We zijn op weg naar B&B Klein Vreugderijk in het natuurgebied de Vreugderijkerwaard. De mooie Zalkerdijk ligt vlakbij de prachtige uiterwaarden van de IJssel. De B&B is in een vrijstaande oude boerenschuur en heeft met twee royale appartementen een derde leven gekregen. Dick en Jeanette hebben zoveel mogelijk materialen hergebruikt. Ze willen zorgvuldig met de aarde omgaan en zijn zich bewust van goed rentmeesterschap. We zijn benieuwd naar hun verhaal.
De appartementen zijn sfeervol en er is een grote tuin met meerdere terrassen en een natuurlijke zwemvijver.
Tip: bekijk de ECO logies selectie voor nog meer eco B&B's in België en Nederland
Hoe komen jullie op deze plek net buiten Zwolle terecht?
“Ik kom uit deze omgeving”, begint Jeanette. “Dick is van oorsprong een Rotterdammer. We komen daar nog regelmatig en ons hart gaat nog altijd sneller kloppen als we in de buurt van Rotterdam komen. Het werk heeft ons ruim twintig jaar geleden in Zwolle gebracht. Eerst woonden we in een nieuwbouwwijk.”
“Daar hadden we ook vrij uitzicht, maar je zit toch heel dicht op de buren en dat kwam toch op ons af”, vertelt Dick. “ We wandelden hier langs en zagen dat de boerderij te koop stond. Door een huizenruil hebben we dit kunnen doorzetten.”
Dat was in 2013, de woningmarkt zat toen helemaal op slot. Ons huis stond al jaren te koop, dit kun je je nu niet meer voorstellen!
“Het was een interessante stap, we waren al begin zestig. De meesten denken dan om het rustiger aan te doen. Dick heeft kunstacademie gedaan en is heel creatief en wil altijd bouwen”, aldus Jeannette. “We zagen het pensioen aankomen en dachten dat willen we niet in een nieuwbouwwoning doen”, beaamt Dick. We wilden ook na ons pensioen iets om handen hebben, gasten ontvangen, de kunst weer oppakken en workshops verzorgen. Ik ben acht jaar aan het verbouwen geweest. Eerst ons huis, toen de B&B en als laatste het atelier. De B&B draait nu vier jaar en we beginnen nu ook met workshops in het atelier.”
Ik heb altijd een voorkeur gehad voor een groot erf met schuren, zodat je de ruimte hebt om dingen aan te pakken.
Was het een bewuste keuze om circulair te bouwen?
“Ja, we vonden het erg leuk om aan de slag te gaan met wat er voorhanden is”, reageert Dick enthousiast. “Creatief te bedenken hoe iets een nieuwe functie kan krijgen. De boerderij is veertig jaar geleden verkocht aan een schapenboer. Wat nu de B&B is, was toen de veestal. In de grote schuur stonden enorme stellingen van staal en houten vloerdelen. De stalen delen zijn bijvoorbeeld gebruikt om de zonnepanelen op het dak te bevestigen. De houten vloerdelen hebben we op allerlei mogelijke manieren verzaagd en gebruikt.”
“Er kwam echt veel materiaal uit dat we konden hergebruiken”, benadrukt Jeanette. “We wilden echt circulair bouwen. Dat was het streven, die manier van denken groeit ook terwijl je bezig bent. De hele buurt weet al; als je iets kwijt wil dan moet je bij ons zijn! “Heb je hier nog belang bij?”, vroegen ze dan. Daar hebben we veel plezier van gehad.”
Uit de verkoop van schapenwol is op deze plek een handel in vloerbedekking ontstaan. De grote schuur werd gebruikt voor opslag, nu is dit een caravanstalling.
Wat betekent gastvrijheid voor jullie?
“We hebben drie jaar aan de B&B gebouwd, dan is het toch even afwachten hoe dat aanslaat en hoe ga je het gaat runnen. Maar aan belangstelling hebben we niet te klagen”, aldus Dick. “Eigenlijk maken we zelf niet zo vaak gebruik van een B&B”, zegt Jeanette. "Maar, ik vind het ontzettend leuk om een B&B te runnen. Het leukste is al die verschillende mensen die je tegenkomt. Ik geniet er van om dingen mooi te maken voor mensen, zo ook het schoonmaken, je doet dat voor de gast. Dat vind ik mooi om te doen, dat zit ook in mij".
Ons idee was eigenlijk een gastenverblijf, maar dat mocht niet van de gemeente. Zo zijn we met een B&B begonnen.
"We hebben twee appartementen, bij een dubbele wissel is het veel werk. Ik stop veel werk in het maken van een ontbijt. Ik kan mijn creativiteit hierin kwijt en krijg hier veel waardering voor. Het zou misschien minder kunnen, maar het is leuk om te doen. Overigens heb ik ook nooit bedacht hoeveel werk een B&B is. Dan vroegen mensen, ‘weet je wel waar je aan begint?’. Ik dacht dit gaan we gewoon doen en dan zien we wel!”
We zijn inmiddels zeventig, dus de vraag is wel of dat allemaal te behappen blijft in de toekomst. Door corona hadden we een tijdje wat langere verhuur. Dat was ook wel even lekker rustig
Wat betekent duurzaamheid voor jullie?
Jeanette begint: “We zijn ons heel bewust van rentmeesterschap en zorgvuldig met de aarde om gaan. Dan ben je misschien dat kleine speldenknopje in het geheel, maar wat je kunt doen dat willen we doen. Als je er eenmaal bewust mee bezig bent, dan zie je ook veel dingen waar je niet blij van wordt.”
“We kiezen niet voor de makkelijke weg”, vult Dick aan. “Alles wat we in de B&B serveren is niet voorverpakt, Jeanette bereidt het allemaal zelf. We hebben bij andere B&B’s gezien hoe het ook kan, met kuipjes boter enzo. In de tuin hebben we appels, peren, bessenstruiken frambozen en kruiden. Al het groenafval gaat naar de varkens, die zorgen voor de restverwerking."
De oude schuur is goed geïsoleerd met schapenwol en de 48 zonnepanelen leveren de elektrische energie, waarmee we de appartementen elektrisch verwarmen.
“Ook dat past in onze visie om zo weinig mogelijk afval te maken”, aldus Jeanette. “Als het even kan wil ik ook biologisch. Ik ga naar een goede slager voor het vlees. Je zit altijd te denken wat kan nog meer, maar er zit ook vaak een behoorlijk prijskaartje aan waardoor je wel keuzes moet maken.”
“We moeten er ook rekening mee houden hoeveel werk het is, want we worden er natuurlijk niet jonger op." Maar daar laten we ons niet door deprimeren, we zien wel waar het schip strandt. We genieten van wat we doen!.”
Onze leeftijd speelt mee in de keuze of we gaan investeren. Maar ook zeker goede keuzes voor ons nageslacht.
Comments