top of page

Een droom van een B&B

We zijn op bezoek bij Inge en Theo, in de bijzondere en ruige natuur van de uiterwaarden van de Waal bij Nijmegen. In hun architectonische B&B MOoij hebben ze vier gastenkamers. Om er te komen rij of wandel je tussen Konikpaarden en Galloway runderen door. Een adembenemende omgeving waar je heerlijk kunt ronddwalen met een magistraal uitzicht op Nijmegen.


Ieder seizoen is anders hier, als de uiterwaarden blank staan, dan worden de Galloways en Konikpaarden hier naar toe gedreven

Tip: bekijk de ECO logies selectie voor nog meer eco B&B's in België en Nederland




Hoe komen jullie op deze mooie plek?


"Vanaf hier is het slechts twee kilometer lopen naar het centrum van Nijmegen”, vertelt Inge. "We wonen nu nog dichter bij het centrum dan we eerst woonden en toch midden in de natuur, dit is zo’n bijzondere plek. Er stond hier vroeger een steenfabriek, die al weg was toen we de grond kochten. Eigenlijk mag je niet buitendijks bouwen, maar hier wel omdat die steenfabriek hier stond.”


Af en toe hebben we een Galloway in de tuin staan… het is echt een droom die werkelijkheid is geworden.


“We woonden in Nijmegen, onze kinderen zijn hier allemaal geboren en opgegroeid”, vertelt Theo. “Toen de kinderen het huis uit waren, gingen we rond kijken voor een andere plek en kwam Inge deze plek tegen. Eeuwenlang was dit gebied langs de Waal een soort industriegebied. Om de paar kilometer stond er een steenfabriek langs de Waal. Die stonden allemaal buitendijks, want daar dumpte de rivier de klei. Eigenlijk heel duurzaam qua transport. In 1973 is deze steenfabriek opgehouden, daarna was er hier een steenbrekerij en -slijperij. Vijftien jaar geleden heeft de provincie besloten dit gebied terug te geven aan de natuur."



We willen hier nooit meer weg, we zitten met een hele dikke wortel in de grond vast.




Wat was jullie inspiratie voor dit bijzondere ontwerp?


“Qua architectuur is dit inderdaad een bijzondere verschijning, dat horen we vaak van voorbijgangers”, zegt Theo. “Je zoekt een goede architect en gaat nadenken over het soort huis en wat je ermee wilt Op deze plek kon het een hele mooie combinatie worden van wonen en een gescheiden gastenverblijf op de benedenverdieping. We hebben ooit een tijdje rondgetrokken in Amerika en hebben daar Case Study Houses bekeken. De relatie binnen en buiten is heel sterk bij deze naoorlogse architectonische huizen. Dit was de inspiratie die we aan de architect hebben meegegeven.”


Een passende ligging in het landschap is voor ons ook een vorm van duurzaamheid.




“Ons uitgangspunt was zo duurzaam mogelijk bouwen. We hebben een architect uitgezocht die al bewezen had duurzaam te kunnen en willen bouwen. Op deze buitendijkse plek moet je er rekening mee houden dat het hier ooit eens onder water komt te staan. Om die reden was er geen stro en leembouw mogelijk, de basis is van beton. Als het water over het dijkje komt dan staat de benedenverdieping onder water.” “Aanvankelijk zouden we nog anderhalve meter dieper in de grond bouwen, vult Inge aan. “Dat hebben we gelukkig op kunnen tillen, dat scheelt behoorlijk mocht er hier ooit water staan“


De kamers zijn eigenlijk heel basic met kaal beton, maar over de details is heel lang nagedacht. Dat krijgen we ook terug van onze gasten.


“De houten gevel is een façade, daarachter zitten vijf ramen. De gevel geeft zo een rustig beeld”, aldus Theo. “Een vriend van ons is een landschapsarchitect en heeft meegedacht over hoe het pand in de omgeving staat. Het landschap is hier zo dominant, dat wilden we graag zo houden. De vorm van de ramen in de gastenkamers was een worsteling voor de architect. We hadden een stevige betonnen wand nodig voor de grondwal, maar we wilden ook groen houden. Met die schuine ramen is dat goed gelukt."


Hout is een mooi product. Ik ben opgeleid als bosbouwer en heb dus iets met hout. De houten bekleding is helemaal van inlands hout.



Wat hebben jullie met gastvrijheid?


Inge: “Voor mij was dat helemaal nieuw, Theo is werkzaam als adviseur natuur & toerisme. Maar dat is toch anders dan zelf een B&B beginnen en kijken of het aanslaat. We hadden wel eerder plannen om een kleine camping te beginnen hier in de Ooijpolder, maar dat ging elke keer niet door. Op deze plek is er alles om gasten een plezierige tijd te geven, het is hier heel stil en je kunt hier in de directe omgeving wandelen en fietsen, maar je bent ook zo in de stad. Op hete dagen kun je zelfs in de Waal zwemmen. Zes jaar geleden zijn we met de B&B gestart en vanaf het begin liep het goed."


Ook in corona tijd konden we ook gewoon doorgaan omdat iedere kamer zijn eigen badkamer heeft.



"Onze gasten komen vooral voor de rust en de natuur. Maar ook de B&B zelf kunnen de gasten waarderen. Laatst hadden we gasten die zeiden: ‘eindelijk een B&B zonder tierelantijnen’. Dat is dus gelukt. Maar ook de lekkere bedden, de douche en het ontbijt waarderen gasten. Voor het ontbijt gebruiken we biologische producten, waar mogelijk uit eigen tuin. Ook bakken we zelf het brood voor de gasten.”


“Een enkele keer krijgen we een opmerking dat er geen televisie is”, vult Theo aan, “maar dat is bewust want je komt hier voor de rust.” “Wat grappig is dat we de laatste tijd ook mensen uit de stad Nijmegen hebben”, zegt Inge.“Die komen hier dan een paar nachtjes logeren en hebben het gevoel dat ze helemaal weg zijn. Ze komen dan lopend of fietsend. Ook komen veel gasten terug en die brengen dan weer vrienden mee. We hebben ook een hoogleraar van de universiteit die hier regelmatig verblijft.”


We hebben regelmatig gasten die in Nijmegen gestudeerd en gewoond hebben en een sentimental journey komen maken.



“We wonen hierboven, zo kunnen we goed contact hebben met de gasten maar toch heel fijn privé en B&B scheiden. Ook onze gasten gunnen we privacy. Bij het ontbijt komen we altijd na een kwartiertje even vragen of alles naar wens is. Soms komt daar geen gesprek uit voort, maar bij anderen knoop je een gesprek aan en soms zit je daar wel een uur mee te praten. We hebben bijzondere gasten, vorige week een man van 83 die vol zat met levenswijsheid, hij exposeerde in een kerkje hier in de buurt. Wijzelf en de andere gasten zijn allemaal naar de expositie geweest. Hij had ook een boek geschreven dat ik nu aan het lezen ben.”



Wat betekent duurzaamheid voor jullie?


“Bij ons vorige huis waren we ook al bezig met verduurzaming en hadden we alles goed geïsoleerd”, vertelt Theo. “We stonden op het punt om een warmtepomp aan te leggen, maar toen kwam acht jaar geleden deze plek voorbij. Maar de kennis konden we weer hier wel weer gebruiken.”


Duurzaamheid is voor ons heel vanzelfsprekend, het is de standaard. Maar je moet het wel doen.



Eigenlijk lopen we niet zo te koop met dat de B&B duurzaam is. De meeste gasten zijn er niet direct mee bezig. Vooral de architectuur valt op, vanuit daar komt het gesprek ook op duurzaamheid. Dan vragen ze of dat goed gaat, verwarmen met een warmtepomp. In onze optiek staat het zo aangenaam mogelijk hebben voorop. We delen graag onze ervaring dat duurzaamheid en comfort goed samen gaan.


Duurzaamheid blijft altijd een afweging, ook qua geld. Zo hadden we oorspronkelijk een grijswater circuit bedacht, maar dat hebben we toch moeten schrappen vanwege de kosten. Tegelijkertijd hebben wel besloten om niet op het aardgas te gaan maar een warmtepomp te kiezen. Ook hebben we 52 zonnepanelen, waarmee we zo goed als energieneutraal zijn. Ook hebben we plannen voor een laadpaal.”


We zijn aangesloten bij een lokale energiecoöperatie, ook om lokale samenwerking te stimuleren.

Maar we zijn ook niet roomser dan de paus, we hebben nog steeds een oude diesel. Ook hebben we gekeken naar een duurzame wasserij, die was twee keer zo duur en hebben we nog even gelaten.”


Inge: “Als welkom hebben we altijd Mooij Sap, met fruit uit de polder door mensen met een beperking gemaakt in het Nederlands Wijnbouwcentrum in Groesbeek. Dat past hier prachtig. Dus op die manier proberen we lokale verbinding te maken. Ook gebruiken we veel tweedehands en hergebruikte spullen, zoals deze stoelen. Deze tafeltjes hebben we laten maken van de grote populier die hier eerst stond. Ook werken we met biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen. En we gebruiken geen wegwerpverpakkingen zoals zeepflaconnetjes. We kopen grote verpakkingen waaruit we iedere keer weer kunnen bijvullen. Zo proberen we het zo duurzaam mogelijk te maken.”




Ook geven we ruimte aan een lokale kunstenaar in onze B&B. Van drijfhout en uit de uiterwaarden heeft hij prachtige objecten gemaakt.


125+ echt duurzame plekjes in Nederland en België

volg ons

VOLG ONZE ZOEKTOCHT
NAAR DUURZAME PLEKJES!

iedere maand inspirerende verhalen en plekjes

bottom of page