top of page

Duurzaam overnachten tussen de fruitbomen

Bijgewerkt op: 22 jun. 2022

In 2009 is het Nationaal Fruitpark in de Betuwe geopend. In het park staan ruim vierhonderd verschillende fruitrassen: appels, peren, kersen, bessen, pruimen en perziken. Van de nostalgische hoogstam tot moderne rassen. Ook is er een fruit educatiecentrum.


Tien jaar later staat er een duurzaam en luxe plattelandshotel op het park. We hebben afgesproken met Dominic Peters, zoon van oprichters Floor en Marieka Peters, om dit bijzondere verhaal te horen.


Tip: bekijk de ECO logies selectie voor de meest duurzame hotels van Nederland en België



Het is echt een familiebedrijf, we zitten met z’n zessen in het bedrijf. Het park en hotel is echt ons kindje. Zo’n familiebedrijf is ook heel gezellig en we kunnen alles goed met elkaar bespreken.


Kun je meer vertellen over het Fruitpark?


“Ik ben met het fruitpark opgegroeid en nu drie jaar full-time bezig met het park en het hotel. We hadden vroeger een boomkwekerij en tuincentrum aan de overkant van de weg. Inmiddels hebben we dat verkocht. We vonden het leuk om die oude rassen terug te brengen. Het park bestaat al twaalf jaar en is een soort levende zadenbank van oude fruitrassen.


We hebben veel verschillende rassen, maar van elk ras hebben we maar één of twee bomen. Het zijn allemaal oude fruitrassen die al honderden jaren hier in de regio voorkomen. Als er ergens een oude fruitboom gevonden wordt met een ras dat we nog niet hebben, dan zetten we het hier graag neer. We werken met eigen bijen op het Fruitpark voor de bestuiving, ook het enten doen we zelf. We werken zoveel mogelijk biologisch met natuurlijk vijanden. De bomen staan zo opgesteld dat ze elkaar niet zo snel aansteken met ziektes. Door de kleine aantallen per ras hebben we niet zo snel een grote uitbraak en kunnen we heel gericht handelen.


In de zaal van het educatiecentrum kunnen cursussen en vergadering worden gehouden. Alles wat met fruit te maken heeft. Dat werd in de loop van de jaren steeds drukker en professioneler. We hebben daarom een aantal jaren geleden bewust gekozen om met de kwekerij te stoppen.”



De oude rassen zijn ook nodig om ook weer nieuwe rassen te maken. We vonden het mooi om rassen in stand te houden. We zijn de enige in Nederland die dit doen, het is van Nederland voor Nederland.


Waarom zijn jullie een hotel begonnen?


"We gingen nadenken over wat de volgende stap voor het fruitpark zou kunnen zijn. Het eerste idee was een bed en breakfast, en gaandeweg zijn we op een plattelandshotel uitgekomen. Maar wel iets wat echt in de buurt past, dat vinden we heel belangrijk. Er zitten hier veel fruitkwekers in de buurt, het hotel moest heel natuurlijk wegvallen. Als je hier langs rijdt valt het hotel niet echt op, alleen als je het park op rijdt zie je dat het toch echt een hotel is. Veel mensen denk eerst dat ze niet goed rijden, op kleine binnendoor weggetjes hier tussen de weilanden.


We hebben dertig kamers, dat is relatief klein. Zeker vergeleken met andere hotels in de buurt. Wel alle luxe, maar toch wel een beetje kleinschalig. Met de zaal werd een deel van de kosten gedekt, maar nu kunnen we met Fruitpark Hotel en Spa financieel echt op eigen benen staan.


De zaal hebben we nu twaalf jaar geleden gebouwd, een bijzonder ontwerp met de strakke vormen van Mondriaan. Mondriaan heeft veel appelbomen geschilderd, dat was echt een inspiratie voor ons. We hebben geprobeerd de stijl van het hotel hierop aan te sluiten. Het gebouw is een soort uit proporties gerekte kapschuur. Het heeft de sfeer die we voor ogen hadden. Daar hebben we lang over nagedacht."



Het park ligt om het hotel heen, gasten gaan vaak wandelen over het park en in de goede tijd proeven van de bomen.

Hebben jullie bewust gekozen voor een duurzaam hotel?


"Ja, dat was vanaf het begin een belangrijke keuze, alleen weet je nog niet hoe. Je hebt er wel ideeën over, maar het is best lastig en je moet er veel in leren. Wel denk ik dat het een stuk makkelijker is om iets nieuws te bouwen dan een bestaand pand te verduurzamen. Je kunt er vooraf rekening mee houden, vanaf fundering tot aan het dak. Zoals een optimale stand van het dak voor zonnepanelen. Ook kun je goed bedenken op welke manier je wilt verwarmen en koelen. Het hotel wordt verwarmd en gekoeld met grote warmtepompen met een warmte-koude-opslag in de bodem. Luxe en duurzaamheid gaan tegenwoordig goed samen."



Veel hotels zeggen dat ze CO2 neutraal zijn, maar voor ons is CO2 compensatie elders niet genoeg. Wat kun je op de plek zelf doen vroegen we ons af? Natuurlijk moesten wij ook afwegingen maken.


Wat doen jullie nog meer aan duurzaamheid?


"We gebruiken veel streekproducten in het restaurant. Natuurlijk halen we het fruit hier allemaal uit de buurt. We hebben natuurlijk zelf ook fruit, maar dat is per soort maar een beetje. Van fruit uit het park maken we jammetjes, sauzen, moes en

andere houdbare producten. In Ocht heb je veel fruitstalletjes waar we de rest van het fruit halen.


We vinden het leuk om te vertellen waar de melk vandaan komt of waar de koeien van je stukje vlees hebben gelopen. Het vlees komt van een vleesboerderij hier uit de buurt, met een hoge kwaliteit vlees. We steunen dat graag. Dat is toch veel beter dan dat vlees dat uit hele wereld per schip hier heen moet komen? Daar wordt de wereld niet groener van. Daar komt bij dat je lokaal optimaal verse producten kunt krijgen.


We proberen zoveel mogelijk uit de buurt te halen bij kleine duurzame bedrijfjes en zijn hier dagelijks mee bezig. Dan komen we bijvoorbeeld een nieuwe soort boter tegen, dat gaan we dan een tijdje proberen en als het bevalt dan houden we het. In de afgelopen twee jaar lukt het om steeds meer uit de buurt halen."



Ik moet hier wel eerlijk zeggen dat het nog niet altijd lukt om lokaal voldoende hoeveelheden te krijgen. Dan moeten we uitwijken naar groothandels, zoals voor zeep. Dat vinden we jammer.


Wat betekent gastvrijheid voor jullie?


"We wilden een plek waar het een beetje als ‘thuiskomen’ voelt. Wel alle gemakken en luxe voorzieningen maar met gastvrijheid zoals we dat zelf voor ogen hadden. We hebben veel terugkerende gasten, die komen dan ‘s avonds een drankje doen en dan vraag je even hoe het thuis gaat. Dat kan gewoon hier. Als gasten hier langere tijd zitten, dan vragen we of ze ook iets anders willen eten dan van de kaart, zoals een gewoon stamppotje.



We hebben bewust geen personeel in driedelig kostuum. Wij denken dat mensen dat helemaal niet meer verwachten maar liever gewoon en hoe was je dag?

Door de week hebben we veel zakelijke gasten, in het weekend en vakanties vooral vakantiegangers. In het eerste jaar hadden we veel buitenlandse gasten uit tientallen landen, dat was met corona natuurlijk wel anders. We zijn nu ruim twee jaar open, twee hele gekke jaren. We hebben nog net normaal kunnen opstarten, dat liep vlot. Toen kwamen we in het gat van corona. Je begint met afmaken van alle laatste puntjes, zoals alle plinten nog een keer schilderen. Maar op een gegeven moment ga je je toch wel vervelen. Het is fijn dat we al het personeel hebben kunnen houden. Het vertrouwen komt langzamerhand weer terug en ook komen er weer meer gasten.”





We horen steeds vaker van gasten dat ze duurzaamheid belangrijk vinden en het leuk vinden dat dit een duurzaam hotel is. Het geeft ons een goed gevoel en de gasten ook.




125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page