top of page
stuur een bericht voor informatie
Gemiddeld is 50 tot 65% van het energieverbruik voor verwarmen. Besparen begint met goede isolatie. Een warmtepomp of warmtenet verwarmt duurzaam. Ook all-electric verwarming, een hybride systeem met CV ketel voor hele koude dagen of een houtkachel met duurzaam hout kan passend zijn.

duurzaam verwarmen

Het verwarmen van tapwater is gemiddeld 15 tot 25% van het energieverbruik tijdens een verblijf. Een duurzame manier van verwarmen is een zonneboiler. Ook kan de  warmtepomp of andere duurzame warmtebron gebruikt worden.

duurzaam verwarmd water

​Tijdens een verblijf is gemiddeld 20-25% van je energieverbruik voor elektriciteit.  Wat is nu duurzamer dan direct je eigen stroom? Zoals zonnepanelen of windturbine bij je ECO logies. Ook een postcoderoos of stroom van een kleine lokale energiecoöperatie is passend.

eigen lokale stroom

Duurzame gebouwen zijn zeer goed geïsoleerd en hebben vaak triple glas, warmteterugwinning en CO2 gestuurde ventilatie. Tot wel 35% van het warmteverlies is door ventilatie en douche water. In een passiefhuis is zelfs de warmte van de zon vaak voldoende.

minimaal warmteverlies

Ook waterbesparing en regenwater recycling bespaart energie. Regenwater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet. Regenwaterinfiltratie of een eigen waterzuivering kan ook helpen tegen de toenemende droogte in Nederland en België. 

waterbesparing

Bij ecologisch bouwen wordt de natuurlijke omgeving zo min mogelijk aangetast. Vaak worden er duurzame materialen toegepast. Ook circulair bouwen is groen, dit betekent dat gebouwen of materialen zijn hergebruikt of in de toekomst kunnen worden hergebruikt.

groen bouwen

Een ECO logies heeft (h)eerlijk eten en drinken. Bijvoorbeeld voor ontbijt, koffie, thee of wijn. Hiervoor kunnen producten uit de regio of eigen tuin gebruikt worden of biologische en ecologische producten. Ook fairtrade, vegetarisch en veganistisch is passend.

eerlijk en lokaal eten

Een ECO logies heeft een duurzaam interieur. Bijvoorbeeld door het gebruiken van ecologisch linnengoed. Ook hergebruikte meubels of nieuwe meubels gemaakt van circulaire materialen. Het gebruik van duurzame natuurlijke materialen kan ook passend zijn.

duurzaam interieur

Een ECO logies streeft naar minder afval. Bijvoorbeeld door geen kleine of juist natuurlijk afbreekbare verpakkingen te gebruiken. Een hele korte keten is het composteren op eigen erf. Een ECO logies biedt de maximale afvalscheiding aan, dit verschilt per gemeente.

minder afval

Voor de meeste schoonmaakklussen zijn er goede ecologische schoonmaakmiddelen beschikbaar. De keuze is reuze. Een ECO logies gebruikt dan ook zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen.

eco schoonmaak

​Een ECO logies werkt lokaal of draagt duurzaam bij aan de regionale economie. Iedereen is welkom in een ECO logies, zonder enig onderscheid te maken. Een voorbeeld is rolstoeltoegankelijk. Natuurontwikkeling en -educatie is ook een passende vorm van betrokkenheid.

betrokken en gastvrij

Het Eilandhuis is volledig zelfvoorzienend in stroom- en watergebruik. De eigen stroom komt van de zonnepanelen op het dak. Er wordt gebruik gemaakt van een watertank waarop de douche en keukenkraan zijn aangesloten. Planten op het dak zorgen voor waterzuivering van het douchewater. Het toilet is een droogtoilet, waardoor er maar weinig water gebruikt wordt.


Het huisje is zeer goed geïsoleerd met vlasplaten en zwamvlokken. In de binnenwand kun je op drie plekken zien hoe deze is opgebouwd. De buitengevel is bekleed met essenhout behandeld met lijnolie. De panelen kunnen losgeschroefd worden om onderhoud eenvoudiger te maken.


Alle hergebruikte materialen komen van het eiland, van boeren, sloopbedrijven en reclameborden van de lokale voetbalclub. De vrolijke prints van de reclameborden zijn nog zichtbaar in de keukenlades. Voor de schoonmaak wordt gebruik gemaakt van ecologische producten. Ook wordt het afval gescheiden. Als welkomstdrankje staat lokale appel- of perensap klaar.

DUURZAAMHEID

ECO CRITERIA

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

INSPIRATIE BLOG

Het Eilandhuis

VIDEO

duurzaam en

energieneutraal

overnachten

in eigen land

Het Eilandhuis

LOCATIE

toon locatie

VIDEO

In de polders rondom de Oosterschelde zijn er veel vogels, door de getijden is er steeds nieuwe aanvoer van voedsel in het water. Ook leuk is bezoek aan de Oosterscheldekering en het Deltapark op het Werkeiland Neeltje Jans. Je kunt een rondtocht maken van Schouwen-Duiveland over de Oosterscheldekering naar Noord-Beveland en weer terug. Aan de Noordzeekant van het eiland zijn er prachtige stranden. Bij bekende vuurtoren van Haamstede kun je prachtige wandelingen maken door de duinen. Ook het historische Zierikzee is een bezoek zeker waard, met o.a. het Stadsmuseum, Museumhaven en Gasthuiskerk.

OMGEVING

ᐊᐊ gevonden

Elegant bio-circulair tiny house aan de Zeeuwse kust

Nescio en Martin bouwden twee jaar lang aan een zelfvoorzienend bio-circulair tiny house. Het elegante huisje op wielen staat op wisselende plekken op Schouwen-Duiveland. Aan het huisje zit een terras vast, met ruime openslaande deuren. Met een klein trappetje ga je naar een klein slaapzoldertje met een tweepersoonsbed. Door de dakramen kun je eindeloos naar de sterren staren. Vanaf de zithoek beneden kijk je prachtig naar buiten door het grote raam. Er is een onderschuifbed voor twee extra slaapplaatsen. Ook is er een keukentje en eettafel. De luxe douche en toilet zijn verrassend ruim.


Nescio is duurzaamheidsadviseur en Martin is architect, met Het Eilandhuis wilden ze laten zien wat er nu al mogelijk is. Samen met studenten van de HZ University hebben ze uitgezocht welke biobased materialen geschikt zijn. Het huisje is gebouwd met materialen uit de omgeving, zoals vlas, kalkhennep, stro en hergebruikte materialen. In de toekomst kan alles van het huisje opnieuw gebruikt worden.

Schouwen-Duiveland, Zeeland, Nederland

=== NIET MEER BESCHIKBAAR ===

stuur een bericht voor informatie

max 4 personen

vanaf €330 voor een weekend

verhuur per (lang) weekend / midweek / week

<tag> <tag> <tag> <tag> <tag>

tiny house

Het Eilandhuis

ᐊᐊ gevonden

125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

BEKIJK OOK

De Roek Tiny Houses

Otterlo, Veluwe

1

1

1

Woodhouse Limburg

Sippenaeken, Wallonië

1

1

1

Kreeksuite

Kortgene, Zeeland

1

1

1

SELECTIES

houten woningen en lodges

verblijf in een biobased houten huis of lodge

verblijf in een biobased houten huis of lodge

unieke overnachtingen

duurzaam overnachten op aparte en unieke plekjes

duurzaam overnachten op aparte en unieke plekjes

eco cabins & tiny houses

duurzaam overnachten in een eco lodge, cabin of tiny house

duurzaam overnachten in een eco lodge, cabin of tiny house

stijlvolle eco architectuur

stijlvolle architectuur met een duurzaam signatuur

stijlvolle architectuur met een duurzaam signatuur

off-grid en zelfvoorzienend

beleef off-grid met een zelfvoorzienend verblijf!

beleef off-grid met een zelfvoorzienend verblijf!

duurzame doeners

van eco pioniers tot inspirerende duurzame doeners

van eco pioniers tot inspirerende duurzame doeners

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page