top of page
stuur een bericht voor informatie
Gemiddeld is 50 tot 65% van het energieverbruik voor verwarmen. Besparen begint met goede isolatie. Een warmtepomp of warmtenet verwarmt duurzaam. Ook all-electric verwarming, een hybride systeem met CV ketel voor hele koude dagen of een houtkachel met duurzaam hout kan passend zijn.

duurzaam verwarmen

Het verwarmen van tapwater is gemiddeld 15 tot 25% van het energieverbruik tijdens een verblijf. Een duurzame manier van verwarmen is een zonneboiler. Ook kan de  warmtepomp of andere duurzame warmtebron gebruikt worden.

duurzaam verwarmd water

​Tijdens een verblijf is gemiddeld 20-25% van je energieverbruik voor elektriciteit.  Wat is nu duurzamer dan direct je eigen stroom? Zoals zonnepanelen of windturbine bij je ECO logies. Ook een postcoderoos of stroom van een kleine lokale energiecoöperatie is passend.

eigen lokale stroom

Bij ecologisch bouwen wordt de natuurlijke omgeving zo min mogelijk aangetast. Vaak worden er duurzame materialen toegepast. Ook circulair bouwen is groen, dit betekent dat gebouwen of materialen zijn hergebruikt of in de toekomst kunnen worden hergebruikt.

groen bouwen

Een ECO logies heeft (h)eerlijk eten en drinken. Bijvoorbeeld voor ontbijt, koffie, thee of wijn. Hiervoor kunnen producten uit de regio of eigen tuin gebruikt worden of biologische en ecologische producten. Ook fairtrade, vegetarisch en veganistisch is passend.

eerlijk en lokaal eten

Voor de meeste schoonmaakklussen zijn er goede ecologische schoonmaakmiddelen beschikbaar. De keuze is reuze. Een ECO logies gebruikt dan ook zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen.

eco schoonmaak

Hoe duurzaam jouw mobiliteit is bepaal je zelf, maar een ECO logies kan hier wel bij helpen met een laadpaal voor je elektrische auto. Ook een goede OV verbinding of breng- en haalservice van een station maakt het verschil.

duurzame mobiliteit

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale economie. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

betrokken en gastvrij

Een oude boerderij een nieuw leven geven, is een mooie vorm van circulair bouwen. Voor de renovatie zijn veel oude materialen hergebruikt. Daar komt nog bij dat talloze historische bouwsporen er op wijzen dat ook in het verleden eiken sporen en baksteen uit nog eerdere bouwwerken zijn hergebruikt. Uniek aan de boerderij is de sporenkap die bijna volledig in originele staat verkeert. Tijdens de renovatie zijn verdwenen delen in de gebintconstructie teruggeplaatst.


Groot Okhorst wordt verwarmd met een warmtepomp op aardwarmte, in de zomer kan hier energiezuinig mee worden gekoeld. De zonnepanelen voorzien in de eigen stroom, waarmee Groot Okhorst bijna energieneutraal is.


Femme en Leonie zijn IVN gastheer van het landschap en zitten in de werkgroep voor landschapsbeheer in de regio. Bij aankomst staat er een flesje sap van appels uit eigen tuin voor je klaar. De douchegel, shampoo en conditioner zijn ecologisch. Ook voor de schoonmaak worden er zo veel mogelijk ecologische producten gebruikt.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

INSPIRATIE BLOG

Logies Groot Okhorst

VIDEO

duurzaam en

energieneutraal

overnachten

in eigen land

Logies Groot Okhorst

LOCATIE

toon locatie

VIDEO

Buiten is er een grote tuin met terras waar je heerlijk kunt zitten. De boerderij is gebouwd op een hoger gelegen gedeelte in het landschap, een zogeheten horst. Kasteel Hackfort en het daaromheen liggend landgoed is nu van Natuurmonumenten. Het landgoed is een heerlijke plek om te wandelen tussen de bossen, weilanden, graanakkers en boomgaarden. Er liggen verschillende oude boerderijen en een watermolen op het landgoed. Een leuke fietstocht is naar het piepkleine oude stadje Bronkhorst. Vanaf Groot Okhorst ben je in een kwartiertje in de oude Hanzestad Zutphen. Ook Doesburg en Deventer zijn een bezoek waard.

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden

Stijlvolle luxe in een eeuwenoude boerderij

Groot Okhorst ligt in het oud-agrarisch landschap van Landgoed Hackfort in de Achterhoek. De oudste delen van de boerderij zijn uit 1641 en de vroegste vermelding is uit 1540. Femme en Leonie hebben de boerderij in zes jaar tijd duurzaam verbouwd. De oude muren en gebinten zijn overal zichtbaar gemaakt. Nieuwe toevoegingen zijn minimalistisch en stijlvol gecombineerd met een moderne inrichting.


In het voorhuis is het gastenverblijf, verdeeld over vier niveaus die via een open trap met elkaar zijn verbonden. De hoge open ruimtes en sfeervolle kleurenverlichting zorgen voor een bijzondere beleving. De oude opkamer is nu de woonkamer met een home cinema-systeem. De keuken met kookeiland is de perfecte plek om je eigen diner te maken. Op de bovenverdieping, onder de oude handgezaagde sporenkap, vind je twee slaapkamers. Op de begane grond is de derde slaapkamer. In de kelder is een wellnessruimte met infrarood sauna, regendouche en bad.

Wichmond, Achterhoek, Gelderland, Nederland

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

stuur een bericht voor informatie

2 - 6 personen

vanaf €535 voor 3 nachten

verhuur per nacht, minimaal 3 nachten

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

vakantiewoning, boerderij

Logies Groot Okhorst

ᐊᐊ gevonden

125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

BEKIJK OOK

Nynke's Pleats

Piaam, Fryslân

1

1

1

De Woeste Wieven

Diepenheim, Twente

1

1

1

B&B Otterstee

Havelte, Drenthe

1

1

1

Attema-Sate

Gaastmeer, Fryslân

1

1

1

SELECTIES

duurzaam erfgoed

overnachten in prachtig duurzaam erfgoed

overnachten in prachtig duurzaam erfgoed

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page