top of page
stuur een bericht voor informatie
Gemiddeld is 50 tot 65% van het energieverbruik voor verwarmen. Besparen begint met goede isolatie. Een warmtepomp of warmtenet verwarmt duurzaam. Ook all-electric verwarming, een hybride systeem met CV ketel voor hele koude dagen of een houtkachel met duurzaam hout kan passend zijn.

duurzaam verwarmen

Het verwarmen van tapwater is gemiddeld 15 tot 25% van het energieverbruik tijdens een verblijf. Een duurzame manier van verwarmen is een zonneboiler. Ook kan de  warmtepomp of andere duurzame warmtebron gebruikt worden.

duurzaam verwarmd water

​Tijdens een verblijf is gemiddeld 20-25% van je energieverbruik voor elektriciteit.  Wat is nu duurzamer dan direct je eigen stroom? Zoals zonnepanelen of windturbine bij je ECO logies. Ook een postcoderoos of stroom van een kleine lokale energiecoöperatie is passend.

eigen lokale stroom

Duurzame gebouwen zijn zeer goed geïsoleerd en hebben vaak triple glas, warmteterugwinning en CO2 gestuurde ventilatie. Tot wel 35% van het warmteverlies is door ventilatie en douche water. In een passiefhuis is zelfs de warmte van de zon vaak voldoende.

minimaal warmteverlies

Ook waterbesparing en regenwater recycling bespaart energie. Regenwater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet. Regenwaterinfiltratie of een eigen waterzuivering kan ook helpen tegen de toenemende droogte in Nederland en België. 

waterbesparing

Bij ecologisch bouwen wordt de natuurlijke omgeving zo min mogelijk aangetast. Vaak worden er duurzame materialen toegepast. Ook circulair bouwen is groen, dit betekent dat gebouwen of materialen zijn hergebruikt of in de toekomst kunnen worden hergebruikt.

groen bouwen

Een ECO logies heeft (h)eerlijk eten en drinken. Bijvoorbeeld voor ontbijt, koffie, thee of wijn. Hiervoor kunnen producten uit de regio of eigen tuin gebruikt worden of biologische en ecologische producten. Ook fairtrade, vegetarisch en veganistisch is passend.

eerlijk en lokaal eten

Een ECO logies streeft naar minder afval. Bijvoorbeeld door geen kleine of juist natuurlijk afbreekbare verpakkingen te gebruiken. Een hele korte keten is het composteren op eigen erf. Een ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan, dit verschilt per gemeente.

minder afval

Voor de meeste schoonmaakklussen zijn er goede ecologische schoonmaakmiddelen beschikbaar. De keuze is reuze. Een ECO logies gebruikt dan ook zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen.

eco schoonmaak

Hoe duurzaam jouw mobiliteit is bepaal je zelf, maar een ECO logies kan hier wel bij helpen met een laadpaal voor je elektrische auto. Ook een goede OV verbinding of breng- en haalservice van een station maakt het verschil.

duurzame mobiliteit

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale economie. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

betrokken en gastvrij

Deze oude hoeve van meer dan tweehonderd jaar oud is bijna energieneutraal. De oude muren en het dak zijn geïsoleerd met dertig centimeter papiervlokken. Er zijn veel natuurlijke materialen gebruikt zoals FSC hout, natuurverf, pleisterwerk en rubber daklaag.


Het Verblijf heeft een grondwarmtepomp als hoofdverwarming en voor heel koude dagen een houtvergasser als extra verwarming. Het water wordt verwarmd met een zonneboiler en de zonnepanelen zorgen voor eigen elektriciteit. Ook is er balansventilatie met warmteterugwin.


Er is een grote opvang voor regenwater van maar liefst 40.000 liter om waar mogelijk water te sparen, zoals spoelen van wc en voor de wasmachine. Het Verblijf is goed bereikbaar met het openbaar vervoer vanuit Brussel. Voor het ontbijt worden biologische producten van lokale winkels gebruikt. Eén kamer is rolstoeltoegankelijk.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

INSPIRATIE BLOG

Het Verblijf

VIDEO

duurzaam en

energieneutraal

overnachten

in eigen land

Het Verblijf

LOCATIE

toon locatie

VIDEO

Het Verblijf ligt in het oude cultuurlandschap van Pajottenland, de streek waar het beroemde Lambiek bier vandaan komt. Je kunt hier prachtig wandelen en fietsen langs het knooppuntennetwerk en vele themaroutes. Een paar kilometer van Het Verblijf ligt het mooie kleine dorpje Gaasbeek, met een prachtig landelijk gelegen kasteel. In het kasteel zijn vaak mooie tentoonstelling. Verder heb je in Gaasbeek de boeren-en brocantemarkt en de Poëziezomer.


Geniet van het lekkere eten en drinken van de streek, of je nu naar een sterrenrestaurant gaat of een oude cafeetje. Ook kun je natuurlijk een uitstapje maken naar Brussel.

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden

Eeuwenoude hoeve met een mooie groene binnenkoer en yoga!

Niet ver van Brussel en toch helemaal in de natuur. Al sinds 1777 staat deze oude Brabantse driekantshoeve onverstoord in een eeuwenoud agrarisch landschap. Geniet van de uitgestrekte vruchtbare landerijen vanaf de mooie groene binnenkoer. Hier vonden Inge en Hugo hun droomplek voor een ecologische bed en breakfast, vergaderlolatie en yogazaal. Ook kun je het gehele verblijf huren voor een familie- en vriendenweekend of een workshop. 


Het Verblijf heeft acht luxe kamers voor twee of drie personen. Iedere kamer heeft een eigen sfeer, geïnspireerd door een origineel kunstwerk. De kamers voelen ingetogen en naturel aan. Bij zonnig weer wordt het verse biologische ontbijt buiten op het terras op de binnenplaats geserveerd.


De yogazaal is in de grote schuur. Door de grote ramen valt hier veel licht naar binnen. De schuur kan ook gebruikt worden voor bijeenkomsten of workshops met of zonder catering. Ook kun je het hele Verblijf huren.

Lennik, Pajottenland, Vlaams-Brabant, Vlaanderen, België

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

stuur een bericht voor informatie

max 3 personen, 8 kamers

vanaf €95 per nacht

verhuur per nacht

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

bed & breakfast, vergaderlocatie

Het Verblijf

ᐊᐊ gevonden

125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

BEKIJK OOK

B&B Ateljee Sohie

Hoeilaart, Vlaams-Brabant

1

1

1

Schuur Driehoekshoeve

Kasterlee, Antwerpen

1

1

1

Le Moulin de Flavion

Flavion, Namen

1

1

1

SELECTIES

duurzaam vergaderen

de duurzaamste plekjes om te vergaderen en te overnachten

de duurzaamste plekjes om te vergaderen en te overnachten

groene familiehuizen

duurzaam overnachten in een ruim en heerlijk familiehuis

duurzaam overnachten in een ruim en heerlijk familiehuis

eco b&b's

de mooiste en duurzaamste eco b&b’s van Nederland en België

de mooiste en duurzaamste eco b&b’s van Nederland en België

duurzaam erfgoed

overnachten in prachtig duurzaam erfgoed

overnachten in prachtig duurzaam erfgoed

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page