top of page
stuur een bericht voor informatie
Gemiddeld is 50 tot 65% van het energieverbruik voor verwarmen. Besparen begint met goede isolatie. Een warmtepomp of warmtenet verwarmt duurzaam. Ook all-electric verwarming, een hybride systeem met CV ketel voor hele koude dagen of een houtkachel met duurzaam hout kan passend zijn.

duurzaam verwarmen

Het verwarmen van tapwater is gemiddeld 15 tot 25% van het energieverbruik tijdens een verblijf. Een duurzame manier van verwarmen is een zonneboiler. Ook kan de  warmtepomp of andere duurzame warmtebron gebruikt worden.

duurzaam verwarmd water

​Tijdens een verblijf is gemiddeld 20-25% van je energieverbruik voor elektriciteit.  Wat is nu duurzamer dan direct je eigen stroom? Zoals zonnepanelen of windturbine bij je ECO logies. Ook een postcoderoos of stroom van een kleine lokale energiecoöperatie is passend.

eigen lokale stroom

Duurzame gebouwen zijn zeer goed geïsoleerd en hebben vaak triple glas, warmteterugwinning en CO2 gestuurde ventilatie. Tot wel 35% van het warmteverlies is door ventilatie en douche water. In een passiefhuis is zelfs de warmte van de zon vaak voldoende.

minimaal warmteverlies

Ook waterbesparing en regenwater recycling bespaart energie. Regenwater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet. Regenwaterinfiltratie of een eigen waterzuivering kan ook helpen tegen de toenemende droogte in Nederland en België. 

waterbesparing

Bij ecologisch bouwen wordt de natuurlijke omgeving zo min mogelijk aangetast. Vaak worden er duurzame materialen toegepast. Ook circulair bouwen is groen, dit betekent dat gebouwen of materialen zijn hergebruikt of in de toekomst kunnen worden hergebruikt.

groen bouwen

Een ECO logies heeft een duurzaam interieur. Bijvoorbeeld door het gebruiken van ecologisch linnengoed. Ook hergebruikte meubels of nieuwe meubels gemaakt van circulaire materialen. Het gebruik van duurzame natuurlijke materialen kan ook passend zijn.

duurzaam interieur

Een ECO logies streeft naar minder afval. Bijvoorbeeld door geen kleine of juist natuurlijk afbreekbare verpakkingen te gebruiken. Een hele korte keten is het composteren op eigen erf. Een ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan, dit verschilt per gemeente.

minder afval

Voor de meeste schoonmaakklussen zijn er goede ecologische schoonmaakmiddelen beschikbaar. De keuze is reuze. Een ECO logies gebruikt dan ook zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen.

eco schoonmaak

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale economie. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

betrokken en gastvrij

Pieter en Eline willen de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden. De vakantiewoning is gebouwd als houtskeletbouw en zeer goed geïsoleerd met triple glas en isolatie van gerecycled papier en vermalen oude jeansbroeken. Van binnen is de woning afgewerkt met gerecycleerde kurk en leempleister. Er zijn ecologische lijmen gebruikt.


De ventilatie is CO2 gestuurd en er wordt warmteterugwinning toegepast. Limonadefabriek Flora wordt verwarmd met een grondwarmtepomp. Op het dak liggen zonnepanelen, en voor ‘s avonds is er groene stroom. De Limonadefabriek Flora is energieneutraal.


Het regenwater wordt opgevangen en wordt gebruikt voor de toiletten en wasmachine. Voor de parkeerplaats en paden zijn waterdoorlatende klinkers gebruikt. Het interieur bestaat voornamelijk uit hergebruikte meubels, het keukenmateriaal is eerder gebruikt in de horeca. De matrassen zijn van natuurlatex, het bedlinnen heeft een bio- en fairtradelabel en de bedden zijn lokaal gemaakt van duurzaam steigerhout.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

INSPIRATIE BLOG

Limonadefabriek Flora

VIDEO

duurzaam en

energieneutraal

overnachten

in eigen land

Limonadefabriek Flora

LOCATIE

toon locatie

VIDEO

Het dorpje Overmere ligt tussen uitgestrekte velden met tal van beekjes en riviertjes. Met tien minuten fietsen ben je bij het Donkmeer, een natuurreservaat met veel bos, waterplassen en één van de grootste meren van Vlaanderen. Op het meer kun je met een bootje varen. Met twintig minuten fietsen ben je bij het beschermd natuurgebied 'Kalkense Meersen', een oase van rust en een must voor vogelliefhebbers en iedereen die van natuur houdt. In Rivierpark de Schelde kun je over de dijk langs de rivier fietsen. Ook kun je prachtig wandelen in de omgeving, op één kilometer van de vakantiewoning loopt een wandelroute. Eline en Pieter vertellen je graag welke restaurantjes in de buurt de lekkerste veggie- en bio-gerechten op de kaart hebben staan.

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden

Een natuurlijk familiehuis met mooie boomgaard

Meer dan 100 jaar geleden begon een lokale bakker in de achtertuin limonade te maken. De Flora-limonade was bekend van de flesjes met een glazen knikker. Op de plaats van het oude fabriekje hebben Pieter en Eline een duurzaam houten vakantiewoning voor twaalf personen gebouwd. Verschillende oude apparaten, kratjes, flesjes en reclameborden van Limonadefabriek Flora zijn bewaard gebleven en staan in de vakantiewoning en in de tuin.


Dit familiehuis heeft vijf slaapkamers, elk met eigen douche en toilet. Ook zijn er beneden nog twee aparte toiletten. De benedenverdieping is rolstoeltoegankelijk, hier is één slaapkamer. Verder is er een ruime living met zithoek, keuken en ontbijttafel. Ook is er een aparte eetkamer die ook als vergaderruimte kan worden gebruikt.


Buiten is een ruime afgesloten tuin met een mooie boomgaard met een indrukwekkende walnotenboom en verschillende appel-, peer- en pruimenbomen. Je vindt hier veel schaduwplekken en relaxte hangmatten. Pieter en Eline onderhouden de tuin op een ecologische manier voor meer biodiversiteit.

Overmere, Oost-Vlaanderen, België

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

stuur een bericht voor informatie

max 12 personen

vanaf €750 voor een midweek

verhuur per (lang) weekend / midweek / week

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

vakantiewoning, vergaderlocatie

Limonadefabriek Flora

ᐊᐊ gevonden

125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

BEKIJK OOK

Schuur Driehoekshoeve

Kasterlee, Antwerpen

1

1

1

De Grote Linde

Oostkamp, West-Vlaanderen

1

1

1

De Zilveren Maan

Neeroeteren, Limburg

1

1

1

SELECTIES

houten woningen en lodges

verblijf in een biobased houten huis of lodge

verblijf in een biobased houten huis of lodge

groene familiehuizen

duurzaam overnachten in een ruim en heerlijk familiehuis

duurzaam overnachten in een ruim en heerlijk familiehuis

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page