top of page

We willen een volledig circulair hotel zijn!

We zijn op bezoek in de oudste stad van Nederland bij het duurzame Guesthouse Vertoef, vlakbij het Kronenburgpark. Jarenlang stond hier een oud kantoorpand leeg, dicht bij cafés, restaurants, poppodia en theaters in hartje Nijmegen. Een perfecte plek voor een hotel! Nu is Guesthouse Vertoef een hippe plek met 45 stijlvolle kamers en flexplekken om te werken, helemaal duurzaam en circulair. Niels is heel trots dat eind 2018 de gaskraan is verwijderd en het Guesthouse duurzaam verwarmd wordt. De oude gaskraan hangt als een trofee in de bar van Guesthouse, waar we Niels spreken.


Tip: bekijk de ECO logies selectie voor nog meer eco hotels in België en Nederland




Hoe ben je hier begonnen?


“De toenmalige eigenaar van het kantoorpand had het idee om hier een duurzaam hotel te bouwen, dat was in 2016. Halverwege 2017 hebben we hier de eerste gasten kunnen ontvangen in ons Guesthouse. Ik werkte al langer als bedrijfsleider in de horeca, maar ben hier begin 2018 begonnen als receptionist en barman. Daarna heb ik vrij snel de kans gekregen om het hotel over te nemen”, vertelt Niels enthousiast. “Het pand is uit 1978, net zo oud als ik, zeg ik altijd. Het was een groot kantoorpand en is helemaal gerecycled, een circulair gebouw heeft eigenheid.


We verwarmen het Guesthouse met een grote luchtwarmtepomp en met heatpipes op het dak, die onder de zonnepanelen zitten. Er zijn nog maar weinig hotels in Nederland waar ze de gaskraan echt hebben laten verwijderen, zeker niet bij een bestaand pand. Heel veel is bij ons ecologisch, biologisch, circulair en/of lokaal. Zo hebben we op veel plekken in het guesthouse vintage meubeltjes staan. We hoeven niet alles nieuw te kopen. Ons logo is de iglo, omdat een iglo een volledig circulair gebouw is. Dat is het punt waar we naartoe willen gaan”, aldus Niels.


We gebruiken zoveel mogelijk gerecycled materiaal en gaan zuinig om met energie. Zoals bij de efficiënte nieuwe lift, die energie terugwint als deze naar beneden gaat.



Wat is je drijfveer?


“De drijfveer komt nu vanuit mij, maar het basisconcept was er al toen ik binnenkwam. Ik heb zelf twee prachtige dochters, we doen dit ook echt voor de toekomst. We kunnen niet blijven doorgaan met wat we nu doen. We zijn nu vijf jaar open en we merken dat er steeds meer een buzz ontstaat rond ‘eco traveling’ en duurzaam overnachten. Eco is een trend aan het worden, maar ik hoef geen sticker op mijn raam voor iets wat ik al doe. Dat het een trend is, is niet onze motivatie.


Je moet het wel uitdragen, dat geldt ook voor ons hele team”, aldus Niels. “Als duurzaamheid je niet interesseert dan is dit niet de goede plek om te werken. Hier werken allemaal mensen die dezelfde kant op kijken. Aan nieuwe teamleden vertellen we altijd het verhaal erachter en vragen ook om dit uit te dragen in hun dagelijkse werk en naar onze gasten toe. Het mooie is dat mensen het tof vinden om hier te werken en te verblijven. In de kelder hebben we flexwerkplekken, daar komen ook vaak studenten om rustig te kunnen werken. Dan komen ze aan de bar staan en zeggen wat een toffe plek het is en dat ze hier wel willen werken. Dat is natuurlijk het mooist!”


Wij zijn niet van het vinkjes zetten, maar we zijn van het doen. Wij vinden dit de beste manier van ondernemen.



Waarom een guesthouse?


De gedachte hierachter is dat we een informele sfeer nastreven waar iedereen zich thuis voelt, gasten omschrijven het vaak als een huiskamergevoel. Ook willen we niet alleen een hotel zijn, maar kun je hier ook langer verblijven. Voor mensen die bijvoorbeeld een huis verbouwen en tijdelijk een plek nodig hebben. Maar ook veel buitenlandse bezoekers en werknemers of promovendi van bijvoorbeeld de Radboud Universiteit. Ook tijdens corona bleek dit een gat in de markt, we zaten hier toen behoorlijk vol met met mensen die hier een aantal maanden verbleven.


Mensen die duurzaam willen reizen vinden ons guesthouse meestal wel, of horen over ons van gasten die hier al geweest zijn. De meeste mensen komen hier omdat ze het een mooie plek vinden en omdat dat het een guesthouse is en geen hotel. Als ze dan later ons verhaal horen over duurzaamheid dan vinden ze het nog mooier! Eerder vertelden we dat gasten vaak pas bij het uitchecken over wat we duurzaamheid doen, als ze er naar vroegen. Ik vertel hier graag over, maar vaak maar een deel. Daarom geven we nu bij het inchecken een QR code naar een online magazine waarin we ons hele verhaal vertellen. Zo maken we gasten ook meteen bewust van onze aanpak.


Op de kamers hebben we een fluitketeltje voor op de kookplaat, in plaats van een waterkoker, omdat deze ‘ouderwetse’ manier minder stroom verbruikt.



Wat doen jullie nog meer aan duurzaamheid?


“We hebben er bewust voor gekozen om de schoonmaak met eigen personeel te doen”, vervolgt Niels. “Op deze manier kunnen we beter overbodige was voorkomen en beter letten op het verbruik van schoonmaakmiddelen. We gebruiken alleen ecologische schoonmaakmiddelen. Voor minder afval gebruiken we zeepdispensers, die laten we speciaal onder ons eigen merk maken. Helaas nog wel in China, niet alles kan zoals je het zou willen.


We gebruiken een lokale wasserij met een duurzame insteek, zoals de hoeveelheid waterverbruik verminderen. Ook blijft zo het aantal kilometers transport beperkt.


Ook werken we samen met lokale en regionale bedrijven, maar ook stichtingen die werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en de samenleving. Bijvoorbeeld het biologische brood hebben we van ‘Brood op de plank’ van stichting Bakkerscafé. De broodjes zijn duurder, maar het gaat mij om het verhaal wat erachter zit. Er is niets mooier dan dat tijdens het ontbijt verse broodjes worden gebracht met een bakfiets en een zelfgeschreven pakbon! Of dat iemand hier komt met een mandje met vers gemaakte appelsap. Daar word ik gelukkig van. Malus is een klein saplokaal hier in Nijmegen waar biologische appelsap wordt gemaakt. De sap wordt ambachtelijk gemaakt door jongeren met autisme. Guesthouse Vertoef was de allereerste afnemer van Malus.


Om dit soort stichtingen in stand te kunnen houden, dat vind ik echt geweldig. Dat zijn leveranciers die bij ons via de voordeur leveren!



Zo kan ik doorgaan, de koffie en thee zijn biologisch. De thee is gemaakt van fruit, kruiden en bloemen zonder toevoegingen en de zakjes zijn volledig te composteren. Ook werken we samen met een groothandel die alles hier uit de regio haalt van boeren, telers en kleine ambachtelijke makers. Ook hebben we om de stad te verkennen gerecyclede fietsen van Roetz. Oude fietsframes worden bewerkt zodat ze er weer als nieuw uitzien.


Ook Roetz-bikes helpt mensen met een kwetsbare arbeidspositie.



Hebben jullie nog meer plannen voor de toekomst?


Niels: “We hebben nog plannen voor laadpalen, we hebben steeds vaker gasten met een elektrische auto. Ook willen we graag een oplossing voor plastic melkcups. We hebben een composteermachine, maar die staat nu uit omdat er van die melkcups in kwamen. Dan kun je zeggen dan moet ‘je gasten opvoeden’, maar zo willen niet met onze gasten omgaan. We geven wel aan wat wij belangrijk vinden. We zoeken nog een alternatief zoals composteerbare melkzakjes, maar helaas is dit er nog niet. Wij zullen altijd streven naar duurzaamheid en blijven kijken naar de laatste ontwikkelingen."


"We wandelen ons eigen pad, ik vind het heel tof dat duurzaam een trend geworden is, dat er ineens gevraagd wordt om havermelk terwijl dat van te voren niet was. Dat is een fantastische ontwikkeling, fijn dat de bewustwording er meer is. Ja, ik heb kindjes, misschien een cliché, maar we moeten de planeet wel netjes achter laten. Ik denk dat we met het Guesthouse onze footprint echt zo klein mogelijk maken”, sluit Niels af.




Laatst hadden we een lokale melkleverancier die plotseling plastic flessen ging gebruiken, dan bel ik meteen dat ik dat niet wil.


125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page