top of page
stuur een bericht voor informatie
Gemiddeld is 50 tot 65% van het energieverbruik voor verwarmen. Besparen begint met goede isolatie. Een warmtepomp of warmtenet verwarmt duurzaam. Ook all-electric verwarming, een hybride systeem met CV ketel voor hele koude dagen of een houtkachel met duurzaam hout kan passend zijn.

duurzaam verwarmen

Het verwarmen van tapwater is gemiddeld 15 tot 25% van het energieverbruik tijdens een verblijf. Een duurzame manier van verwarmen is een zonneboiler. Ook kan de  warmtepomp of andere duurzame warmtebron gebruikt worden.

duurzaam verwarmd water

​Tijdens een verblijf is gemiddeld 20-25% van je energieverbruik voor elektriciteit.  Wat is nu duurzamer dan direct je eigen stroom? Zoals zonnepanelen of windturbine bij je ECO logies. Ook een postcoderoos of stroom van een kleine lokale energiecoöperatie is passend.

eigen lokale stroom

Duurzame gebouwen zijn zeer goed geïsoleerd en hebben vaak triple glas, warmteterugwinning en CO2 gestuurde ventilatie. Tot wel 35% van het warmteverlies is door ventilatie en douche water. In een passiefhuis is zelfs de warmte van de zon vaak voldoende.

minimaal warmteverlies

Bij ecologisch bouwen wordt de natuurlijke omgeving zo min mogelijk aangetast. Vaak worden er duurzame materialen toegepast. Ook circulair bouwen is groen, dit betekent dat gebouwen of materialen zijn hergebruikt of in de toekomst kunnen worden hergebruikt.

groen bouwen

Een ECO logies heeft een duurzaam interieur. Bijvoorbeeld door het gebruiken van ecologisch linnengoed. Ook hergebruikte meubels of nieuwe meubels gemaakt van circulaire materialen. Het gebruik van duurzame natuurlijke materialen kan ook passend zijn.

duurzaam interieur

Een ECO logies streeft naar minder afval. Bijvoorbeeld door geen kleine of juist natuurlijk afbreekbare verpakkingen te gebruiken. Een hele korte keten is het composteren op eigen erf. Een ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan, dit verschilt per gemeente.

minder afval

Voor de meeste schoonmaakklussen zijn er goede ecologische schoonmaakmiddelen beschikbaar. De keuze is reuze. Een ECO logies gebruikt dan ook zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen.

eco schoonmaak

Hoe duurzaam jouw mobiliteit is bepaal je zelf, maar een ECO logies kan hier wel bij helpen met een laadpaal voor je elektrische auto. Ook een goede OV verbinding of breng- en haalservice van een station maakt het verschil.

duurzame mobiliteit

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale economie. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

betrokken en gastvrij

Het Herbergje is gebouwd door studenten van het Davinci College samen met lokale aannemers. In het ontwerp stond biobased en circulair bouwen centraal. Zo is het herbergje van hout goed geïsoleerd met houtvezels.  De ‘tweede kans bouwmaterialen’ komen uit de regio uit een depot in Groot Ammers.


De stroom voor het Herbergje komt van de dertien zonnepanelen op het dak. Ook liggen er panelen op het dak voor de zonneboiler. Het tiny huisje wordt verwarmd met een lucht-lucht warmtepomp, of te wel een airco.


Ook voor het interieur zijn veel circulaire materialen gebruikt. Zo zijn keukendeurtjes gemaakt van flessendoppen en de koffiekopjes zijn gemaakt van koffiedik. Het viltpaneel is gemaakt van oude stof en de gordijnen van oude jeans.  De tuinmeubelen zijn gemaakt van gerecycled kassenstaal en inlandse eiken. Het herbergje wordt schoongemaakt met Marcel's Green Soap en bij het toilet ligt de GoodRoll. Ook ligt er een duurzame body wash en staat er biologische thee voor je klaar.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

INSPIRATIE BLOG

 Herbergje aan de Lek

VIDEO

duurzaam en

energieneutraal

overnachten

in eigen land

 Herbergje aan de Lek

LOCATIE

toon locatie

VIDEO

Langerak ligt op de grens van Zuid-Holland en Utrecht midden in het groene hart. Steden als Rotterdam, Dordrecht, Gorinchem, Gouda en Utrecht zijn niet ver, maar toch ben je hier helemaal afgelegen in de polder. Polder Langerak ligt in de Alblasserwaard. Op vier kilometer afstand langs de Lek ligt het oude vestingstadje Nieuwpoort. In dit kleine stadje staan meer dan honderd monumenten. Aan de overkant van de Lek ligt het zilverstadje Schoonhoven. Tussen Schoonhoven en Groot Ammers gaat een veerpontje over de Lek. Niet alleen het oude stadje is een bezoek waard, maar zeker ook het Nederlands Zilvermuseum. In Molenwaard is er een avonturenboerderij, waar je bootje kunt varen door de polder, verdwalen in een wilgendoolhof en heerlijke streekproducten kunt proeven.

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden

Geniet duurzaam van het leven in de polder!

Herbergje aan de Lek ligt verscholen achter de dijk in een boomgaard. Vanuit het tiny huisje kijk je prachtig de Hollandse polder in. Boven op de dijk kijk je direct uit over de rivier.


Het herbergje heeft een heerlijk terras met een pizza oventje, waar je zelf pizza's kunt bakken. Door de glazen gevel valt er veel licht in de stijlvolle hoge living. Hier vind je een comfortabele zithoek en een compacte maar complete keuken. Ook is er beneden een slaapkamer met een tweepersoonsbed en een badkamer met ruime douche. Via een trappetje kom je op de kleine vide, waar twee eenpersoonsbedden staan. Op de slaapbank kan een vijfde persoon slapen.


Het herbergje staat in de boomgaard van de boerderij van boer Jaap. In het seizoen kun je hier appels plukken. Ook kun je bij boer Jaap verse eieren kopen voor je ontbijt. Vanuit Utrecht Centraal kun je met een directe bus naar Herbergje aan de Lek.

Langerak, Alblasserwaard, Zuid-Holland, Nederland

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

stuur een bericht voor informatie

max 5 personen

vanaf €413 voor een weekend

verhuur per lang weekend / midweek / week

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

tiny house, ecolodge, cosy cabin

Herbergje aan de Lek

ᐊᐊ gevonden

125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

BEKIJK OOK

Paradijs van Nu

Sint Michielsgestel, Noord-Brabant

1

1

1

Woodhouse Limburg

Sippenaeken, Wallonië

1

1

1

Kreeksuite

Kortgene, Zeeland

1

1

1

SELECTIES

houten woningen en lodges

verblijf in een biobased houten huis of lodge

verblijf in een biobased houten huis of lodge

unieke overnachtingen

duurzaam overnachten op aparte en unieke plekjes

duurzaam overnachten op aparte en unieke plekjes

eco cabins & tiny houses

duurzaam overnachten in een eco lodge, cabin of tiny house

duurzaam overnachten in een eco lodge, cabin of tiny house

eco natuurhuisjes

heerlijke landelijke eco vakantiehuisjes in de natuur

heerlijke landelijke eco vakantiehuisjes in de natuur

vintage en circulair interieur

prachtige vintage interieurs en stijlvol hergebruikt materiaal

prachtige vintage interieurs en stijlvol hergebruikt materiaal

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page