top of page

Voor een betere wereld

Bijgewerkt op: 23 dec. 2022


Rianne en Gerhard hebben jarenlang gezocht naar een mooie plek om een B&B te beginnen. We zijn bij hen op bezoek in Brabant in het buitengebied van De Mortel vlakbij de Peelrandbreuk. Rianne en Gerhard vertellen vol passie over hun verhaal en hun B&B Heerlijck Gastvrij. Rianne vertelt over gezonde voeding en hoe leuk het is om lekker te koken en zelf brood te bakken. Gerhard over hoe hij tot het inzicht kwam hoe je voor een betere wereld bij jezelf moet beginnen.


Tip: bekijk de ECO logies selectie voor nog meer eco B&B's in België en Nederland


Het is toch mooi om te beseffen dat je zoveel kunt doen om een verschil te maken om de wereld leefbaar te houden voor onze kinderen.



Wat betekent deze plek voor jullie?


“Dit is een superplek”, begint Rianne meteen, “ik word heel blij van deze plek. Dat was meteen al toen we hier voor de eerste keer kwamen en ik uit de auto stapte.”


“We kwamen hier eigenlijk heel toevallig terecht”, vult Gerhard aan. “We waren al zes jaar bezig om een mooie plek te vinden om een B&B over te nemen. Maar elke keer was er wel wat. Daarom hebben we op een gegeven moment besloten om zelf een B&B op te gaan zetten. We hebben heel veel plekken in en buiten Nederland bezocht, zelfs in Italië.


We waren eigenlijk hier voor een andere plek, toen we hier langs reden. Dit boerderijtje stond toen nog geen dag te koop, het bord stond nog niet in de tuin. We kwamen met de toenmalige eigenaar aan de praat en die zei: ‘het is nog niet opgeruimd maar ik leid jullie wel rond’. De volgende dag hebben we een bod gedaan en toen waren we er uit. Dat we uiteindelijk hier beland zijn voelt goed.”



Toen we hier aankwamen, werden we steeds enthousiaster. We keken elkaar aan en wisten dit is de plek.




Waarom droomden jullie van een eigen B&B?


Gerhard: “Dat is gegroeid, ik dacht veel na over waar de kern zit van je vrij voelen en de goede dingen doen. Op een gegeven moment heb ik een coaching- en een massage opleiding gevolgd. Ik voelde steeds meer dat, als je wilt bijdragen aan een betere wereld, je bij jezelf moet beginnen. Bijvoorbeeld door mentaal en fysiek gezond te leven”.


Rianne vervolgt: “Als verpleegkundige is het zorgen voor mensen iets wat ik altijd doe en erg leuk vind. Daarnaast had ik met een vriendin een aantal jaren een eigen bedrijf voor gezonde voeding. We gaven kookworkshops, cursussen en presentaties over natuurlijke en biologische voeding”.



Ik vind het heel erg leuk om te koken en te bakken. Nieuwe dingen te proberen, liefst zo gezond mogelijk. Wat is er dan gaver dan dat je dat met mensen kunt delen.



“Ik droomde al langer van een B&B, maar dat was nooit heel concreet', vertelt Gerhard. Langzamerhand groeide alles naar elkaar toe, we dachten als we nou een plek zouden kunnen creëren waar we dit kunnen delen. Zodat mensen zelf kunnen ervaren wat gezond voedsel met je doet, of ervaren hoe een duurzaam matras slaapt. Een plek waar we ook massages kunnen aanbieden. En in de toekomst wellicht ook workshops en hele weekenden met gezonde voeding, yoga en meditatie en wandelen in de natuur.


We hebben jaren gezocht naar een B&B met vijf kamers, zodat we beide konden stoppen met werken. Maar we zeiden, weet je wat, we gaan eerst met twee kamers beginnen en kijken hoe het bevalt. Laten we het eerst eens opzetten helemaal zoals wij het willen. In de toekomst kunnen we hier nog twee kamers bij bouwen, maar eerst een poosje zo draaien.”


Naast mijn werk bij de gemeente geef ik nu ook coaching en massages. Ik wil graag mensen laten ervaren wat het is om weer rust en ruimte te voelen.



Kun je meer vertellen over gezond koken?


“Gezonde voeding is een heel belangrijke basis voor gezond leven en gezond oud worden, vertelt Rianne. Veel voeding is vooral vulling met veel suikers en weinig voedzaam. We hebben voor de gasten altijd een gezonde snack. Wat we met de borrelplank en met het ontbijt willen laten zien, is dat gezond eten heel erg lekker kan zijn. Zeker als mensen een aantal dagen blijven dan ervaren ze echt wat gezond eten doet met je lichaam.


Voor het ontbijt gebruiken we alleen lokale zuivel, kaas en jam, granola maken we zelf. Zoveel mogelijk halen we hier in de buurt. Ook de eieren komen uit de buurt, waar de kippen in de tuin rondlopen. Van alles willen we weten waar het vandaan komt. Ook het ambacht vinden we mooi, zo bakken het brood zelf dat is wel veel werk maar dat doen we graag.”


“De koffie komt van een eerlijke koffiebrander in Gemert”, vult Gerhard aan. “Wat leuk is dat ze net een prijs hebben gewonnen van de ASN bank voor de meest duurzame en smaakvolle koffie. Ook wordt de koffie ingepakt door mensen met een verstandelijke beperking."


“Soms krijgen we ook de vraag van gasten of ze met ons kunnen mee eten. Dat vinden we prima, we willen dan graag verrassen met iets wat ze nog niet eerder hebben gehad. We koken zoveel mogelijk vegetarisch, je kunt groenten op zoveel verschillende manieren bereiden. Maar we kunnen ook veganistisch koken als onze gasten daarom vragen. Dat zijn we nog aan het ontdekken wat daar allemaal mogelijk is.”



Ik bak ook wel eens desem brood, maar daar ben ik dan wel twee dagen mee bezig!



Wat betekent duurzaamheid voor jullie?


“Alles draait om het inspireren en mensen, vanuit een duurzaam verblijf laten ervaren wat je zelf kunt doen. We hebben een folder op de kamers staan met een uitleg van onze duurzame keuzes. We merken dat we mensen op verschillende dingen triggeren. Zoals waarom wij het water filteren. Dan leggen we uit dat er steeds meer resten in zitten van medicijnen en zware metalen en dat je die er verder uit kunt filteren. Sommigen merken een groot effect, anderen niet.


Bij de verbouwing hebben we veel kunnen aanpakken, de kamers zijn goed geïsoleerd en worden elektrisch verwarmd en op het dak liggen zonnepanelen. We wilden ook water opvangen en gebruiken voor bijvoorbeeld de toiletten. Maar het bleek dat we daar de ruimte niet voor hadden, dat was wel frustrerend. We zijn aan het onderzoeken hoe we helemaal van het gas af kunnen en dat hopen we de komende jaren ook te realiseren.


Maar ook de inrichting, zoals de vloeren. Dan krijgen we de vraag, is dit kurk? Ja, maar dan wel modern, niet zoals je dat vroeger had. Kurk is een prachtig natuurproduct, houdt CO2 en warmte vast, verkleint je footprint en is ook nog meer brandwerend,” aldus Gerhard.


“We maken onze eigen deodorant en eigen dagcrème”, vertelt Rianne. “Ook hebben we tabletjes voor het tandenpoetsen, je hebt dan geen tube nodig. Veel gasten vinden het leuk om dat te proberen. Laatst kregen we al de vraag of we de deodorant ook verkopen, daar hadden we helemaal niet over nagedacht. Dat soort dingen, bij de ene persoon raak je dit en bij de andere raak je dat.”


Voor ons gaat duurzaamheid tien keer verder dan de zonnepanelen die daar liggen.


Gerhard: “Ik ben penningmeester geworden bij de Herenboeren Landmeerse Loop. Deze coöperatie zijn we nu aan het opzetten, er zijn al veertien Herenboeren in Nederland. Met 150 leden nemen we straks een boer in dienst. Dan komt groente, fruit, eieren en vlees van de coöperatie. Op deze manier willen we de kringloop sluiten zonder kunstmest, de mest van de koeien wordt weer op het land gebruikt. Daar willen we straks alles vandaan halen voor de B&B. We zullen wel verder moeten omschakelen naar wat beschikbaar is, dus bijvoorbeeld geen aardbeien in de winter.


Maar ook de natuur laten zien. Je zit hier letterlijk op een breuk, de Peelrandbreuk. Die breuk levert zoveel biodiversiteit met zeldzame planten en veengebieden op, dat is heel bijzonder. Op dit moment word ik getraind als ambassadeur van de Peelrandbreuk, zodat ik ook rondleidingen kan gaan geven. Ik weet nu al precies waar en wanneer je moet zijn om reeën te zien of waar je de Peelrandbreuk echt kan ervaren. Duurzaamheid kan ook in die hoek zitten.”


“We gaan in 2023 onze tuin meer bio-divers inrichten, maar je kunt niet alles in één keer”, zegt Rianne. “Maar ook nu genieten we van de specht tegen de boom en de boomkruiper, het ‘fladdert en vlindert’ hier. Dat hele verhaal er omheen, we vinden het mooi om te delen. Soms zitten we zomaar anderhalf uur te praten met onze gasten.”



Het is de bedoeling dat dit gebied als ‘Geopark Peelhorst en Maasvallei’ een Unesco status krijgt.



Wat hebben jullie met gastvrijheid?


“Wat voorop staat is genieten, erbij stil staan hoe mooi het leven is”, vervolgt Rianne. “We hebben ook bewust geen tv op de kamers. Er zijn spelletjes, goede gesprek kaartjes en magazines. Dan zien we gasten heerlijk ontspannen magazines aan het doorbladeren in de tuin. Echt tijd om er voor elkaar te zijn. We hebben natuurlijk wel wifi, dus gasten kunnen altijd met hun eigen telefoon iets gaan kijken.”


“We hebben soms waanzinnig mooie gesprekken”, zegt Gerhard. “Als coach vind ik het mooi mensen verder te helpen en hun impact op de wereld te laten zien. Mensen daarin bewust maken dat je daar ook anders mee om kunt gaan. Dat is wat we met mensen willen delen, zonder dat we iets willen opleggen.


We zien veel gasten die zoals wij in het leven staan en hebben ook steeds meer gasten die terug komen. We hebben ook veel gasten die nog nooit in een B&B zijn geweest. Zelf zijn we echte B&B liefhebbers. Ook bij alle B&B’s waar we op geboden hebben om over te nemen, hebben we zelf geslapen. Het leuke is dat we overal dingetjes hebben opgepikt die we nu toepassen. We zien het als een traject om onze droom verder te laten groeien.”





Het is goed dat we met twee kamers begonnen zijn, zo kunnen we veel aandacht geven. We zijn beide heel erg verzorgend.


125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page