top of page
stuur een bericht voor informatie
Gemiddeld is 50 tot 65% van het energieverbruik voor verwarmen. Besparen begint met goede isolatie. Een warmtepomp of warmtenet verwarmt duurzaam. Ook all-electric verwarming, een hybride systeem met CV ketel voor hele koude dagen of een houtkachel met duurzaam hout kan passend zijn.

duurzaam verwarmen

Het verwarmen van tapwater is gemiddeld 15 tot 25% van het energieverbruik tijdens een verblijf. Een duurzame manier van verwarmen is een zonneboiler. Ook kan de  warmtepomp of andere duurzame warmtebron gebruikt worden.

duurzaam verwarmd water

​Tijdens een verblijf is gemiddeld 20-25% van je energieverbruik voor elektriciteit.  Wat is nu duurzamer dan direct je eigen stroom? Zoals zonnepanelen of windturbine bij je ECO logies. Ook een postcoderoos of stroom van een kleine lokale energiecoöperatie is passend.

eigen lokale stroom

Duurzame gebouwen zijn zeer goed geïsoleerd en hebben vaak triple glas, warmteterugwinning en CO2 gestuurde ventilatie. Tot wel 35% van het warmteverlies is door ventilatie en douche water. In een passiefhuis is zelfs de warmte van de zon vaak voldoende.

minimaal warmteverlies

Ook waterbesparing en regenwater recycling bespaart energie. Regenwater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet. Regenwaterinfiltratie of een eigen waterzuivering kan ook helpen tegen de toenemende droogte in Nederland en België. 

waterbesparing

Bij ecologisch bouwen wordt de natuurlijke omgeving zo min mogelijk aangetast. Vaak worden er duurzame materialen toegepast. Ook circulair bouwen is groen, dit betekent dat gebouwen of materialen zijn hergebruikt of in de toekomst kunnen worden hergebruikt.

groen bouwen

Een ECO logies heeft (h)eerlijk eten en drinken. Bijvoorbeeld voor ontbijt, koffie, thee of wijn. Hiervoor kunnen producten uit de regio of eigen tuin gebruikt worden of biologische en ecologische producten. Ook fairtrade, vegetarisch en veganistisch is passend.

eerlijk en lokaal eten

Een ECO logies heeft een duurzaam interieur. Bijvoorbeeld door het gebruiken van ecologisch linnengoed. Ook hergebruikte meubels of nieuwe meubels gemaakt van circulaire materialen. Het gebruik van duurzame natuurlijke materialen kan ook passend zijn.

duurzaam interieur

Een ECO logies streeft naar minder afval. Bijvoorbeeld door geen kleine of juist natuurlijk afbreekbare verpakkingen te gebruiken. Een hele korte keten is het composteren op eigen erf. Een ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan, dit verschilt per gemeente.

minder afval

Voor de meeste schoonmaakklussen zijn er goede ecologische schoonmaakmiddelen beschikbaar. De keuze is reuze. Een ECO logies gebruikt dan ook zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen.

eco schoonmaak

Hoe duurzaam jouw mobiliteit is bepaal je zelf, maar een ECO logies kan hier wel bij helpen met een laadpaal voor je elektrische auto. Ook een goede OV verbinding of breng- en haalservice van een station maakt het verschil.

duurzame mobiliteit

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale economie. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

betrokken en gastvrij

Four Elements is een bijzondere eco-pionier. Het innovatieve gebouw maakt gebruik van slimme natuurlijke ventilatie waarmee de temperatuur op alle kamers constant gehouden wordt. Een slim idee afgekeken van de werking van een termietenheuvel.


De wind over het IJmeer blaast verse lucht het gebouw in. De zon warmt de lucht op via grote zonneschoorstenen in de gevel op de zuidzijde. In de zomer wordt de overtollige warmte ondergronds opgeslagen. Het gebouw is zeer goed geïsoleerd en volledig voorzien van triple glas. Lucht warmtepompen zorgen voor het warme water. De warmte van het douchewater wordt teruggewonnen. De douche gaat automatisch na tien minuten uit. Deze kan weer aan, maar is wel goed voor de bewustwording. Op het dak, gevel en de luifel is een groot aantal zonnepanelen verwerkt voor de eigen elektriciteit.


Voor het eten en drinken wordt uitsluitend gewerkt met seizoensproducten uit eigen land. Ook de inrichting  is helemaal duurzaam, zoals meubels van gerecyclede PET flessen.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

INSPIRATIE BLOG

Four Elements Hotel

VIDEO

duurzaam en

energieneutraal

overnachten

in eigen land

Four Elements Hotel

LOCATIE

toon locatie

VIDEO

Tram 26 brengt je van IJburg in een kwartier naar het centrum van Amsterdam. Maar vergeet niet eerst dit leuke nieuwe stukje Amsterdam te ontdekken met veel moderne architectuur. IJburg bestaat uit vier kunstmatig aangelegde eilanden die door bruggen met elkaar verbonden zijn. Hier heb je het grootste stadsstrand van Amsterdam.  Ook liefhebbers van watersport kunnen hier hun hart ophalen. Een loop- en fietsbrug zorgt voor een verbinding naar Diemen en Amsterdam-Oost.  In het centrum van Amsterdam vind je vele musea, parken, winkels en restaurants.

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden

Stoer en inspirerend ecohotel aan de oever van het IJmeer

Het Four Elements Hotel ligt pal aan het IJmeer in Amsterdam en is een bijzondere duurzame ervaring. De vier elementen zon, water, wind en aarde worden allemaal ingezet om dit ecohotel energieneutraal te maken.


Vanuit het stoere gebouw en vanaf de rooftop bar heb je prachtige vergezichten over het water en de stad met eindeloze luchten. Bij Four Elements vallen groen en luxe samen en is toch verrassend betaalbaar. Laat je inspireren door het enthousiasme voor duurzaam overnachten.


In de kamers worden rustige kleuren gecombineerd met fleurige elementen.  De hergebruikte houten vloeren voelen blootsvoets heerlijk aan. Aan alles is gedacht, zelfs eco-biologische cosmetica.

Buiten is er een relaxed terras waar je uitkijkt op de jachthaven van het IJmeer. Ook is er een eigen restaurant Herbs Garden met prima vegan en vega keuze.  Bijzonder zijn de groene kruiden aan het plafond, als een zwevende tuin.

Amsterdam, Noord-Holland, Nederland

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

stuur een bericht voor informatie

max 4 personen, 195 kamers

vanaf €65 per nacht, excl. ontbijt

verhuur per nacht

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

hotel, vergaderlocatie

Four Elements Hotel

ᐊᐊ gevonden

125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

BEKIJK OOK

Fruitpark Hotel & Spa

Ochten, Betuwe

1

1

1

Conscious Hotel Westerpark

Amsterdam, Noord-Holland

1

1

1

Guesthouse Vertoef

Nijmegen, Gelderland

1

1

1

SELECTIES

duurzaam vergaderen

de duurzaamste plekjes om te vergaderen en te overnachten

de duurzaamste plekjes om te vergaderen en te overnachten

eco hotels

de meest duurzame hotels van Nederland en België

de meest duurzame hotels van Nederland en België

stijlvolle eco architectuur

stijlvolle architectuur met een duurzaam signatuur

stijlvolle architectuur met een duurzaam signatuur

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page