLOG

Paviljoen Esch

VIDEO

duurzaam en

energieneutraal

overnachten

in eigen land

Paviljoen Esch

LOCATIE

toon locatie

VIDEO

Paviljoen Esch ligt in het prachtige Nationaal Landschap Winterswijk, maar je bent ook zo op de Markt in Aalten. De Koningsweg is een voor Aaltenaren zeer bekende plek waar veel gewandeld en gefietst wordt. Een plek met super veel ruimte om huis. Het gezellige esdorp Aalten is rijk aan cultuurhistorisch erfgoed en heeft een mooie oude markt met diverse cafeetjes, bistro’s en restaurantjes. De voormalige heerlijkheid en het piepkleine vestingstadje Bredevoort ligt op drie kilometer vanaf het paviljoen, een prachtige wandeling door het mooie buitengebied. Bredevoort wordt ook wel boekenstad genoemd vanwege de antiquariaten en tweedehands boekwinkels.

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden

Volg de bouw van een eco paviljoen!

Paviljoen Esch wordt een stijlvol eco vakantiehuis aan een eeuwenoud zandpad op een weelderige es. In de linkervleugel van het paviljoen kun je met een paar traptreden omhoog naar de bel-etage of naar beneden naar het souterrain. Waar de linkervleugel als een ingewikkelde puzzel in elkaar zit, is de rechtervleugel juist één ruimte met een hoge living van bijna vier meter hoog.


In de gang van de bel-etage zit een grote nis waar je je even kunt terugtrekken om een boek te lezen, een goed gesprek te voeren of gewoon dromerig naar buiten kijken. Op de bel-etage is ook de grote badkamer en de master bedroom met balkon. 's Ochtends even heerlijk naar buiten om het zonnetje welkom te heten.


Er valt een zee van licht in het souterrain met twee ruime slaapkamers, een kleine badkamer en bijkeuken. In de grote slaapkamer komt een nis met daarin een opklapbaar stapelbed. Zo kan deze kamer in een handomdraai veranderd worden van een ruime tweepersoonskamer naar een slimme vierpersoonskamer.

Aalten, Achterhoek, Gelderland, Nederland

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

stuur een bericht voor informatie
beschikbaarheid

max 8 personen

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

vakantiewoning, familiehuis, ecolodge

Paviljoen Esch

ᐊᐊ gevonden

125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

BEKIJK OOK

B&B de Hamshorst

De Lutte, Twente

1

1

1

Landgoed Moerslag

Sint Geertruid, Limburg

1

1

1

Groene Huis Twente

Markelo, Twente

1

1

1

Natuurlodges De Vier Eiken

Wapserveen, Drenthe

1

1

1

Schuur Driehoekshoeve

Kasterlee, Antwerpen

1

1

1

Yn 't Dún

Vlieland, Waddeneilanden

1

1

1

SELECTIES

houten woningen en lodges

verblijf in een biobased houten huis of lodge

verblijf in een biobased houten huis of lodge

eco cabins & tiny houses

duurzaam overnachten in een eco lodge, cabin of tiny house

duurzaam overnachten in een eco lodge, cabin of tiny house

eco natuurhuisjes

heerlijke landelijke eco vakantiehuisjes in de natuur

heerlijke landelijke eco vakantiehuisjes in de natuur

stijlvolle eco architectuur

stijlvolle architectuur met een duurzaam signatuur

stijlvolle architectuur met een duurzaam signatuur

duurzame doeners

van eco pioniers tot inspirerende duurzame doeners

van eco pioniers tot inspirerende duurzame doeners

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page