top of page
stuur een bericht voor informatie
Gemiddeld is 50 tot 65% van het energieverbruik voor verwarmen. Besparen begint met goede isolatie. Een warmtepomp of warmtenet verwarmt duurzaam. Ook all-electric verwarming, een hybride systeem met CV ketel voor hele koude dagen of een houtkachel met duurzaam hout kan passend zijn.

duurzaam verwarmen

Het verwarmen van tapwater is gemiddeld 15 tot 25% van het energieverbruik tijdens een verblijf. Een duurzame manier van verwarmen is een zonneboiler. Ook kan de  warmtepomp of andere duurzame warmtebron gebruikt worden.

duurzaam verwarmd water

​Tijdens een verblijf is gemiddeld 20-25% van je energieverbruik voor elektriciteit.  Wat is nu duurzamer dan direct je eigen stroom? Zoals zonnepanelen of windturbine bij je ECO logies. Ook een postcoderoos of stroom van een kleine lokale energiecoöperatie is passend.

eigen lokale stroom

Duurzame gebouwen zijn zeer goed geïsoleerd en hebben vaak triple glas, warmteterugwinning en CO2 gestuurde ventilatie. Tot wel 35% van het warmteverlies is door ventilatie en douche water. In een passiefhuis is zelfs de warmte van de zon vaak voldoende.

minimaal warmteverlies

Ook waterbesparing en regenwater recycling bespaart energie. Regenwater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet. Regenwaterinfiltratie of een eigen waterzuivering kan ook helpen tegen de toenemende droogte in Nederland en België. 

waterbesparing

Bij ecologisch bouwen wordt de natuurlijke omgeving zo min mogelijk aangetast. Vaak worden er duurzame materialen toegepast. Ook circulair bouwen is groen, dit betekent dat gebouwen of materialen zijn hergebruikt of in de toekomst kunnen worden hergebruikt.

groen bouwen

Een ECO logies heeft (h)eerlijk eten en drinken. Bijvoorbeeld voor ontbijt, koffie, thee of wijn. Hiervoor kunnen producten uit de regio of eigen tuin gebruikt worden of biologische en ecologische producten. Ook fairtrade, vegetarisch en veganistisch is passend.

eerlijk en lokaal eten

Een ECO logies heeft een duurzaam interieur. Bijvoorbeeld door het gebruiken van ecologisch linnengoed. Ook hergebruikte meubels of nieuwe meubels gemaakt van circulaire materialen. Het gebruik van duurzame natuurlijke materialen kan ook passend zijn.

duurzaam interieur

Een ECO logies streeft naar minder afval. Bijvoorbeeld door geen kleine of juist natuurlijk afbreekbare verpakkingen te gebruiken. Een hele korte keten is het composteren op eigen erf. Een ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan, dit verschilt per gemeente.

minder afval

Voor de meeste schoonmaakklussen zijn er goede ecologische schoonmaakmiddelen beschikbaar. De keuze is reuze. Een ECO logies gebruikt dan ook zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen.

eco schoonmaak

Hoe duurzaam jouw mobiliteit is bepaal je zelf, maar een ECO logies kan hier wel bij helpen met een laadpaal voor je elektrische auto. Ook een goede OV verbinding of breng- en haalservice van een station maakt het verschil.

duurzame mobiliteit

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale economie. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

betrokken en gastvrij

Bob en Vera hebben de oude rijksmonumentale boerderij goed geïsoleerd, grotendeels met papierpulp. Ook het rieten dak zorgt voor een goede isolatie, het riet is geoogst uit het watergebied vlakbij de boerderij.


Nynke’s Pleats wordt verwarmd met twee aardwarmtepompen. De warmte uit de ventilatielucht wordt teruggewonnen. De windmolen in het naburige dorp zorgt voor de eigen elektriciteit. Later in 2023 komen daar nog 40 zonnepanelen op het erf bij. Ook wordt dan het regenwater opgevangen voor gebruik rondom de boerderij. Alle douches zijn waterbesparend.


Bij aankomst staat er een pakket met lokale producten voor je klaar, zoals een lokaal geproduceerde soap bar. Ook kan er met lokale producten voor je worden gekookt. Op het erf is een composthoop en het afval wordt gescheiden. Voor de was is een duurzame partner gevonden, die ook het vervoer elektrisch doet. Voor de schoonmaak worden microplastic vrije producten gebruikt. Er is een laadpaal voor je elektrische auto.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

INSPIRATIE BLOG

Nynke's Pleats

VIDEO

duurzaam en

energieneutraal

overnachten

in eigen land

Nynke's Pleats

LOCATIE

toon locatie

VIDEO

Vanuit Nynke’s Pleats heb je prachtig zicht over de weilanden. Het terpdorpje Piaam heeft een beschermd dorpsgezicht. Zo staat er voor de boerderij een bijzonder 13de-eeuwse kerkje. Er wordt nu nog gewerkt aan erf, maar nu al is het heerlijk vertoeven in de boomgaard en de bloemenweide.


Elk najaar vliegen er vele ganzen over Piaam richting het zuiden. Ze overnachten op de velden rondom het terpdorp. Vlak over de dijk bij Piaam staat een vogelkijkhut waar je uitkijkt op rietmoeras, de Piaamergeul en het IJsselmeer. Hier zie je vogels zoals krakeend, knobbelzwaan, blauwe reiger en waterral. De Friese stadjes Workum, Harlingen, Bolsward, Hindeloopen, Makkum en Franeker liggen allemaal in de buurt. In Makkum en Harlingen zijn zeilboten te huur voor een tocht op het IJsselmeer of de Wadden.

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden

Duurzaam overnachten in een rijksmonument aan het IJsselmeer

Nynke’s Pleats is een koprompboerderij uit 1667 en ligt aan het IJsselmeer in één van de kleinste dorpjes van Friesland. Nynke’s Pleats heeft een bijzondere vorm met een lage brede schuur. De boerderij is al lang een rijksmonument en was tientallen jaren een bekend restaurant. Nu hebben Vera en Bob deze bijzondere plek een nieuwe duurzame toekomst gegeven als gastenverblijf en culturele hotspot.


De oude stal is nu een prachtige zaal, waar regelmatig concerten en bijeenkomsten zijn. Je kunt hier ook je eigen workshop organiseren. Er is een gezellige woonkamer met prachtig uitzicht over de landerijen. Voor het interieur hebben Vera en Bob gekozen voor antiek, vintage en lokaal geproduceerd Dutch Design.  Ook is er een eigen bar en sauna.


Onder de rieten kap zijn er negen slaapkamers met moderne badkamers. Op de bovenverdieping van het voorhuis zijn nog  twee slaapkamers en een badkamer.  Ook is er een sfeervolle grote keuken met  een gietijzeren Esse fornuis waar het goed kokkerellen is.

Piaam, Fryslân, IJselmeer, Nederland

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

stuur een bericht voor informatie

max 24 personen, 11 kamers

vanaf €129 per nacht

verhuur per nacht, minimaal 2 nachten

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

familiehuis, vergaderlocatie, groepsaccommodatie, boerderij

Nynke's Pleats

ᐊᐊ gevonden

125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

BEKIJK OOK

it Dreamlân familiehuis

Kollumerpomp, Fryslân

1

1

1

Lân, Loft, Wetter en Wad

Kollumerpomp, Fryslân

1

1

1

Logies Groot Okhorst

Wichmond, Achterhoek

1

1

1

Le Moulin de Flavion

Flavion, Namen

1

1

1

Saenliefde

Wormer, Noord-Holland

1

1

1

De Koeberg

Sint Geertruid, Limburg

1

1

1

SELECTIES

duurzaam erfgoed

overnachten in prachtig duurzaam erfgoed

overnachten in prachtig duurzaam erfgoed

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page