top of page
stuur een bericht voor informatie
Gemiddeld is 50 tot 65% van het energieverbruik voor verwarmen. Besparen begint met goede isolatie. Een warmtepomp of warmtenet verwarmt duurzaam. Ook all-electric verwarming, een hybride systeem met CV ketel voor hele koude dagen of een houtkachel met duurzaam hout kan passend zijn.

duurzaam verwarmen

Het verwarmen van tapwater is gemiddeld 15 tot 25% van het energieverbruik tijdens een verblijf. Een duurzame manier van verwarmen is een zonneboiler. Ook kan de  warmtepomp of andere duurzame warmtebron gebruikt worden.

duurzaam verwarmd water

​Tijdens een verblijf is gemiddeld 20-25% van je energieverbruik voor elektriciteit.  Wat is nu duurzamer dan direct je eigen stroom? Zoals zonnepanelen of windturbine bij je ECO logies. Ook een postcoderoos of stroom van een kleine lokale energiecoöperatie is passend.

eigen lokale stroom

Ook waterbesparing en regenwater recycling bespaart energie. Regenwater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet. Regenwaterinfiltratie of een eigen waterzuivering kan ook helpen tegen de toenemende droogte in Nederland en België. 

waterbesparing

Bij ecologisch bouwen wordt de natuurlijke omgeving zo min mogelijk aangetast. Vaak worden er duurzame materialen toegepast. Ook circulair bouwen is groen, dit betekent dat gebouwen of materialen zijn hergebruikt of in de toekomst kunnen worden hergebruikt.

groen bouwen

Een ECO logies heeft (h)eerlijk eten en drinken. Bijvoorbeeld voor ontbijt, koffie, thee of wijn. Hiervoor kunnen producten uit de regio of eigen tuin gebruikt worden of biologische en ecologische producten. Ook fairtrade, vegetarisch en veganistisch is passend.

eerlijk en lokaal eten

Een ECO logies streeft naar minder afval. Bijvoorbeeld door geen kleine of juist natuurlijk afbreekbare verpakkingen te gebruiken. Een hele korte keten is het composteren op eigen erf. Een ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan, dit verschilt per gemeente.

minder afval

Hoe duurzaam jouw mobiliteit is bepaal je zelf, maar een ECO logies kan hier wel bij helpen met een laadpaal voor je elektrische auto. Ook een goede OV verbinding of breng- en haalservice van een station maakt het verschil.

duurzame mobiliteit

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale economie. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

betrokken en gastvrij

Martijn wilde het voormalige schoolgebouw duurzaam verbouwen. Zo is er zoveel mogelijk materiaal uit het schoolgebouw hergebruikt. Zonnecollectoren zorgen voor warm water en zonnepanelen elektriciteit. De aanwezige laadpalen voor elektrische auto’s werken op 100% wind- en zonne-energie.


De Witakker wordt efficiënt met lage temperaturen verwarmd en gekoeld met een klimaatsysteem met warmteterugwinning. Het warmteverlies wordt beperkt door sensoren voor openstaande ramen en deuren, door tochtportalen en warmtezones. In de zomer wordt de warmte zo buiten gehouden met schermen. Door gebruik van winterdekbedden hoeft er minder verwarmd te worden. Ook in de professionele keuken is er minder warmteverlies door een dampkap die werkt met een verwarmd luchtgordijn.


Het regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor de tuin. Ook de douches en toiletten zijn waterbesparend. Het voormalige schoolplein is vervangen door gras en een natuurlijk onderhouden bostuin. Afval wordt zoveel mogelijk gescheiden.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

INSPIRATIE BLOG

De Witakker

VIDEO

duurzaam en

energieneutraal

overnachten

in eigen land

De Witakker

LOCATIE

toon locatie

VIDEO

Ervaar het ‘eilandgevoel’ op minder dan een uur rijden van de Randstad. Gaasterland is een streek met een bijzonder karakter en eigen Friese taal. Een prachtig natuurgebied, glooiend door de vroegere afgravingen. De Witakker staat vlak aan het begin van een eeuwenoud beukenbos, het Rijsterbos. Een wandeling door dit bos brengt je aan één van de prachtige kliffen van het IJsselmeer. In de zomer kun je op de kleine strandjes heerlijk zwemmen, ook met de kleintjes. Er is een ruim aanbod voor de watersportliefhebber. In Gaasterland is het volop genieten, bijvoorbeeld in het wonderschone Hindeloopen, Stavoren en het piepkleine Sloten. De restaurantjes zijn er authentiek en kleinschalig.

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden

Sfeervol verblijven met een groep bij het IJsselmeer

Martijn heeft van de voormalige school De Witakker een sfeervolle groepsaccommodatie gemaakt. Hij wilde de architectuur van de school behouden maar wel met de ambiance  en comfort voor een heerlijk familieweekend of inspirerende bijeenkomst.


De Witakker ligt op een ruim terrein, met een terras en veranda, speelveld en veel groen. De zestien slaapkamers zijn verdeeld over drie delen, voor optimale privacy en rust. Er is een gezellige woonkamer met ruime zithoek en tafels waar je bijvoorbeeld spelletjes kunt spelen. Ook is er hier een gezellige bar. Naast de professionele keuken is er een aparte eetzaal met voldoende ruimte voor iedereen. Voor ontbijt, lunch en diner gebruikt Martijn zoveel mogelijk lokale seizoensproducten.


De Witakker is ook zeer geschikt voor workshops en bijeenkomsten met verschillende zalen. Ook voor mensen met een beperking zijn alle faciliteiten aanwezig. Er is zelfs een gymzaal aanwezig!

Rijs, Gaasterland, Friese Meren, Fryslân, Nederland

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

stuur een bericht voor informatie

max 52 personen, 16 kamers

vanaf €60 per nacht

verhuur per nacht

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

groepsaccommodatie, hotel, vergaderlocatie

De Witakker

ᐊᐊ gevonden

125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

BEKIJK OOK

Lân, Loft, Wetter en Wad

Kollumerpomp, Fryslân

1

1

1

Heuvelrijk Berg en Dal

Groesbeek, Gelderland

1

1

1

De Witakker

Rijs, Fryslân

1

1

1

De Putse Hoeve

Bergeijk, Noord-Brabant

1

1

1

Nieuw Leven Texel

Den Burg, Texel

1

1

1

SELECTIES

duurzaam vergaderen

de duurzaamste plekjes om te vergaderen en te overnachten

de duurzaamste plekjes om te vergaderen en te overnachten

eco hotels

de meest duurzame hotels van Nederland en België

de meest duurzame hotels van Nederland en België

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page