top of page

Lekker traag leven op ’t Lennepserf

Bijgewerkt op: 22 jun. 2022


“Eerder kon je vanuit ons raam eindeloos ver naar achteren, de weilanden in kijken. Nu is onze horizon een nieuwe dijk met daarachter een hoogwatergeul”, aldus Merle Bos. ”Deze groene rivier wordt ook wel de “Deltawerken van het Oosten” genoemd. Dit waterwerk betekende het einde van ons melkveebedrijf. Maar ook het begin van vakantieverblijf Ecolodges ’t Lennepserf. Het komgebied van de hoogwatergeul is nu een prachtig gebied om te wandelen en te fietsen en belangrijk voor weidevogels.”


Bij extreem hoogwater stroomt het water van de IJssel hierin en komt het verderop bij Wapenveld weer terug in de rivier.

Tip: bekijk de ECO logies selectie voor nog meer heerlijke groene familiehuizen




Hoe ging dat, van boerderij naar ecolodges?


Merle vertelt verder: “Mijn vader was boer, net als zijn vader, zijn opa en zijn overgrootvader. Zo’n 14 jaar geleden werd het duidelijk dat het Waterschap Veluwe een hoogwatergeul wilde aanleggen om overstroming van de IJssel bij hoogwater te voorkomen. Toen besefte mijn vader met spijt in zijn hart dat dit het einde zou betekenen van onze boerderij. Mijn vader zei: ‘dit gaat gebeuren, we gaan iets nieuws bedenken’. Hij zag dat de hoogwatergeul ook nieuwe kansen voor het gebied gaf, veel ruimte voor de natuur, nieuwe fietsroutes, bruggen, steigers, rustplekken, kanoroutes en wandelgebieden. Mijn vader en ik zijn vervolgens aan het brainstormen geslagen over het bouwen van vakantiehuisjes. Ik woonde toen nog in Amsterdam en werkte in de filmindustrie, maar wist altijd al dat ik op een dag weer terug zou keren naar mijn geboortegrond. Het idee van een kleinschalig, ecologisch boerderij-achtig vakantie erf nam steeds concretere vormen aan. In 2014 hebben wij contact gelegd met een architect om onze ideeën uit te werken. Eind 2020 hebben wij de eerste gasten op Ecolodges ’t Lennepserf mogen verwelkomen!”


Na drie generaties boeren bieden wij nu een plek waar gasten tot rust kunnen komen en mooie herinneringen maken.



"We wilden een gemoedelijke sfeer creëren en het kleinschalig houden, op een ‘boerderijachtig erf’ staan nu zes ecolodges en een romantische hooischuur-voor-twee. Alle lodges zijn vernoemd naar de stukken land die wij vroeger hadden. In de vernieuwde kapschuur is een kleine wellness, waar onze gasten volop gebruik van maken. Op de eerste verdieping is de Opkamer, waar je met grotere gezelschappen samen kunt komen voor bijvoorbeeld een workshop of training. Hier geven wij om de week een yogales voor gasten en mensen uit de buurt, aldus Merle.”


We hebben ook een tiny lodge, onze kleine liefdeshut, waar toch alles in zit. Echt tiny living in één kleine ruimte met dakterras!



“We hebben zoveel mogelijke pure materialen gebruikt zoals hout, beton, staal en leemstuc die in combinatie met natuurlijke kleuren en de accessoires zorgen voor een stijlvol interieur met een rauwe en landelijke sfeer. Gasten voelen zich meteen thuis in de grote open ruimtes die zijn onderverdeeld in verschillende kleinere ruimtes. Bij aankomst zijn ze altijd verrast, al schrikken sommige mensen wel even van de slaapkamer met bad op de vide. Tja, verblijven op ’t Erf is een belevenis”, vertelt Merle met een knipoog.


De lodges zijn van hout, dus met een krakende houten verdiepingsvloer en muren die echt leven.




Was duurzaam voor jullie vanzelfsprekend?


“Het was meteen duidelijk dat we een duurzame plek wilden bouwen”, vertelt Merle. “Een goede boer zorgt goed voor haar land. Een goede boer neemt ook verantwoordelijkheid voor milieu en maatschappij. Wij willen gasten inspireren hoe je dat kunt doen. We hebben zo duurzaam als mogelijk gebouwd met veel hergebruikte bouwmaterialen. Op de daken liggen 200 zonnepanelen die de gebouwen van elektriciteit voorzien. We hebben er voor gekozen om te verwarmen met biomassa met pelletkorrels. Een houtkunstenaar heeft van de spanten van de oude boerderij meubelen voor in de lodges gemaakt. De drinkbakjes van de koeien fungeren nu als fonteintjes in de wc’s.”


Voor gasten die offline willen, staat in iedere lodge een kluisje waar je je telefoon in kunt leggen. Dit vonden we mooi een symbool.



“Voor ons staat duurzaam ook voor ‘slow living’. Op ’t erf mogen gasten lekker vertragen. Zo hebben we bewust geen waterkoker maar een ‘old skool’ fluitketel. Melk kunnen gasten zelf “tappen” bij onze buurman, een kleine veehouder. Er hangt in iedere lodge een handveger, als knipoog naar hoe we vroeger leefden. Maar de lodges zijn natuurlijk wel voorzien van alles gemakken, dus lekkere koffie van een Nespresso-apparaat en een kleine stofzuiger.



Ons erf en de lodges vormen ook een atelier voor kunstenaars uit de buurt. Alle kunst kunnen gasten kopen. Met elkaar voor elkaar!


Wij wilden graag op een milieuvriendelijke manier groenten, fruit en kruiden verbouwen die gasten zelf kunnen plukken. “Vrienden van ons hebben een opleiding gevolgd bij Richard Perkins, een bekende expert op het gebied van duurzame landbouw. Zij hebben achter op het erf een regeneratieve moestuin aangelegd. We verbouwen allemaal verschillende gewassen. Met hoogwaardige compost houden we de tuin in goede conditie. Onze tuin wordt nu verzorgd door natuurtalent uit het dorp.”


Gasten kunnen hun compostemmertje legen op de composthoop. Dat maakt mensen ook weer wat bewuster van ‘de kringloop’.



Wat betekent gastvrijheid voor jou?


“Leven op ’t erf is een veelkleurig en boeiend gebeuren. Voor mij is het belangrijk dat onze gasten tot zichzelf kunnen komen, het goed hebben op ’t erf, zich thuis voelen en zich voor de duur van hun verblijf ook deel voelen uitmaken van het erf. Daar span ik me graag voor in. Ik ontvang gasten bij aankomst altijd persoonlijk, maak ze wegwijs met een grap en een grol, ik loop iedere dag over het erf en maak af en toe even een praatje. Ik ben een open boek en dat maakt denk ik dat mensen zich makkelijk openstellen.


Wij wonen zelf ook op ’t erf dus we zijn letterlijk en figuurlijk dichtbij. Gasten komen bij ons aankloppen om een extra ovenschaal te lenen of even wat te vragen. En voor mij verdient het vertrek van de gast net zoveel aandacht als de ontvangst. Ik loop voordat mensen weggaan altijd nog even langs, vraag hoe ze het hebben gehad. En het voelt iedere keer weer alsof ik goede bekenden uitzwaai.”


Het is voor mij belangrijk dat onze gasten het goed hebben op ’t erf, zich thuis voelen op ’t erf en voor de duur van hun verblijf deel uitmaken van ’t erf



Wat voor reacties krijgen jullie?


Merle vertelt enthousiast verder: “We zijn net een jaar open. Juist in de corona-tijd met alle beperkende maatregelen konden veel mensen bij ons even op adem komen, ruimte en rust vinden. We krijgen veel fijne reacties, gasten vinden het hier heerlijk relaxed, ze ervaren huiselijkheid, zijn hier eigen en genieten van de omgeving. ‘We kunnen hier wel wonen', horen we vaak. Veel gasten die bouwplannen hebben doen hier veel inspiratie op. Dat vind ik heel leuk: inspireren, verleiden en blij maken. De gasten herinneren mij er elke weer aan hoe fijn en mooi het hier is!



Het mooiste compliment is dat verschillende gasten intussen alweer bij ons zijn terug geweest en dat we ook veel bekenden van gasten mogen ontvangen. Daar doe ik het voor!


125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page