Cookie en Privacybeleid

Voor de beste gebruikservaring gebruiken we cookies. Uiteraard gaan we zorgvuldig om met je gegevens. 
Meer weten?

Gemiddeld is 50 tot 65% van het energieverbruik voor verwarmen. Besparen begint met goede isolatie. Een warmtepomp of warmtenet verwarmt duurzaam. Ook all-electric verwarming, een hybride systeem met CV ketel voor hele koude dagen of een houtkachel met duurzaam hout kan passend zijn.

duurzaam verwarmen

Het verwarmen van tapwater is gemiddeld 15 tot 25% van het energieverbruik tijdens een verblijf. Een duurzame manier van verwarmen is een zonneboiler. Ook kan de  warmtepomp of andere duurzame warmtebron gebruikt worden.

duurzaam verwarmd water

​Tijdens een verblijf is gemiddeld 20-25% van je energieverbruik voor elektriciteit.  Wat is nu duurzamer dan direct je eigen stroom? Zoals zonnepanelen of windturbine bij je ECO logies. Ook een postcoderoos of stroom van een kleine lokale energiecoöperatie is passend.

eigen lokale stroom

Tot wel 35% van het energieverlies is door verloren warmte van luchtventilatie en weglopend douche water. Met warmteterugwin (wtw) systemen kan hier fors op bespaard worden. Dit wordt ook wel balansventilatie of warmterecuperatie genoemd. Ook een douche-wtw of upcycle douche bespaart veel energie.

warmte terugwin

Een passief huis verbruikt tot vijf keer minder energie. In de zomer is er schaduw. In de winter verwarmt de zon maximaal. In het voor- en najaar is er dikwijls geen verwarming nodig. Vaak zijn het ook kleine(re) woningen. Verder heeft een passief huis een super goede isolatie zonder kieren en koudebruggen.

passief huis

Bij ecologisch bouwen wordt de natuurlijke omgeving zo min mogelijk aangetast. Vaak worden er duurzame materialen toegepast. Ook circulair bouwen is groen, dit betekent dat gebouwen of materialen zijn hergebruikt of in de toekomst kunnen worden hergebruikt.

groen bouwen

Ook waterbesparing en regenwater recycling bespaart energie. Regenwater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet. Regenwaterinfiltratie of een eigen waterzuivering kan ook helpen tegen de toenemende droogte in Nederland.

waterbesparing

Hoe duurzaam jouw mobiliteit is bepaal je zelf, maar een ECO logies kan hier wel bij helpen met een laadpaal voor je elektrische auto. Ook een goede OV verbinding of breng- en haalservice van een station maakt het verschil.

duurzame mobiliteit

In Nederland verschilt de afvalscheiding per gemeente. De ene gemeente heeft wel vier of vijf verschillende kliko’s, bij de andere gemeente wordt het afval pas later gescheiden. Iedere ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan.

afvalscheiding

Voor de meeste schoonmaakklussen zijn er goede ecologische schoonmaakmiddelen beschikbaar. De keuze is reuze. Een ECO logies gebruikt dan ook zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen.

eco schoonmaak

Een ECO logies gebruikt ecologische en/of regionale producten. Bijvoorbeeld voor ontbijt, wijn, koffie en/of thee. Ook vegetarisch en veganistisch is passend. Ook een duurzaam interieur met ecologisch linnengoed, hergebruikte meubels of natuurlijke vloerbedekking is mogelijk.

eco of regionale producten

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale economie. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

betrokken en gastvrij

Four Elements is een bijzondere eco-pionier. Het innovatieve gebouw maakt gebruik van slimme natuurlijke ventilatie waarmee de temperatuur op alle kamers constant gehouden wordt. Een slim idee afgekeken van de werking van een termietenheuvel.


De wind over het IJmeer blaast verse lucht het gebouw in. De zon warmt de lucht op via grote zonneschoorstenen in de gevel op de zuidzijde. In de zomer wordt de overtollige warmte ondergronds opgeslagen. Het gebouw is zeer goed geïsoleerd en volledig voorzien van triple glas. Lucht warmtepompen zorgen voor het warme water. De warmte van het douchewater wordt teruggewonnen. De douche gaat automatisch na tien minuten uit. Deze kan weer aan, maar is wel goed voor de bewustwording. Op het dak, gevel en de luifel is een groot aantal zonnepanelen verwerkt voor de eigen elektriciteit.


Voor het eten en drinken wordt uitsluitend gewerkt met seizoensproducten uit eigen land. Ook de inrichting  is helemaal duurzaam, zoals meubels van gerecyclede PET flessen.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

INSPIRATIE BLOG

Four Elements Hotel

VIDEO

comfortabel en

energieneutraal

overnachten op

mooie plekjes

Four Elements Hotel

Stoer en inspirerend ecohotel aan de oever van het IJmeer

Het Four Elements Hotel ligt pal aan het IJmeer in Amsterdam en is een bijzondere duurzame ervaring. De vier elementen zon, water, wind en aarde worden allemaal ingezet om dit ecohotel energieneutraal te maken.


Vanuit het stoere gebouw en vanaf de rooftop bar heb je prachtige vergezichten over het water en de stad met eindeloze luchten. Bij Four Elements vallen groen en luxe samen en is toch verrassend betaalbaar. Laat je inspireren door het enthousiasme voor duurzaam overnachten.


In de kamers worden rustige kleuren gecombineerd met fleurige elementen.  De hergebruikte houten vloeren voelen blootsvoets heerlijk aan. Aan alles is gedacht, zelfs eco-biologische cosmetica.

Buiten is er een relaxed terras waar je uitkijkt op de jachthaven van het IJmeer. Ook is er een eigen restaurant Herbs Garden met prima vegan en vega keuze.  Bijzonder zijn de groene kruiden aan het plafond, als een zwevende tuin.

Amsterdam, Noord-Holland, Nederland

max ... personen

vanaf €65 per nacht, excl. ontbijt

verhuur per nacht

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

hotel

LOCATIE

VIDEO

Tram 26 brengt je van IJburg in een kwartier naar het centrum van Amsterdam. Maar vergeet niet eerst dit leuke nieuwe stukje Amsterdam te ontdekken met veel moderne architectuur. IJburg bestaat uit vier kunstmatig aangelegde eilanden die door bruggen met elkaar verbonden zijn. Hier heb je het grootste stadsstrand van Amsterdam.  Ook liefhebbers van watersport kunnen hier hun hart ophalen. Een loop- en fietsbrug zorgt voor een verbinding naar Diemen en Amsterdam-Oost.  In het centrum van Amsterdam vind je vele musea, parken, winkels en restaurants.

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden
ᐊᐊ gevonden

eco-logies.nl is nieuw, help jij ons zoeken naar duurzame plekjes?