top of page
stuur een bericht voor informatie
Gemiddeld is 50 tot 65% van het energieverbruik voor verwarmen. Besparen begint met goede isolatie. Een warmtepomp of warmtenet verwarmt duurzaam. Ook all-electric verwarming, een hybride systeem met CV ketel voor hele koude dagen of een houtkachel met duurzaam hout kan passend zijn.

duurzaam verwarmen

Het verwarmen van tapwater is gemiddeld 15 tot 25% van het energieverbruik tijdens een verblijf. Een duurzame manier van verwarmen is een zonneboiler. Ook kan de  warmtepomp of andere duurzame warmtebron gebruikt worden.

duurzaam verwarmd water

​Tijdens een verblijf is gemiddeld 20-25% van je energieverbruik voor elektriciteit.  Wat is nu duurzamer dan direct je eigen stroom? Zoals zonnepanelen of windturbine bij je ECO logies. Ook een postcoderoos of stroom van een kleine lokale energiecoöperatie is passend.

eigen lokale stroom

Duurzame gebouwen zijn zeer goed geïsoleerd en hebben vaak triple glas, warmteterugwinning en CO2 gestuurde ventilatie. Tot wel 35% van het warmteverlies is door ventilatie en douche water. In een passiefhuis is zelfs de warmte van de zon vaak voldoende.

minimaal warmteverlies

Ook waterbesparing en regenwater recycling bespaart energie. Regenwater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet. Regenwaterinfiltratie of een eigen waterzuivering kan ook helpen tegen de toenemende droogte in Nederland en België. 

waterbesparing

Bij ecologisch bouwen wordt de natuurlijke omgeving zo min mogelijk aangetast. Vaak worden er duurzame materialen toegepast. Ook circulair bouwen is groen, dit betekent dat gebouwen of materialen zijn hergebruikt of in de toekomst kunnen worden hergebruikt.

groen bouwen

Een ECO logies streeft naar minder afval. Bijvoorbeeld door geen kleine of juist natuurlijk afbreekbare verpakkingen te gebruiken. Een hele korte keten is het composteren op eigen erf. Een ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan, dit verschilt per gemeente.

minder afval

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale economie. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

betrokken en gastvrij

Het Zonnehuus is gebouwd als houtskeletbouw en is in 2010 drie keer beter geïsoleerd dan dat toen gebruikelijk was. Het glas van de grote glazen pui bestaat uit triple glas. Hierdoor is er weinig warmteverlies in het Zonnehuus, in de zomer lekker koel en in de winter erg aangenaam. De woning wordt verwarmd met een efficiënte pelletkachel. Het water wordt verwarmd met een zonneboiler. De zonnepanelen op het dak van de boerderij zorgen voor de eigen elektriciteit.


Het Zonnehuus wordt automatisch CO2 gestuurd geventileerd, waardoor er altijd frisse lucht is maar geen onnodige warmte verloren gaat. Tijdens het douchen wordt de warmte teruggewonnen, zodat er minder warmte verloren gaat. Ook zijn alle kranen en de douches waterbesparend. Alle apparatuur is voorzien van een A++ label en van led verlichting. De gehele keuken is van FSC hout met een duurzaam granieten blad. Het afval wordt gescheiden.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

INSPIRATIE BLOG

Zonnehuus

VIDEO

duurzaam en

energieneutraal

overnachten

in eigen land

Zonnehuus

LOCATIE

toon locatie

VIDEO

Het Zonnehuus ligt in het prachtige Vechtdal. Je kunt hier eindeloos wandelen in de bossen. Een aanrader is een wandeling door de zandverstuiving ‘de Sahara’ in de bossen van Ommen. Maar ook prachtig zijn de vele vennetjes en heidevelden en schaapskudde op de Lemelerberg of de Holterberg. In Ommen en Dedemsvaart vind je veel gezellige terrasjes en restaurantjes. Ommen is een oud Hanzestadje aan de oever van de Overijsselse Vecht. Hier heb je rondvaarttochten, kano-, boten-, en waterfietsverhuur. Ook Beerze met haar mooie Oud-Saksische boerderijen en kasteel Eerde is een bezoek waard.

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden

Het uitzicht is er één uit duizenden!

Het uitzicht is er één uit duizenden! Vanaf het zonnige terras heb je een weids uitzicht over de polder met het fascinerende beeld van draaiende windmolens. Het geeft rust met verder niets dat je afleidt. Met een beetje geluk zie je ‘s ochtends of ‘s avonds de reeën voorbij lopen! Het Zonnehuus doet iets met je.


Deze leuke vakantiewoning voor twee personen heeft een verrassende ruime living met zithoek, eettafel en complete keuken. In de slaapkamer is een heerlijk comfortabel bed met pocketvering matras voor een ongestoorde nachtrust. Vakantiewoning Zonnehuus is een duurzame pioniersproject. Met hulp van de provincie is het huis al in 2010 gebouwd als een voorbeeld woning, om te laten zien dat duurzaamheid en comfort goed samengaan.

Stegeren, Ommen, Overijssel, Nederland

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

stuur een bericht voor informatie

max 2 personen

vanaf €205 voor een weekend

Verhuur per lang weekend / midweek / week

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

vakantiewoning, cosy cabin

Zonnehuus

ᐊᐊ gevonden

125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

BEKIJK OOK

De Blauwe Stal

Sluis, Zeeuws-Vlaanderen

1

1

1

't Natuurlijk Huus

Raalte, Overijssel

1

1

1

SELECTIES

eco cabins & tiny houses

duurzaam overnachten in een eco lodge, cabin of tiny house

duurzaam overnachten in een eco lodge, cabin of tiny house

eco natuurhuisjes

heerlijke landelijke eco vakantiehuisjes in de natuur

heerlijke landelijke eco vakantiehuisjes in de natuur

duurzame doeners

van eco pioniers tot inspirerende duurzame doeners

van eco pioniers tot inspirerende duurzame doeners

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page