top of page
stuur een bericht voor informatie
Gemiddeld is 50 tot 65% van het energieverbruik voor verwarmen. Besparen begint met goede isolatie. Een warmtepomp of warmtenet verwarmt duurzaam. Ook all-electric verwarming, een hybride systeem met CV ketel voor hele koude dagen of een houtkachel met duurzaam hout kan passend zijn.

duurzaam verwarmen

Het verwarmen van tapwater is gemiddeld 15 tot 25% van het energieverbruik tijdens een verblijf. Een duurzame manier van verwarmen is een zonneboiler. Ook kan de  warmtepomp of andere duurzame warmtebron gebruikt worden.

duurzaam verwarmd water

​Tijdens een verblijf is gemiddeld 20-25% van je energieverbruik voor elektriciteit.  Wat is nu duurzamer dan direct je eigen stroom? Zoals zonnepanelen of windturbine bij je ECO logies. Ook een postcoderoos of stroom van een kleine lokale energiecoöperatie is passend.

eigen lokale stroom

Duurzame gebouwen zijn zeer goed geïsoleerd en hebben vaak triple glas, warmteterugwinning en CO2 gestuurde ventilatie. Tot wel 35% van het warmteverlies is door ventilatie en douche water. In een passiefhuis is zelfs de warmte van de zon vaak voldoende.

minimaal warmteverlies

Ook waterbesparing en regenwater recycling bespaart energie. Regenwater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet. Regenwaterinfiltratie of een eigen waterzuivering kan ook helpen tegen de toenemende droogte in Nederland en België. 

waterbesparing

Bij ecologisch bouwen wordt de natuurlijke omgeving zo min mogelijk aangetast. Vaak worden er duurzame materialen toegepast. Ook circulair bouwen is groen, dit betekent dat gebouwen of materialen zijn hergebruikt of in de toekomst kunnen worden hergebruikt.

groen bouwen

Een ECO logies heeft (h)eerlijk eten en drinken. Bijvoorbeeld voor ontbijt, koffie, thee of wijn. Hiervoor kunnen producten uit de regio of eigen tuin gebruikt worden of biologische en ecologische producten. Ook fairtrade, vegetarisch en veganistisch is passend.

eerlijk en lokaal eten

Een ECO logies heeft een duurzaam interieur. Bijvoorbeeld door het gebruiken van ecologisch linnengoed. Ook hergebruikte meubels of nieuwe meubels gemaakt van circulaire materialen. Het gebruik van duurzame natuurlijke materialen kan ook passend zijn.

duurzaam interieur

Een ECO logies streeft naar minder afval. Bijvoorbeeld door geen kleine of juist natuurlijk afbreekbare verpakkingen te gebruiken. Een hele korte keten is het composteren op eigen erf. Een ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan, dit verschilt per gemeente.

minder afval

Voor de meeste schoonmaakklussen zijn er goede ecologische schoonmaakmiddelen beschikbaar. De keuze is reuze. Een ECO logies gebruikt dan ook zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen.

eco schoonmaak

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale economie. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

betrokken en gastvrij

Nathalie en Kris zijn ruim vijf jaar bezig geweest om de oude hoeve duurzaam te verbouwen. De ervaring van Nathalie als architect kwam hier goed van pas. Nathalie en Kris hadden uitgesproken ideeën over de materialen: duurzaam geproduceerd maar ook duurzaam in het heden en in de toekomst. Zoals isolatie van houtvezels en platen van gerecycled gips.


Nathalie en Kris kozen voor off grid, een warmtekrachtkoppeling systeem levert warmte en elektriciteit en werkt op het relatief schone propaangas. Warmte wordt opgeslagen in grote vaten en elektriciteit in een batterijsysteem. Daarnaast liggen er nog zonnepanelen op het dak.


Het afvalwater wordt op eigen erf gezuiverd, in een grote ondergrondse tank. Ook is er een natuurlijke zwemvijver, door het water te laten stromen door riet en lavakorrels blijft het water schoon. Nathalie verzamelt mooie oude kringloopspullen. De bedden zijn voorzien van natuurlijke donsdekens en Belgisch linnen.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

INSPIRATIE BLOG

Terre du Nord

VIDEO

duurzaam en

energieneutraal

overnachten

in eigen land

Terre du Nord

LOCATIE

toon locatie

VIDEO

Terre du Nord ligt vrij in het buitengebied, vijf minuten fietsen van het gehucht Ramskapelle in de Belgische Westhoek. Met een kwartiertje fietsen ben je aan het strand bij de badplaats Nieuwpoort, voor een frisse strandwandeling langs de zee en door de duinen. Ook in natuurdomein De Koolhofput kun je prachtig wandelen. Hier vind je het beste van twee werelden; de rust en de weidsheid van het platteland en de nabijheid van de zee. In Nieuwspoort is het monument Westfront een bezoek waard, over het boeiende verhaal van hoe de IJzervlakte onder water werd gezet tijdens de Eerste Wereldoorlog. In Ramskapelle is er ook een militaire begraafplaats uit die tijd.

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden

Waar je helemaal jezelf kan en mag zijn

Nathalie is een creatieve duizendpoot als keramist en architect. Samen met Kris heeft ze een oude hoeve uit 1910 omgebouwd tot een fijne plek om te slapen, te eten en creatief te zijn. Zoals een clay retreat in het keramiekatelier.


Er zijn vier ruime kamers, ieder met een eigen terras. De twee familiekamers hebben een tweepersoonsbed en een stijlvol stapelbed. In de living staat een kast vol boeken en spelletjes. Ook is er een gezellig vintage café. In de prachtige ontbijtruimte kijk je uit over het erf en landerijen. Het heerlijke ontbijt krijg je geserveerd op eigen keramiek, met huisgemaakte granola en vers geperst fruitsap. Ook kun je ‘s avonds aanschuiven voor de table d'hôte. Op de zolder is een grote ruimte voor yoga of je eigen workshop. Ook lunch, high tea en tapas is mogelijk. Nathalie en Kris gebruiken lokale producten en houden rekening met jouw eetvoorkeuren.


Nathalie en Kris willen inspireren hoe ze als ouders in een zorggezin bijdragen aan een meer inclusieve wereld. De warme huiselijke inrichting en onzichtbare aanpassingen helpen iedereen om zich goed te voelen.

Ramskapelle, Nieuwpoort, West-Vlaanderen, België

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

stuur een bericht voor informatie

2 - 4 personen, 4 kamers

vanaf €180 per nacht incl. ontbijt

verhuur per nacht, minimaal 2 nachten

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

bed & breakfast, chambre d'hôtes, vergaderlocatie

Terre du Nord

ᐊᐊ gevonden

125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

BEKIJK OOK

B&B De Vossenbarm

Snellegem, West-Vlaanderen

1

1

1

De Koeberg

Sint Geertruid, Limburg

1

1

1

B&B KOOON

Staden, West-Vlaanderen

1

1

1

SELECTIES

duurzaam vergaderen

de duurzaamste plekjes om te vergaderen en te overnachten

de duurzaamste plekjes om te vergaderen en te overnachten

off-grid en zelfvoorzienend

beleef off-grid met een zelfvoorzienend verblijf!

beleef off-grid met een zelfvoorzienend verblijf!

duurzaam erfgoed

overnachten in prachtig duurzaam erfgoed

overnachten in prachtig duurzaam erfgoed

duurzame doeners

van eco pioniers tot inspirerende duurzame doeners

van eco pioniers tot inspirerende duurzame doeners

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page