top of page
stuur een bericht voor informatie
Gemiddeld is 50 tot 65% van het energieverbruik voor verwarmen. Besparen begint met goede isolatie. Een warmtepomp of warmtenet verwarmt duurzaam. Ook all-electric verwarming, een hybride systeem met CV ketel voor hele koude dagen of een houtkachel met duurzaam hout kan passend zijn.

duurzaam verwarmen

Het verwarmen van tapwater is gemiddeld 15 tot 25% van het energieverbruik tijdens een verblijf. Een duurzame manier van verwarmen is een zonneboiler. Ook kan de  warmtepomp of andere duurzame warmtebron gebruikt worden.

duurzaam verwarmd water

​Tijdens een verblijf is gemiddeld 20-25% van je energieverbruik voor elektriciteit.  Wat is nu duurzamer dan direct je eigen stroom? Zoals zonnepanelen of windturbine bij je ECO logies. Ook een postcoderoos of stroom van een kleine lokale energiecoöperatie is passend.

eigen lokale stroom

Ook waterbesparing en regenwater recycling bespaart energie. Regenwater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet. Regenwaterinfiltratie of een eigen waterzuivering kan ook helpen tegen de toenemende droogte in Nederland en België. 

waterbesparing

Een ECO logies heeft (h)eerlijk eten en drinken. Bijvoorbeeld voor ontbijt, koffie, thee of wijn. Hiervoor kunnen producten uit de regio of eigen tuin gebruikt worden of biologische en ecologische producten. Ook fairtrade, vegetarisch en veganistisch is passend.

eerlijk en lokaal eten

Een ECO logies heeft een duurzaam interieur. Bijvoorbeeld door het gebruiken van ecologisch linnengoed. Ook hergebruikte meubels of nieuwe meubels gemaakt van circulaire materialen. Het gebruik van duurzame natuurlijke materialen kan ook passend zijn.

duurzaam interieur

Een ECO logies streeft naar minder afval. Bijvoorbeeld door geen kleine of juist natuurlijk afbreekbare verpakkingen te gebruiken. Een hele korte keten is het composteren op eigen erf. Een ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan, dit verschilt per gemeente.

minder afval

Voor de meeste schoonmaakklussen zijn er goede ecologische schoonmaakmiddelen beschikbaar. De keuze is reuze. Een ECO logies gebruikt dan ook zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen.

eco schoonmaak

Hoe duurzaam jouw mobiliteit is bepaal je zelf, maar een ECO logies kan hier wel bij helpen met een laadpaal voor je elektrische auto. Ook een goede OV verbinding of breng- en haalservice van een station maakt het verschil.

duurzame mobiliteit

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale economie. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

betrokken en gastvrij

Peter heeft de woning geïsoleerd met vloerisolatie en hoog isolerend glas. Op het dak van de woning liggen 22 zonnepanelen, waarvan acht thermische panelen die de warmtebron zijn van de warmtepomp. De voormalige schuur is geïsoleerd met natuurlijke materialen zoals vlas en wol en oude spijkerbroeken en op het dak sedum. Hier zijn twee infraroodpanelen. Peter heeft bewust gekozen voor panelen die in Nederland en Europa zijn gemaakt. De woning is energiepositief, bovendien heeft Peter een aandeel in een lokale windmolen. Hierdoor wekt hij drie keer meer energie op dan hij verbruikt. Er is een laadpaal voor je elektrische auto.


Peter gebruikt ecologische schoonmaakmiddelen en het afval wordt zoveel mogelijk gescheiden. In de B&B zijn veel meubels hergebruikt en alle apparaten zijn energiezuinig. De melkproducten zijn van zorgboerderij de Noorderhoeve. Deze  biodynamische boer gebruikt 30% van z’n land voor weidevogelbescherming. Het graan voor het brood wordt gemalen door een traditionele windmolen.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

INSPIRATIE BLOG

Organic B&B

VIDEO

duurzaam en

energieneutraal

overnachten

in eigen land

Organic B&B

LOCATIE

toon locatie

VIDEO

Je bent hier in het mooie kustgebied van Noord-Holland. Organic B&B ligt aan de rand van Heiloo, met twintig minuten fietsen sta je op het strand van Egmond. Niet alleen de zee, strand en duinen zijn dichtbij, met twintig minuten fietsen ben je ook in het historische stadje Alkmaar met op vrijdag de kaasmarkt. Maar ook Heiloo met de oude kerk is een bezoekje waard. In het voorjaar kun je prachtig langs de bollenvelden fietsen en wandelen. Ook zijn er meerdere kloosters en landgoederen in de buurt. Met de trein ben je in een half uurtje in Hoorn, Enkhuizen maar ook in Amsterdam.

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden

Energiepositief, biologisch en vegetarisch!

Peter is een idealist die graag wil bijdragen aan een betere wereld en zet zich in voor natuur en energietransitie. Hij heeft zijn veertig jaar oude woning en B&B zo duurzaam mogelijk verbouwd. Nadat hij klaar was is de woning genomineerd voor de titel ‘Duurzaamste Huis van Nederland’. De opbrengst van Organic B&B gaat naar natuurherstel.


Peter heeft in zijn energiepositieve woning zijn biologisch vegetarisch B&B, met een kamer voor twee personen op de eerste verdieping. Deze blauwe kamer is kleurrijk ingericht met vintage meubels en duurzaam bedlinnen. De blauwe duurzame verf is door verfmolen de Kat in de Zaanse Schans gemalen. Via de gang kom je in de gastenbadkamer. Het ontbijt wordt geserveerd in de keuken,  je krijgt een uitgebreid, biologisch en veelal lokaal ontbijt.


Peter heeft de schuur duurzaam verbouwd tot een appartement, met een eigen badkamer en keuken. In dit kleine huisje kun je prima verblijven met z’n tweetjes of met een gezin met twee kinderen.

Heiloo, Kennemerland, Noord-Holland, Nederland

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

stuur een bericht voor informatie

max 6 personen, 1 kamer en 1 app

vanaf €115 per 2 nachten

verhuur per nacht, minimaal 2 nachten

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

bed & breakfast, appartement

Organic B&B

ᐊᐊ gevonden

125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

BEKIJK OOK

Het Vinkenest

Nijverdal, Overijssel

1

1

1

Perruque

Koudum, Fryslân

1

1

1

SELECTIES

eco b&b's

de mooiste en duurzaamste eco b&b’s van Nederland en België

de mooiste en duurzaamste eco b&b’s van Nederland en België

duurzame doeners

van eco pioniers tot inspirerende duurzame doeners

van eco pioniers tot inspirerende duurzame doeners

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page