top of page

Markante en duurzame B&B in het groen van Lelystad

Bijgewerkt op: 22 jun. 2022

We rijden door de Flevopolder langs vele windmolens en hebben zin om in deze corona tijd eindelijk weer eens een nachtje weg te zijn. We zijn op weg naar een bijzonder en duurzaam plekje; Onze Kas in het groen van Lelystad.


Eenmaal in Lelystad rijden we eerst een stuk door de stad om vervolgens weer helemaal aan de rand van de stad uit te komen bij Onze Kas. Een imposant donker houten gebouw met daarin de bed & breakfast en daarnaast een echte kas! De tuin begint al weer groen te worden, maar je kunt zien dat het nog allemaal heel nieuw is. Over een paar jaar als de bomen en struiken groter zijn, wordt het hier nog meer een groen paradijsje.


Tip: bekijk de ECO logies selectie voor nog meer eco B&B's in België en Nederland



De kas is super sfeervol ingericht en wordt gebruikt als lunchroom. Door corona is de kas helaas tijdelijk dicht.

Naast de bed & breakfast ligt een best groot privé zwembad, dat sinds een paar dagen weer open is! De vier kamers van de bed & breakfast zijn stijlvol ingericht en zijn twee bij twee geschakeld. Iedere kamer heeft een eigen zonnig terras met voor in de zomer een scherm voor schaduw. Onze boys kleden zich snel om en spoeden zich naar het verwarmde zwembad. Nu al genieten!




Groene Velden, landelijke aardse plek in Lelystad


We zijn in de Groene Velden, een soort natuurlijke overgang tussen de stad en de akkers en bos in het buitengebied. Eind jaren negentig is deze duurzame wijk ontstaan met grote kavels met een biologische landbouw functie. Een wijk waar van alles mag, zolang je maar geen kunstmest gebruikt. De wijk ligt naast een groot ecologisch landbouw gebied. Nu ruim twintig jaar later is er een bijzondere mix van kleine onderneming en wonen.



Als we door de eco-wijk Groene Velden lopen zien we een biologische wijngaard, olijfgaard, kunstateliers, ecologische moestuinen en bloementuinen. Groene Velden heeft zelfs een eigen facebookpagina!

Helemaal aan de rand van de wijk staat Onze Kas, met weids uitzicht over de landerijen. Verrassend zijn de leuke wandelroutes door de bossen en langs de weilanden direct vanaf Onze Kas.



Patrick en Della zijn een jaar geleden begonnen met hun B&B en horecakas. We hebben met Patrick afgesproken om hun bijzondere verhaal te horen.


Wat heeft jullie naar deze plek gebracht?


Patrick vertelt, “We wonen al lang in Lelystad. Zelf kom ik oorspronkelijk uit het groene Drenthe. We wilden graag weer landelijk gaan wonen maar wel in Lelystad blijven. Het begon ermee dat de keuken en badkamer in ons vorig huis aan vervanging toe waren, we kwamen op een punt van ‘wat doen we?’ Toen zijn we gaan rondkijken naar mooie groene plekken in Lelystad.


En dan heb je eigenlijk maar een paar plekken die echt mooi zijn. Eerst hebben we in een andere wijk gekeken, waar veel jaren zeventig woningen staan. Om die woningen duurzaam te maken moet er echt veel gebeuren. Je ziet die woningen vaak worden gesloopt en er iets nieuws wordt neergezet. Toen dachten we, ‘je kunt dan ook meteen helemaal iets nieuws bouwen’. Hier op Groene Velden waren er nog lege kavels te koop, en veel landelijker dan dit kun je in Lelystad niet wonen.”




Wat hebben jullie met gastvrijheid en horeca?


“We proberen het mensen altijd naar hun zin te maken, maar we hebben beiden geen ervaring met horeca. Het plan is heel snel in een maand tijd ontstaan”, vervolgt Patrick.


“Della wilde graag meer werken, ze heeft altijd wat gehad met koken. Toen kwamen we op lichte horeca, dus niet ‘s avonds laat en bij huis. Ik zit in de dienstverlening en adviseer gemeenten als zelfstandige. Dat vind ik hartstikke leuk, maar wil ik dat nog 20 jaar doen?


“De terrassen mogen sinds kort weer open, wij hebben er voor gekozen dit niet te doen omdat het aantal besmettingen nog te hoog vinden. Dat vinden we ook een vorm van duurzaam ondernemen”

Hier op Groene Velden was de combinatie van een bed & breakfast en horeca met lunch, borrels en een trainingsruimte helemaal mogelijk. We hadden het idee van een totaalconcept, dat je ook het ontbijt voor de b&b in de horecakas kan geven. Dat kan nu even niet vanwege corona. Della doet de horeca, ik doe de b&b. Ik wil ook zelf trainingen gaan geven over groepsdynamica en groepsvorming.



We zijn vorig jaar aan het begin van corona opengegaan. Afgelopen zomer liep de lunch heel goed en konden we steeds meer personeel aannemen. Helaas zijn we al weer maanden dicht door corona."


"Als startende onderneming vallen we net buiten alle corona regelingen. Doordat ik nu extra opdrachten als adviseur doe kunnen we ons door de corona tijd heen slaan.”


Jullie wonen hier ook?


“Ja, we wonen boven de B&B. We wilden echt iets markants neerzetten, dat je vanaf je eerste verdieping over onze kas, de landerijen en bos uitkijkt. Op de begane grond ligt de B&B, die aan drie zijden ingegraven met een grote aarden wal. Ook al wonen we zelf op de eerste verdieping, kunnen we daardoor toch zo de tuin inlopen”, aldus Patrick. Wat ons ook aanspreekt is dat de grond dan isoleert.”



“We wilden ook zo duurzaam en energieneutraal mogelijk bouwen. Het huis en de B&B is compact gebouwd, super goed geïsoleerd en bestaat vooral uit duurzaam hout. Tegen de tijd dat we met de bouw begonnen was een warmtepomp verplicht, maar dat waren we al van plan. Onder de zonnepanelen lopen leidingen voor de warmtepomp, voor de benodigde warmte. Voor energieneutraal hadden we eigenlijk minder zonnepanelen nodig, maar we hebben toch het hele dak vol gelegd omdat het er mooier uit ziet”



We zijn best op privacy gesteld, dat proberen we ook voor onze gasten terug te laten komen. Onze privé tuin ligt aan de achterkant en hoog, aan voorkant is de B&B en de horecakas.


Wat is het verhaal achter de kas?


Patrick vertelt enthousiast verder: “We zijn eigenzinnig, we hebben een eigen visie en willen die dan ook realiseren. We zijn ook niet verbonden aan een horeca leverancier want we willen ons eigen ding kunnen doen. We wilden een plek met rust, ruimte en natuur. Met een kas kunnen we het uitzicht naar binnen halen en een gevoel van vrijheid geven. Daarnaast is er ook de praktische reden dat een kas qua kosten redelijk te doen is omdat het een standaard bouwpakket is.


Een bijkomend voordeel van een kas is dat alle onderdelen ook weer makkelijk kunt hergebruiken waardoor het ook een circulair gebouw is.

Zodra er zon is wordt de kas natuurlijk verwarmd en heb je alleen piek verwarming nodig. Daarom gebruiken we infraroodpanelen in de kas. Als de zon niet schijnt en het koud is dan moeten we natuurlijk wel meer stoken. Zomers koelen we hier met luiken en grote deuren, dat gaat best goed.



Op termijn willen we ook nog extra zonnepanelen op de het dak van kas de plaatsen.


Wat voor reacties krijgen jullie op Onze Kas?


“Onze Kas wordt als aanwinst voor Lelystad gezien. Ook onze b&b gasten zijn heel positief, met name over de plek, de rust en de natuur. En natuurlijk het zwembad, dat werkt heel goed. Het imago van Lelystad is toch lastig, daarom hebben we er bewust voor gekozen om er een verwarmd zwembad erbij te hebben. We weten ook zelf van toen onze kinderen nog kleiner waren, dat een mooie plek met zwembad best lastig te vinden is. Er zit een waanzinnig grote warmtepomp achter het zwembad, om ook het zwembad zo energieneutraal mogelijk te realiseren.”



“We willen een netwerk opbouwen van lokale samenwerkingen, maar door corona is dat nog wat blijven liggen. Zo zijn we nu gastheer van het Landschap Nationaal Park Nieuw Land samen met 25 andere ondernemers. Ook zijn we sinds kort een officiële trouwlocatie!”


Heb je tips voor anderen?


“We hebben voor een specialistisch eco-bouwbedrijf gekozen. We wilden zo duurzaam mogelijk bouwen, maar het blijft altijd schipperen. Het idee van een aarden wal leek simpel, maar bleek achteraf best duur. Zo is er veel onderzoek nodig om de druk op het gebouw goed te berekenen. Eerst hadden we het hele gebouw in hout ontworpen, maar uiteindelijk hebben we toch gekozen voor een betonnen bak om de druk van de grond te weerstaan”, besluit Patrick.


“Je ziet op onze website weinig staan dat we zo met duurzaamheid bezig zijn. Maar het is wel iets waar we continu mee bezig zijn.”



Echt een verrassende omgeving


De volgende ochtend, na een stevig ontbijt hebben we zin om meer van Flevoland te zien. Het is begin mei, de tijd dat de tulpen bloeien. We beginnen daarom met de bollenroute door de Flevopolder. De startplek is bij een traditionele Flevolandse schokbetonschuur. We krijgen hier de route over allemaal kleine weggetjes waar je normaal niet mag komen. Het is leuk om met meer aandacht te kijken naar de typische boerderijen. De kleurrijke bollenvelden zijn natuurlijk ook prachtig om te zien.


Flevoland is ondertussen oud genoeg voor de eerste voorzichtige cultuurhistorie.


Hierna snel door naar de haven van Lelystad, we gaan namelijk met een driemaster naar de Marker Wadden. Jammer genoeg staat er een stevig windje, waardoor we zonder zeil varen. In de afgelopen vijf jaar zijn de eilandjes van de Marker Wadden aangelegd met zand, klei en slib uit het Markermeer. Het is wonderlijk om te zien hoever de natuur al ontwikkeld is in zo’n korte tijd. Over de eilandjes zijn prachtige wandelpaden en mooie vogelkijkhutten en uitkijktoren. We krijgen echt een eiland- en waddengevoel terwijl we hier rondlopen.


De Marker Wadden zijn net als Onze Kas echt een aanwinst voor Lelystad!


Comments


125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page