top of page
stuur een bericht voor informatie
Gemiddeld is 50 tot 65% van het energieverbruik voor verwarmen. Besparen begint met goede isolatie. Een warmtepomp of warmtenet verwarmt duurzaam. Ook all-electric verwarming, een hybride systeem met CV ketel voor hele koude dagen of een houtkachel met duurzaam hout kan passend zijn.

duurzaam verwarmen

Het verwarmen van tapwater is gemiddeld 15 tot 25% van het energieverbruik tijdens een verblijf. Een duurzame manier van verwarmen is een zonneboiler. Ook kan de  warmtepomp of andere duurzame warmtebron gebruikt worden.

duurzaam verwarmd water

​Tijdens een verblijf is gemiddeld 20-25% van je energieverbruik voor elektriciteit.  Wat is nu duurzamer dan direct je eigen stroom? Zoals zonnepanelen of windturbine bij je ECO logies. Ook een postcoderoos of stroom van een kleine lokale energiecoöperatie is passend.

eigen lokale stroom

Duurzame gebouwen zijn zeer goed geïsoleerd en hebben vaak triple glas, warmteterugwinning en CO2 gestuurde ventilatie. Tot wel 35% van het warmteverlies is door ventilatie en douche water. In een passiefhuis is zelfs de warmte van de zon vaak voldoende.

minimaal warmteverlies

Ook waterbesparing en regenwater recycling bespaart energie. Regenwater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet. Regenwaterinfiltratie of een eigen waterzuivering kan ook helpen tegen de toenemende droogte in Nederland en België. 

waterbesparing

Een ECO logies streeft naar minder afval. Bijvoorbeeld door geen kleine of juist natuurlijk afbreekbare verpakkingen te gebruiken. Een hele korte keten is het composteren op eigen erf. Een ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan, dit verschilt per gemeente.

minder afval

Voor de meeste schoonmaakklussen zijn er goede ecologische schoonmaakmiddelen beschikbaar. De keuze is reuze. Een ECO logies gebruikt dan ook zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen.

eco schoonmaak

Hoe duurzaam jouw mobiliteit is bepaal je zelf, maar een ECO logies kan hier wel bij helpen met een laadpaal voor je elektrische auto. Ook een goede OV verbinding of breng- en haalservice van een station maakt het verschil.

duurzame mobiliteit

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale economie. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

betrokken en gastvrij

De nieuwe houten woningen zijn heel goed geïsoleerd en worden verwarmd door warmtepompen op aardwarmte. Ook het tapwater wordt verwarmd met de warmtepomp. Op het dak liggen zonnepanelen voor de eigen elektriciteit. De luchtventilatie wordt per ruimte optimaal gestuurd op luchtvochtigheid en hoeveelheid CO2. Er zijn laadpalen aanwezig voor je elektrische auto.


Het regenwater wordt niet in het riool afgevoerd maar op het terrein geïnfiltreerd. De paden zijn halfverhard, zodat het regenwater er doorheen kan. Natuurlijk wordt het afval gescheiden en gaat groente- en fruitafval naar Frenkie en Donnie. Er wordt schoongemaakt met ecologische middelen.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

INSPIRATIE BLOG

Mienterbos

VIDEO

duurzaam en

energieneutraal

overnachten

in eigen land

Mienterbos

LOCATIE

toon locatie

VIDEO

Mienterbos ligt op tien minuten lopen van De Koog, één van de oudste dorpjes van Texel. Vroeger was De Koog een vissersdorpje, nu een badplaats direct achter de duinen. Als je een paar minuten doorloopt sta je op het strand.


Vanaf het huis kun je een prachtige wandeling maken, in 30 minuten ben je in het Nationaal Park Duinen van Texel. De duinen zijn uniek en geven een echt Waddengevoel. Het zeehondencentrum Ecomare is maar 10 minuten fietsen. Ook het natuurgebied de Slufter is de moeite waard. Deze grote kweldervlakte ligt tussen twee zanddijken in. Door de kwelder stroomt zout water uit de Noordzee, er groeien alleen zout water planten.

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden

Vakantie in een boomgaard dichtbij het strand

Op loopafstand van het strand van Texel liggen in een boomgaard twee ruime vakantiewoningen. Op een prachtige plek in de tuin wonen de varkentjes “Frenkie en Donnie”. Tussen de bomen staat ook een kleine glazen kas.


De bijna identieke vakantiewoningen zijn voor zes personen. De woningen hebben drie slaapkamers met uitstekende bedden. Beide woningen hebben twee grote badkamers. Vanuit de woonkamer heb je een prachtig uitzicht over de landerijen en toch veel privacy.


Je kunt de beide huizen ook samen huren voor een paar dagen weg met je vriendengroep of familie. Het tuinhuis kun je dan gebruiken om samen te koken, te eten of te vergaderen. Handig is dat in beide huizen liften aanwezig zijn voor minder mobiele gasten.

De Koog, Texel, Waddeneilanden, Noord-Holland, Nederland

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

stuur een bericht voor informatie

max 12 personen, 2 woningen

vanaf €400 voor een weekend

Verhuur per lang weekend / midweek / week

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

vakantiewoning, familiehuis

Mienterbos

ᐊᐊ gevonden

125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

BEKIJK OOK

it Dreamlân familiehuis

Kollumerpomp, Fryslân

1

1

1

De Bleekersvallei

De Koog, Texel

1

1

1

Het Kwade Konijn

De Cocksdorp, Texel

1

1

1

Vijverhof

Den Burg, Texel

1

1

1

SELECTIES

waddeneilanden

de duurzaamste verblijven op de waddeneilanden

de duurzaamste verblijven op de waddeneilanden

groene familiehuizen

duurzaam overnachten in een ruim en heerlijk familiehuis

duurzaam overnachten in een ruim en heerlijk familiehuis

eco natuurhuisjes

heerlijke landelijke eco vakantiehuisjes in de natuur

heerlijke landelijke eco vakantiehuisjes in de natuur

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page